Vi har alle vært der. 40–60 kroner fattigere etter å ha handlet inn en to-pack med såkalt spisemoden avokado, perfekt timet til fredagstacoen.
Men ikke før har vi satt kniven i skallet, før vi oppdager at den liksom spisemodne frukten (ja, avokado er faktisk en frukt) er steinhard hele veien gjennom.
Å gå ut å kjøpe ny avokado en fredag kveld er nytteløst. Norge er støvsuget for spisemoden avokado på fredags ettermiddag. Ja, etter min erfaring finnes det knapt en umoden avokado å oppdrive heller etter klokken 18 en fredag.

Slik får du stekeovnen skinnende ren!
Grynete guacamole
I desperasjon har jeg prøvd mye. Jeg har kjørt avokadoen i foodprosessor sammen med rømme, i håp om at de sylskarpe bladene skal gi en kremete konsistens som hvert fall minner om guacamole. Bare for å oppdaget at avokadoen ligger som harde gryn i en grøt av rømme. Jeg har også forsøkt å tilsette salsa og olje, og å klage til leverandøren, uten at det har hjulpet nevneverdig.
Gleden var derfor stor da jeg kom over en sak på nettet om at det faktisk er mulig å få myk avokado, og det på bare ti minutter!
Ifølge svenske Allas.se skal det finnes en rekke modningstriks. Nettstedet referere til et facebookinnlegg der en australsk kvinne forteller om hvordan hun fikk avokadoen myk på noen minutter. Innlegget ble gjengitt av avisen Daily Mail, og har siden fått stor oppslutning.
Men myk avokado på kun noen minutter, det må vel være for godt til å være sant?


Bli kvitt belegget i termosen
Slik hurtigmodner du avokado
Den australske kvinnens triks var å pakke avokadoen inn i aluminiumsfolie og legge den i en airfryer i ti minutter på 200 grader. Ifølge kvinnen skal resultatet ha blitt en myk avokado som reddet tacokvelden.
Daily Mail skriver at kommentarfeltet under innlegget skal ha flommet over av fornøyde avokadoelskere som har testet knepet. Enkelte forteller at de har forsøkt samme triks med mikrobølgeovn, men da uten aluminiumsfolie. En fremgangsmåten her skal være å klemme sidene på avokadoen forsiktig med en gaffel, pakke den inn i tørkepapir eller med et plastlokk over så den ikke eksploderer, og kjøre frukten på høy styrke mikroen i ca. 30 sekunder.
Og har du ikke mikrobølgeovn finner vi på nettet at det skal være mulig å få avokadoen myk også ved bruk av stekeovn. Metoden skal være å pakke avokadoen inn i folie, og steke den på 150 grader i stekeovnen i ti minutter. Det understrekes imidlertid at varmebehandling vil påvirke smaken på avokadoen, både når det gjelder airfryer, ovn og mikro.
Å modne avokado i pose
Har du litt bedre tid, er det mest kjente modningstrikset å legge avokadoen i en godt lukket papirpose, sammen med et eple eller en tomat. Etylengassene fra enkelte frukter fremmer nemlig modningen hos annet frukt og grønt. La posen ligge lunt ved 18–24 grader, og etter et par dager skal avokadoen være good to eat.
Det er verdt å merke seg at triksene over neppe vil virke på en avokado som er hard fordi den har blitt høstet inn for tidlig. En avokado må nemlig rekke å utvikle oljer, omtrent åtte prosent, før den høstes fra treet, og tas den for tidlig vil ingen triks hjelpe for å få den myk.


– Når du kjenner av hele ditt hjerte at det er riktig, så kan du ikke la det gå
Mister smaken
Ikke alle er enig i at varmebehandling i mikrobølgeovn, airfryer eller stekeovn egner seg for å få en avokado myk. Kritiske røster, deriblant produsenten California Avocados, går så langt som til å fraråde «hurtigmodning», da smaken etter en runde varmebehandling fortsatt vil være som en umoden avokado, og frukten ikke lenger vil ha den nøttaktige smaken en moden avokado skal ha.
Det får være opp til den enkelte om de ønsker å prøve. Personlig foretrekker jeg er myk avokado som smaker umodent, fremfor en hard avokado som også smaker umodent.
Det er bare noe jeg har erfart, the hard way.

