Myk avokado

Slik får du myk avokado på ti minutter

Nei, det er ikke alltid vi har tid til å la den steinharde avokadoen modne på benken i mange dager.

ENDELIG MODEN: Er det virkelig mulig å modne avokadoen på bare noen minutter? FOTO: NTB
ENDELIG MODEN: Er det virkelig mulig å modne avokadoen på bare noen minutter? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har alle vært der. 40–60 kroner fattigere etter å ha handlet inn en to-pack med såkalt spisemoden avokado, perfekt timet til fredagstacoen.

Men ikke før har vi satt kniven i skallet, før vi oppdager at den liksom spisemodne frukten (ja, avokado er faktisk en frukt) er steinhard hele veien gjennom.

Å gå ut å kjøpe ny avokado en fredag kveld er nytteløst. Norge er støvsuget for spisemoden avokado på fredags ettermiddag. Ja, etter min erfaring finnes det knapt en umoden avokado å oppdrive heller etter klokken 18 en fredag.

Grynete guacamole

I desperasjon har jeg prøvd mye. Jeg har kjørt avokadoen i foodprosessor sammen med rømme, i håp om at de sylskarpe bladene skal gi en kremete konsistens som hvert fall minner om guacamole. Bare for å oppdaget at avokadoen ligger som harde gryn i en grøt av rømme. Jeg har også forsøkt å tilsette salsa og olje, og å klage til leverandøren, uten at det har hjulpet nevneverdig.

Gleden var derfor stor da jeg kom over en sak på nettet om at det faktisk er mulig å få myk avokado, og det på bare ti minutter!

Ifølge svenske Allas.se skal det finnes en rekke modningstriks. Nettstedet referere til et facebookinnlegg der en australsk kvinne forteller om hvordan hun fikk avokadoen myk på noen minutter. Innlegget ble gjengitt av avisen Daily Mail, og har siden fått stor oppslutning.

Men myk avokado på kun noen minutter, det må vel være for godt til å være sant?

SVIKEFULL: Spisemoden, du liksom! Du lurer ikke meg! Eller, forresten .. Godt det finnes triks for å slippe å kaste den harde avokadoen. FOTO: NTB
SVIKEFULL: Spisemoden, du liksom! Du lurer ikke meg! Eller, forresten .. Godt det finnes triks for å slippe å kaste den harde avokadoen. FOTO: NTB Vis mer

Slik hurtigmodner du avokado

Den australske kvinnens triks var å pakke avokadoen inn i aluminiumsfolie og legge den i en airfryer i ti minutter på 200 grader. Ifølge kvinnen skal resultatet ha blitt en myk avokado som reddet tacokvelden.

Daily Mail skriver at kommentarfeltet under innlegget skal ha flommet over av fornøyde avokadoelskere som har testet knepet. Enkelte forteller at de har forsøkt samme triks med mikrobølgeovn, men da uten aluminiumsfolie. En fremgangsmåten her skal være å klemme sidene på avokadoen forsiktig med en gaffel, pakke den inn i tørkepapir eller med et plastlokk over så den ikke eksploderer, og kjøre frukten på høy styrke mikroen i ca. 30 sekunder.

Og har du ikke mikrobølgeovn finner vi på nettet at det skal være mulig å få avokadoen myk også ved bruk av stekeovn. Metoden skal være å pakke avokadoen inn i folie, og steke den på 150 grader i stekeovnen i ti minutter. Det understrekes imidlertid at varmebehandling vil påvirke smaken på avokadoen, både når det gjelder airfryer, ovn og mikro.

HELLSTRØM: Hellstrøm viser oss hvordan han lager sin hjemmelagede majones. Perfekt til for eksempel tapas eller waldorfsalat. VIDEO: Anita Rennan og Eyvind Hellstrøm. Vis mer

Å modne avokado i pose

Har du litt bedre tid, er det mest kjente modningstrikset å legge avokadoen i en godt lukket papirpose, sammen med et eple eller en tomat. Etylengassene fra enkelte frukter fremmer nemlig modningen hos annet frukt og grønt. La posen ligge lunt ved 18–24 grader, og etter et par dager skal avokadoen være good to eat.

Det er verdt å merke seg at triksene over neppe vil virke på en avokado som er hard fordi den har blitt høstet inn for tidlig. En avokado må nemlig rekke å utvikle oljer, omtrent åtte prosent, før den høstes fra treet, og tas den for tidlig vil ingen triks hjelpe for å få den myk.

HØYT HENGER DE : ... og harde er de. Er avokadoen høstet for tidlig, vil ingenting hjelpe for å få den myk. FOTO: NTB
HØYT HENGER DE : ... og harde er de. Er avokadoen høstet for tidlig, vil ingenting hjelpe for å få den myk. FOTO: NTB Vis mer

Mister smaken

Ikke alle er enig i at varmebehandling i mikrobølgeovn, airfryer eller stekeovn egner seg for å få en avokado myk. Kritiske røster, deriblant produsenten California Avocados, går så langt som til å fraråde «hurtigmodning», da smaken etter en runde varmebehandling fortsatt vil være som en umoden avokado, og frukten ikke lenger vil ha den nøttaktige smaken en moden avokado skal ha.

Det får være opp til den enkelte om de ønsker å prøve. Personlig foretrekker jeg er myk avokado som smaker umodent, fremfor en hard avokado som også smaker umodent.

Det er bare noe jeg har erfart, the hard way.

MMMMM: Gleder meg allerede til fredag ... FOTO: NTB
MMMMM: Gleder meg allerede til fredag ... FOTO: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer