Stell Av Krydderurter

Slik får du krydderurtene til å vare lenge

Visste du at de absolutt ikke skal ha kaldt vann?

KJØKKENHAGE: Her er eksperttipsene som får krydderurtene til å vare lenge. Foto: Shutterstock / kazoka
KJØKKENHAGE: Her er eksperttipsene som får krydderurtene til å vare lenge. Foto: Shutterstock / kazoka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ethvert måltid kan bli litt kjedelig uten krydder, og da snakker vi ikke bare om salt og pepper, men grønne urter. Og selv om nesten alle typer urter finnes i tørkede varianter så er det ingenting som slår ferske krydderurter – det kan virkelig løfte et måltid til nye høyder.

I dag finner du ferske krydderurter i nesten alle dagligvarebutikker, og kanskje har du selv prøvd deg frem med ulike urter i matlagingen din. Da har du sikkert også opplevd at de alltid visner og dør før du har rukket å bruke opp hele planten. Irriterende, ikke sant?

Så hvordan får man egentlig urtene til å leve så lenge som mulig? Vi har spurt ekspertene om deres beste tips.

LES OGSÅ: Krydderurtene som bør skylles nøye

Sørg for å vanne riktig

Det er faktisk noen regler for hvordan urtene bør vannes. Du vil jo ikke at de skal tørke ut, men du vil heller ikke at de skal drukne.

– Urtene trenger vann! Sett gjerne flere sammen i et trau eller stor potte. Fyll vann i potten, og ikke rett i urten, sier informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert, til KK.no.

Du kan også vanne urtene ved å ha vann i en skål, og sette potten på skålen. Uansett skal planten ikke dynkes eller dusjes, men få lov til å trekke til seg vannet på egen hånd. 

Ragnhild Eggen Viken som driver Viken Østre Gartneri sammen med sin mann, forteller til KK.no at for å få en mest mulig stor og tett plante sår de tett med frø i hver potte i gartneriet. Det vil da bli mange røtter som vil kunne «drukne» hvis de står for lenge i vann.

– Alle urter vil ha lunkent vann på skåla – kaldt vann er ikke bra. Urtene har heller ikke godt av å stå lenge i vann, 30 minutter er makstid, sier hun.

Alle krydderurter må vannes hver dag, men vannkrevende planter som persille, kjørvel, koriander og basilikum bør vannes to ganger per dag på dager med mye sol.

BASILIKUM: Flere av krydderplantene er ganske robuste, men vær obs på at basilikum tåler minst av trekk og kulde. Foto: Shutterstock / sematadesign
BASILIKUM: Flere av krydderplantene er ganske robuste, men vær obs på at basilikum tåler minst av trekk og kulde. Foto: Shutterstock / sematadesign Vis mer

LES OGSÅ: 9 kule ting du kan gjøre med planter

Unngå kulde og trekk fra vindu

Kulde og trekk er ikke noe urteplantene trives i, med unntak av gressløk, dill og persille som helst bør oppbevares i kjøleskap. (Vet du hvilke grønnsaker som ikke burde ligge i kjøleskapet?)

– Urter tåler ikke kulde, om vinteren i handleposen og flere minus kan det fort gå galt. De bør derfor pakkes godt inn på samme måte som blomster på veien hjem, forteller Linnert.

Så snart du kommer hjem med nyinnkjøpte krydderurter bør du fjerne posen som ligger utenpå slik at planten får puste. Hjemme er det best at de får stå i godt lys og ikke blir utsatt for trekk.

– Riktig lagring av urtene skjer ved minimumsperatur på 12 grader. Alle har det best i mest mulig sol og flere sorter kan overvintre: timian, persille, oregano, peppermynte og sitronmelisse er sikre, men andre kan også tåle vinteren, forklarer Viken. 

Alle urtene trives godt ute om sommeren, men vær obs på at basilikum tåler minst av trekk og kulde og bør gjerne stå under tak dersom den står ute. Timian, kjørvel, peppermynte og sitronmelisse er derimot litt mer robust for kulde.

FRISKE SMAKER: Ferske krydderurter er noe du med fordel kan bruke mer av i matlagingen. Så snart du kommer hjem med nyinnkjøpte krydderurter bør du fjerne posen som ligger utenpå slik at planten får puste.  Foto: Shutterstock / merc67
FRISKE SMAKER: Ferske krydderurter er noe du med fordel kan bruke mer av i matlagingen. Så snart du kommer hjem med nyinnkjøpte krydderurter bør du fjerne posen som ligger utenpå slik at planten får puste. Foto: Shutterstock / merc67 Vis mer

LES OGSÅ: Krydderet du kan bruke til det meste

Ta av de største bladene først

Krydderurtene dine trenger også godt med lys. Enten naturlig lys fra et vindu eller overlys fra kjøkkenbenken. Husk at dersom du setter krydderplantene i vinduskarmen bør du helst sørge for at det ikke trekker – særlig når det kommer til basilikum.

Men skal du ha urtene til å vare lenge kan det også være lurt å tenke på hvordan du bryter av blader når du først bruker planten. Å rive av på måfå er ikke nødvendigvis det beste.

– Om du bruker saks eller skarp kniv når du skjærer urten hjelper også det på holdbarheten. Skal du bruke urter, så bruk gjerne masse for å forsterke smaken på retten du lager, anbefaler Linnert.

Også Viken har noen tips til hvordan du får urteplanten til å fortsette å vokse, spesielt når det kommer til urter med store blader som basilikum, løpestikke og lignende. 

– Knip av de største bladene først, så vil de mindre spirene vokse etter og du kan glede deg over lengre høstetid. Det er også viktig å ta bort eventuelt råtne greiner og blader, for dette sprer seg fort, forteller gartneren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer