Omega-3

Slik får du i deg nok omega 3 - uten tran og fisk

Ta disse grepene, og ikke bekymre deg for at du ikke drikker tran hver dag.

VIKTIG FETTSYRE: Du er kanskje ikke storfan av tranperler eller fisk. Allikevel er det viktig å få i seg nok omega 3 hver dag. Hvilke matvarer bør du spise i stedet?  Foto: Shutterstock / otnaydur
VIKTIG FETTSYRE: Du er kanskje ikke storfan av tranperler eller fisk. Allikevel er det viktig å få i seg nok omega 3 hver dag. Hvilke matvarer bør du spise i stedet? Foto: Shutterstock / otnaydur Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ja, du må få i deg nok omega-3, og det er viktig å innta nok av næringsstoffet - hver dag. Men, for de av oss som hverken er særlig glad i fet fisk eller tran, så kan dette virke som en umulig oppgave. 

Du kan ta det helt med ro, det finnes nemlig en rekke andre matvarer som er rike på omega-3 og som kan hjelpe deg å få i deg nok av den viktige fettsyren. 

Aller først - omega 3 er viktig å få tilført fordi vi ikke produserer stoffet i kroppen selv. Det holder blodomløpet og hjernen i form, senker fettinnholdet i blodet, reduserer fettavleiringer i blodårene til hjertet og beskytter med dette mot hjerte- og karsykdommer. I tillegg kan omega-3 bedre konsentrasjonen og hukommelsen og gjøre det lettere å håndtere stress. 

Dessverre for alle som ikke liker fisk, er det nok slik at omega 3 fra fisk er best og enklest å få i seg

Planteoljer 

- Hvis du av ulike grunner helst vil slippe, er det mye du kan spise for å få i deg de viktige omega-3-fettsyrene og D-vitaminene, har ernæringsfysiolog og ekspert på Bramat.no, Lise von Krogh, tidligere sagt til KK.no. 

Eksempelvis raps-, soya- og olivenolje. 

- Flerumettet fett finner du i vegetabilske oljer - som olivenolje og rapsolje, samt nøtter og frø. Siden majones og dressinger er rike på vegetabilsk fett, er dette en god kilde til det sunne, flerumettede fettet. Det er viktig å ha rikelig av dette i kostholdet sitt for å få et adekvat inntak av disse sunne fettsyrene, har klinisk ernæringsfysiolog Stine Malvik tidligere uttalt til KK.no

Det skal nevnes at enkelte av planteoljene, som soyaolje, også har rikelig med omega 6-fettsyrer, som kan motvirke effekten. 

LES OGSÅ: Alt du bør vide om omega 3, 6 og 9 

Nøtter og frø 

Valnøtter er en omega 3-bombe. Faktisk er det tre ganger så mye av fettsyren i valnøtter enn det er i både laks og ørret.

Tidligere studier har vist at syv valnøtter om dagen (omkring 50 gram) kan redusere stress, blant annet fordi de er rike på nettopp omega 3. 

Linfrø (og linfrøolje) er også rike på omega 3. Du kan bruke linfrø når du baker, eller du kan drysse det over frokostgrøten din. Gresskarfrø kan også nevnes som rike på omega 3. 

LES OGSÅ: Derfor er fett bra for deg

Rødt kjøtt og egg

Kjøtt fra dyr som har beitet på gress og ikke spist kraftfôr, er også en god kilde til omega 3. Det samme gjelder egg!

Det beste er viltkjøtt, fordi det er magrere enn annet rødt kjøtt. Fordi dyrene beiter ute og har et variert kosthold, inneholder kjøttet mer antioksidanter, mineraler og nettopp omega 3. 

Kjøtt fra elg, rein, rådyr eller hjort er eksempler på rødt kjøtt som kan være bra om du spiser lite fisk. 

LES OGSÅ: Det beste du kan velge av rødt kjøtt

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) vil imidlertid ikke gå så langt som å anbefale rødt kjøtt, selv om det er bevist at enkelte typer viltkjøtt inneholder like mye omega 3 som enkelte fisketyper. 

«Mengden er imidlertid for lav til at viltkjøtt kan sies å være en kilde til omega-3. Å spise mer av for eksempel reinsdyrkjøtt vil ikke være en effektiv strategi for å få opp omega-3-inntaket», skriver de på sine nettsider.

LES OGSÅ: Omega 3 forlenger livet

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer