Bærekraft:

Slik bruker du de gamle matvarene

Hva gjør man med brune bananer og utgått melk? Susanne Nesse (27) deler sine beste tips til hva du kan lage av utgått mat.

GAMMEL MAT: Selv om grønnsakene har blitt litt gamle og slappe, kan de fint brukes i for eksempel gryteretter eller supper. FOTO: Susanne Nesse/privat
GAMMEL MAT: Selv om grønnsakene har blitt litt gamle og slappe, kan de fint brukes i for eksempel gryteretter eller supper. FOTO: Susanne Nesse/privat Vis mer
Publisert

I Norge kaster vi mye mat og det blir stadig mer fokus på å ta mer bærekraftige valg og unngå matsvinn. Vi kastet 385 000 tonn mat i 2017, fra matindustri, dagligvarehandel, hotell, kantine og fra forbrukere. Det er omtrent 73 kilo per innbygger, ifølge Matvett.no

Susanne Nesse (27) bruker Instagram til å dele mattips og fremme andre profiler som prøver å gjøre noe godt for kloden. Hun har en mastergrad i kosthold, der hun skrev masteroppgave om matsvinn, og har tidligere jobbet med Mette Nygård som står bak den populære Instagram-profilen @spisoppmaten.

LES OGSÅ: Slik kan du og familien din bli matreddere

Datoskrekk

Nesse oppfordrer til å bruke sansene, istedenfor å kun se på utløpsdatoen når man skal handle og lage mat.

- Jeg tror mange har datoskrekk, og er redd for å bli syke. Vi må se, lukte og smake på maten og ikke fokusere så mye på datoene.

Matvett.no skriver at «utgått på dato» er den største årsaken til matsvinn. Og de siste årene har mange matprodusenter endret stemplingen fra «siste forbruksdag» til «best før».

Hun tror også at det ikke lønner seg å planlegge for mye og detaljert, slik at man har rom for endringer og slipper å kaste mat du har kjøpt hvis middagsplaner skulle endre seg.

- Det er kanskje ikke så lurt å planlegge alt i detalj, fordi ting kan skje. Ikke handle fulle middager til hver enste dag, men ha noen åpne dager, være kreativ med det du har og ha noen dager med restemat.

Eksperimentere og utforske

Nesses beste tips til hvordan vi kan bli bedre på å bruke gammel mat vi vanligvis ville kastet, er å være kreativ og utforske. Hun sier vi ikke bør være redde for å feile, og at det som regel blir en suksess, selv om det kanskje ikke ser like delikat ut.

- Man må bare tvinge seg selv til å bruke rester. Tvinge seg til å bruke de gamle grønnsakene i en suppe eller noe og ikke være redd for å feile. Om den blir rar er ikke det krise, viktigste er at det er godt.

Dette kan bruke de gamle matvarene til!

Susanne Nesse deler sine beste tips og oppskrifter til hva du kan gjøre med utgåtte matvarer og lage noe nytt av dem.

Brune bananer
Gamle bananer kan brukes til mye, og de er perfekt til søtning i bakst. Av de kan man for eksempel lage bananbrød, banankake, pannekaker eller bananis.

  • Bananis: Kutt bananen i biter, ha den over i en boks og frys ned. Bruk en blender/stavmikser til å mose den til en fløyelsmyk softis! Tilsett gjerne kakaopulver, og en topping av peanøtter (litt salte er ekstra godt)

Tørt brød
Hvis brødet har stått litt lenge og har blitt så tørt at det ikke er godt med bare pålegg kan det fint brukes til andre ting.

  • Krutonger: Kutt brødet i terningstore biter, vend dem i litt olje og valgfritt krydder og stek ved 180 grader til de blir gyldne. Avkjøl og ha dem over i et tett glass. Holder lenge! Perfekt som topping på gryter og supper, eller som ren snacks.

Slappe grønnsaker
Grønnsaker som har blitt gamle og slappe er kanskje ikke så gode å spise rå, men kan være supergode i supper og gryter.

  • Tacogryte: La basen bestå av f. eks hakkede tomater og tilsett det du har av krydder og grønnsaker som har begynt å bli slappe. Her er også restene av f.eks salsa eller boksen med kesam/rømme/crème fraiche supert å tilsette. Tilsett litt bønner, litt tacokrydder, og voila - du har en digg tacokryte laget på rester!

Utgåtte meieriprodukter
Perfekt i bakst, som scones og rundstykker, vafler og pannekaker. "Sur" melk gjør vaflene/pannekakene ekstra luftige uten å forringe smaken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer