Jogging

Slik får du mest ut av joggingen

4 TIPS DU BØR LESE: Sjekk rådene fra eksperten i artikkelen under, så får du mest mulig ut av joggeturen din.  Foto: Alix Minde / ZenShui
4 TIPS DU BØR LESE: Sjekk rådene fra eksperten i artikkelen under, så får du mest mulig ut av joggeturen din. Foto: Alix Minde / ZenShui Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Løping er veldig god trening. Har du ennå ikke kommet i gang får du opplegget du trenger her.BLI MED PÅ KK-MILA! Meld deg på her!Gregory Holtzman er professor i fysioterapi og leder av løpeklinikken ved Washington universitet. Han har delt sine beste løperåd med helsenettstedet My health news daily.Her er tingene du bør være oppmerksom på om du vil at løpeturene dine skal gjøre deg sprekere og holde deg skadefri:

1. Asymmetrisk løpemønster

Lander du hardere med den ene foten enn med den andre når du løper bruker du kroppen ujevnt. Dette kan generere slitasje og smerter, sier Gregory Holtzman.Lytt godt etter når du løper. Er lyden ulik når føttene treffer bakken er det sannsynlig at løpemønsteret ditt er asymmetrisk.LES OGSÅ: Så ofte bør du bytte ut joggeskoene

2. Innovervendte knær og svake hofter

Når du løper skal knærne dine være i linje med hoftene. Peker knærne innover er det et tegn på at sete- og hoftemusklene dine ikke er sterke nok, slik at de ikke bærer kroppsvekten din godt. Belastningen faller dermed på knærne, som bøyer innover. Løsningen er å trene musklene i sete- og hofteområdet, slik at de kan tåle en løpende kropp. Her får du gode styrkeøvelser, som også gir deg sprettrumpe.

3. Du belaster feil del av fotsålen

Noen belaster fra naturens side framre del av fotsålen når de løper, andre belaster hælområdet.Problemer oppstår når du prøver å venne deg til motsatt løpemåte. Det er ifølge Holtzman ingen grunn til at du skal gjøre det - den ene måten er ikke bedre enn den andre, selv om barfotløping og «tålanding» er blitt en trend.Lander du på tærne når du ikke har for vane å løpe slik vil det slite på muskler som ikke er vant til å bli brukt på denne måten.Lander du på hælen er det en større belastning for kroppen, men dersom dette er naturlig for deg vil muskulaturen din vanligvis være sterk nok. Får du problemer er ikke løsningen å belaste motsatt del av fotsålen, men heller prøve å venne deg til å være lettere på foten når du løper.

4. Du bruker armene feil

Hvis du løper med steg som er for lange for kroppsstørrelsen din er det typisk å svinge armene mye for å «skyve» kroppen framover. Ifølge Gregory Holtzman kan dette på sikt gi ryggplager, særlig hvis du i tillegg svinger én arm mer enn den andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer