Trene opp kondisjonen

Slik får du raskt bedre kondis

Treningsprogrammene som gjør at du kommer kjapt i form.

BEDRE KONDIS: Det er aldri for sent - i artikkelen under får du tre gode øvelser som øker kondisen betraktelig. Foto: NTB Scanpix.
BEDRE KONDIS: Det er aldri for sent - i artikkelen under får du tre gode øvelser som øker kondisen betraktelig. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Kjenner du at du puster og peser litt ekstra oppover bakkene i dag enn det du gjorde før i tiden? Det er lett å tenke at formen har sunket i takt med alderen, men det er ikke nødvendigvis det at du blir eldre som avgjør hvor god form du er i.

For så lenge du er frisk, kan du opprettholde god kondisjon hele livet - og vil du komme i bedre form, kan du enkelt få det til - uavhengig av alder.

Les også: Styrketrening gjør selv 80-åringer yngre

Du bør trene over lang tid

- Det er selvsagt individuelle forskjeller, men alder er aldri et hinder for trening - alle kan oppnå en forbedring i fysisk form! I utgangspunktet har trening lik effekt uansett alder, sier Christina Gjestvang, PhD Stipendiat ved Institutt for idrettsmedisinske fag ved Norges Idrettshøgskole.

Og hvis du føler at kondisen din ligger på bunnivået, skal du vite at jo dårligere utgangspunkt, jo mer kan du forvente å forbedre med riktig trening, understreker Gjestvang.

Men det er sjelden en «quick fix» for å bedre fysisk form, ifølge treningseksperten.

- Kondisjonstrening og aerobe aktiviteter, altså bruk av store muskelgrupper med middels-høy intensitet, vil kunne forbedre utholdenheten. Det er viktig å gjennomføre regelmessig aktivitet/trening over lengre tid, for å se og kjenne resultater av treningen, samt fortsette med treningen. Trening er nemlig ferskvare, forteller Gjestvang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.