Trening

Slik får du den gode «etter ferie»-treningen til å vare

– Allerede etter et par uker helt uten trening ser du betydelig fall i utholdenheten.

BALANSE: Også når det kommer til trening og helse så handler det selvfølgelig om å finne en balanse - en balanse som gir deg rom til å leve et sunt liv, samtidig som at du kan unne deg noe ekstra godt en gang i blant. FOTO: NTB Scanpix
BALANSE: Også når det kommer til trening og helse så handler det selvfølgelig om å finne en balanse - en balanse som gir deg rom til å leve et sunt liv, samtidig som at du kan unne deg noe ekstra godt en gang i blant. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste av oss begynner å legge en lang og god sommerferie bak oss. Kanskje har ferien bydd på litt for mange dager med god mat, drikke og lite aktivitet. Det gjør selvfølgelig ingenting - for ferie er tross alt til for å nytes.

Likevel kan det føles nesten helt umulig å børste støv fra joggeskoene og trå inn i de gamle treningsrutinene igjen. Mange gjør dessuten feil, og tenker at man må trene så hardt man bare kan for å «ta igjen det tapte».

Ja, jeg tenker på den perioden hvor man besøker treningssenteret seks ganger i uken og lever på vann, knekkebrød og noen salatblader i løpet av en dag, for så å droppe ut igjen etter et par uker.

For den strategien er (heldigvis) ikke den beste.

Balanse

Også når det kommer til trening og helse så handler det selvfølgelig om å finne en balanse - en balanse som gir deg rom til å leve et sunt liv, samtidig som du kan unne deg noe ekstra godt en gang i blant.

Fagansvarlig for utholdenhet i Olympiatoppen, Espen Tønnessen, er ikke i tvil om hva han anbefaler: Litt trening er alltid bedre enn ingenting. Og mindre trening kontinuerlig over lang tid, er mye bedre enn korte, intensive skippertaksperioder.

– Kontinuitet i treningen er nøkkelen til å skape framgang. Trening er «ferskvare», og når du slutter å trene over litt tid, reduseres formen, har Tønnessen tidligere sagt til KK.

– Hvor lang tid kan jeg ta pauser i treningen før formen synker?

– Allerede etter én til to uker helt uten trening ser du betydelig fall i utholdenheten, sier Tønnessen og fortsetter:

– Det kan virke som om styrken ikke faller like raskt, men vi har ikke forskning som sier noe sikkert om det. Den gode nyheten er at det skal veldig lite trening til for å opprettholde formen.

VARIASJON: Variasjon i treningsintensitet og i type aktivitet er viktig for å unngå skader. FOTO: NTB Scanpix
VARIASJON: Variasjon i treningsintensitet og i type aktivitet er viktig for å unngå skader. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Så, hvordan finner man en god treningsrutine som varer?

Kristin Øygard, trenings- og motivasjonsansvarlig i Diabetesforbundet, er helt enig i at skippertakstrening ikke gir de samme gevinstene. Da må du jo tross alt starte på scratch hver gang. Velg heller å start rolig i et rolig tempo, og med en hyppighet du kan «leve med». Start for eksempel med to-tre dager i uken, og hvis du har behov for mer; øk frekvensen etterhvert.

– Regelmessig fysisk aktivitet er også viktigere når det gjelder det mentale. Overskuddet du får gjør hverdagen lettere å takle, og vi blir gladere. Trening anbefales som behandling mot depresjon, endorfinene i hjernen bidrar nemlig til å snu negative tankemønstre, har Øygard tidligere sagt til KK.

Du trenger ikke løpe lenge for å få knalleffekt. Vis mer

Finn noe morsomt

Hun sier at et grunnleggende råd for å finne en god og jevn treningsbalanse er å finne en aktivitet du syns er morsom.

– Selv om fornuften sier at trening er bra, vet vi alle at lysten kan si noe helt annet. Derfor er det så viktig å finne en lystbetont aktivitet, sier hun.

Og selvfølgelig, dette kan ikke sies for ofte: Ikke tren for hardt i begynnelsen! Begynn rolig og varier treningen.

Variasjon i treningsintensitet og i type aktivitet er viktig for å unngå skader. Legg inn noen lette økter innimellom. Variasjon gir bedre framgang, og motivasjonen holder seg bedre. Tenk at det skal være gøy, og ikke gå for flest mulig treningsøkter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer