Bærekraft:

Slik bruker du de gamle matvarene

Hva gjør man med brune bananer og utgått melk? Susanne Nesse (27) deler sine beste tips til hva du kan lage av utgått mat.

GAMMEL MAT: Selv om grønnsakene har blitt litt gamle og slappe, kan de fint brukes i for eksempel gryteretter eller supper. FOTO: Susanne Nesse/privat
GAMMEL MAT: Selv om grønnsakene har blitt litt gamle og slappe, kan de fint brukes i for eksempel gryteretter eller supper. FOTO: Susanne Nesse/privat Vis mer
Publisert

I Norge kaster vi mye mat og det blir stadig mer fokus på å ta mer bærekraftige valg og unngå matsvinn. Vi kastet 385 000 tonn mat i 2017, fra matindustri, dagligvarehandel, hotell, kantine og fra forbrukere. Det er omtrent 73 kilo per innbygger, ifølge Matvett.no

Susanne Nesse (27) bruker Instagram til å dele mattips og fremme andre profiler som prøver å gjøre noe godt for kloden. Hun har en mastergrad i kosthold, der hun skrev masteroppgave om matsvinn, og har tidligere jobbet med Mette Nygård som står bak den populære Instagram-profilen @spisoppmaten.

LES OGSÅ: Slik kan du og familien din bli matreddere

Datoskrekk

Nesse oppfordrer til å bruke sansene, istedenfor å kun se på utløpsdatoen når man skal handle og lage mat.

- Jeg tror mange har datoskrekk, og er redd for å bli syke. Vi må se, lukte og smake på maten og ikke fokusere så mye på datoene.

Matvett.no skriver at «utgått på dato» er den største årsaken til matsvinn. Og de siste årene har mange matprodusenter endret stemplingen fra «siste forbruksdag» til «best før».

Hun tror også at det ikke lønner seg å planlegge for mye og detaljert, slik at man har rom for endringer og slipper å kaste mat du har kjøpt hvis middagsplaner skulle endre seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.