Søtsug:

Slik får du bukt med søtsuget etter juleferien

Her er ernæringsfysiologens beste tips.

SØTSUG: Det blir gjerne mye søtsaker i løpet av ferien. FOTO: NTB Scanpix
SØTSUG: Det blir gjerne mye søtsaker i løpet av ferien. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nå er jula forbi, og det er nok mange av oss som sitter igjen med søtsuget etter ferien. Det blir jo gjerne en god del mer sukker, salt og fett enn vi pleier å få i oss, samtidig som nyåret er en tid mange av oss vil komme i form. Så hvordan får du bukt med det irriterende søtsuget?

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky forklarer at søtsuget oftest kommer når det er lenge siden du har spist, når du kjeder deg, når du er stresset, eller når du er bekymret.

- Det varierer også for den enkelte fra dag til dag. Noen mennesker opplever aldri slikt sug heller, men får kanskje den samme lysten, bare på salt mat. Mørketiden er likevel en tid hvor lysten på noe søtt om kveldene kan føles spesielt sterkt, sier hun til KK.no.

Vi er gjerne ikke så aktive eller ute like lenge som vi er på lyse sommerkvelder, og Arsky trekker også frem at mange syns det er oppkvikkende med sukkerholdig mat, og at det gir en gledesfølelse når mørket faller;

- Sukker er med på å skape lykkesignaler i hjernen, men det kan vi også oppleve av sunnere former for karbohydratrik mat, som grovbrød, havregrøt, fullkornspasta og rotgrønnsaker. Det virker bare saktere og gir ikke et kick.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer