TRENINGSTØY OG VASK: Slenger du treningstoppene og buksene i maskinen sammen med svettehåndkledet ditt? Det kan være grunnen til at du får lo over alt.  Foto: KK
TRENINGSTØY OG VASK: Slenger du treningstoppene og buksene i maskinen sammen med svettehåndkledet ditt? Det kan være grunnen til at du får lo over alt. Foto: KKVis mer

Trening

Slik bør du rengjøre treningstøyet

Gode tips for å få bukt med svettelukt og holde plaggene fine lengst mulig.

Har du vært flink til å trene i sommer? Tatt opp tennisen fra ungdomstiden, eller begynt å løpe lange turer?

Da har du sikkert blitt skikkelig svett. Men opplever du at treningstightsen og sports-bh-en lukter litt surt, selv etter vask? Ingenting er så irriterende som når treningstøyet begynner å stinke.

Å holde løpetightsen din fresh er faktisk en kunst, siden den gjerne er gjennomvåt etter en lang treningsøkt.

Her er fem triks du må kunne for å holde liv i gymgarderoben:

1. Heng opp det svette tøyet ASAP

Det verste du kan gjøre når du kommer hjem er å la treningstøyet bade i sin egen svette på gulvet i gangen, skittentøyskurven eller i gymbagen.

Ikke bare kan svettelukten flytte inn for godt, men du risikerer også både mugg og jordslag. Ekkelt i seg selv, i tillegg til at fibrene i stoffet også kan bli ødelagt.

HENG DET OPP: Heng treningstøyet ditt opp - enten ute, eller inne, når du kommer hjem fra økten din. Her bør det henge til det er helt tørt. Foto: KK
HENG DET OPP: Heng treningstøyet ditt opp - enten ute, eller inne, når du kommer hjem fra økten din. Her bør det henge til det er helt tørt. Foto: KK Vis mer

Pluss - svett treningstøy som blir liggende lenge, vil også skape en vond stank i hjemmet ditt. 

Løsning: Før du gjør noe annet, henger du opp tøyet til tørk. Gjerne utendørs, om du har terasse eller hage. Det samme gjelder for joggeskoene, hvis de er våte.

2. Finn fram eddiken

Ja, vi har blitt svært glad i eddikflaska, siden den redder både bunadsskjorter, rødvinsflekker på sofaen og gule ringer under armene.

Den syrlige blanke væsken er også topp for treningstøyet, ifølge nettmagasinet Who What Wear. Når det nesten har tørket etter dagens økt, legger du det i en blanding med en del eddik og fire deler vann i 20 minutter.

Dette vil drepe det som måtte være av bakterier i tøyet, og forlenge levetiden betraktelig.

SUGER UT SVETTELUKTA: Eddikflasken er en god venn å ha når du vil vaske ut dårlig lukt av tøyet ditt. Foto: Cecilie Leganger
SUGER UT SVETTELUKTA: Eddikflasken er en god venn å ha når du vil vaske ut dårlig lukt av tøyet ditt. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

3. Følg fargekoden

Og akkurat som du gjør med annet tøy, følger du fargekodene på klærne når du skal vaske det i maskinen.

Rosa hører sammen med rosa, gult med gult og svart med svart. Og er plaggene i flere farger, vasker du det bare i kaldt vann.

Slik vil klærne holde seg rene og pene lengre - enkelt og greit.

4. Håndklær er fy fy

Å vaske håndkledet ditt med gymtøyet kan være fristende, men ifølge «Tone It Up»-trener Karena er ikke det så lurt.

- Vask aldri treningstøy sammen med håndklær, siden fibrene vil klistre seg til nylonfibrene i treningstøyet, sier hun til Who What Wear.

Siden fibrene i håndklær gjerne er litt ekstra røffe, vil dette nemlig kunne slite ut de tekniske fibrene i tights, shorts og sportsundertøy. I tillegg vil det gi lo som fester seg på treningstøyet. 

5. Dropp tørketrommel

Siden mye gymtøy er laget av tekniske materialer, er det ingen god ide å legge det i tørketrommelen. Heng det heller opp til tørk på et stativ eller utendørs, hvis du har mulighet til det.

I SOLA: Sollys vil drepe bakterier på klærne dine.  Foto: KK
I SOLA: Sollys vil drepe bakterier på klærne dine. Foto: KK Vis mer

Tips: Ingenting er bedre enn sollys når du vil tørke tøyet fresht og rent, siden solen er en ypperlig bakteriedreper.

6. Kjør en skikkelig varm vask

Dette er ikke anbefalt av de som produserer treningstøy, men dersom svettelukten nekter å komme ut, kan det lønne seg å vaske plaggene på skikkelig varm vask (over 60 grader) en gang i blant. Dette vil kunne slite på fibrene og ødelegge elastisitet, og må derfor kun være en nødløsning, dersom alt annet ikke fungerer og du likevel ikke får brukt tøyet mer. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: