Psykopat

Slik er den mannlige og kvinnelige psykopaten forskjellige

- Den kvinnelige psykopaten oppleves som mindre arrogant og mer interessert i andre.

TAR GJERNE OFFERROLLEN: Den kvinnelige psykopaten bruker gjerne det at hun er fysisk svakere enn mannen i sin favør.  Foto: Shutterstock / Jose AS Reyes
TAR GJERNE OFFERROLLEN: Den kvinnelige psykopaten bruker gjerne det at hun er fysisk svakere enn mannen i sin favør. Foto: Shutterstock / Jose AS Reyes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omkring én prosent av befolkningen regnes å falle inn under termen «psykopat», men heldigvis er de fleste av disse bak lås og slå. Likevel er det ikke umulig å møte på noen med psykopatiske trekk, og de er som kjent ganske flinke til å skru på sjarmen og få viljen sin når de vil det, og dermed kan det være lurt å holde seg unna. 

Selv om psykopatene (dette er ikke lenger en klinisk diagnose – nå brukes heller «psykopatiske trekk» om de som har det) er kjent som noen manipulative sjarmører, tror ikke Dag Øyvind Engen Nilsen, som er psykolog og fagdirektør hos psykopatien.info at de nødvendigvis innehar så mye mer sjarm enn alle andre. 

- Jeg tror det er litt overdrevet. Psykopaten vil kanskje gjøre en ekstra innsats, for eksempel om han eller hun sjekker opp noen - de vil nok oppføre seg mer skamløst, men jeg tror ikke de har noe mer iboende sosiale ferdigheter enn andre. Det handler om at de skal selge noe. 

Han tror dessuten kontrasten mellom mennesker uten psykopatiske trekk og de med blir stor (mange av oss kan vel bli litt klumsete og nervøse når vi er på sjekkern), og dermed fremstår psykopaten som en sjarmerende menneskekjenner. 

- Har du litt kontakt med virkeligheten, så vil du ikke oppføre deg så skamløst.

LES OGSÅ: Slik kjenner du igjen en psykopat

Kvinner er mindre voldelige

I tillegg til å ha dette ryktet på seg, er typiske trekk hos en psykopat at vedkommende er voldelig, narsisistisk, impulsiv og manipulerende. Det kan imidlertid være forskjeller i hvilke midler den kvinnelige og den mannlige psykopaten tar i bruk for å få ting som han eller hun vil. 

Aina Sundt Gullhaugen er forskningsrådgiver og psykologspesialist  ved St. Olavs Hospital. Hun viser til de amerikanske forskerne Ted Cunliffe, Jason Smith, Carl Gacono, Aaron Kivisto, og Enna Taylor når hun sier at mannlige og kvinnelige psykopater kan ha mange likhetstrekk, men at kvinner blant annet ofte kan oppleves som mer interessert i deg som menneske enn det menn ofte blir.  

- Den mannlige psykopaten er selvsentrert og narsissistisk, med en kriminell livsstil. Den kvinnelige psykopaten oppleves som mindre arrogant og mer interessert i andre, og kan være mindre voldelig - muligens fordi de er fysisk svakere enn menn. 

Ifølge henne er menn og kvinner like manipulerende og lyver like mye. De er emosjonelt kalde og har en antisosial og kriminell livsstil. 

- Kvinnelige psykopater kan også være mer selvkritiske, uten at dette har noe utgangspunkt i dårlig samvittighet for det de har gjort. Det handler snarere om et dårlig selvbilde basert på frustrasjon over utilfredsstilte behov for oppmerksomhet og kontakt med andre, forteller hun. 

Psykopatiske kvinner dømt for vold har også oftere vært voldelig mot noen de kjenner fra før enn tilfellet er for menn, ifølge Gullhaugen. 

LES OGSÅ: Slik forlater du en psykopat

Vinner ved å ta offerrollen

Nilsen legger samtidig vekt på at det ikke er slik at det er klare forskjeller mellom kjønnene når det gjelder trekk hos psykopaten. 

- Jeg tror vi skal være forsiktige med å lage stereotypier, men det du kan si er jo at man bruker det man har. En kvinne vil da bruke det at hun er fysisk svakere, og heller gjøre seg til offer og spille på det, forteller han. 

- At hun spiller på samfunnet og gjør seg til offer kan være like skadelig om det for eksempel kommer til en rettsak mellom en mann og en kvinne. 

Da kan hun for eksempel velge å beskylde ham for vold eller overgrep. 

LES OGSÅ: 4 av 10 kvinner har blitt stalket

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer