Trene sammen

Slik får du samboeren opp av sofaen

- Ta opp «problemet» på en ordentlig måte, sier vår treningsekspert Christian Torp.

SNAKK SAMMEN: Ikke legg det frem som at samboeren din er lat, det kan være både irriterende og kanskje også sårende. FOTO: NTB
SNAKK SAMMEN: Ikke legg det frem som at samboeren din er lat, det kan være både irriterende og kanskje også sårende. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du har hatt en knallstart på 2022, og har funnet veien til de gode rutinene. Alt flyter, du synes det er deilig å være i fysisk aktivitet og selv dørstokkmila er så godt som ikke-eksisterende. Du føler at ingenting kan stoppe deg. Helt til du titter bort på samboeren i sofaen...

Til din store frustrasjon har ikke samboeren din kommet like godt i gang som deg. Hvor fint hadde det ikke vært om dere kunne være aktive sammen? Du har prøvd å fortelle samboeren din dette, men det virker som at sofaen har mer påvirkningskraft enn deg. Hva skal du gjøre?

Her kommer noen enkle råd og tips til fine aktiviteter dere kan begi dere utpå.

Ta opp «problemet» på en ordentlig måte

Ikke legg det frem som at samboeren din er lat, det kan være både irriterende og kanskje også sårende.

Fokuser heller på å dele de positive effektene du får av å være aktiv, hvor mye glede det gir deg og at det er merkbart at energinivået er høyere enn når du er mindre aktiv. Denne gleden unner du også din samboer!

Legg til rette for aktiviteter dere kan gjøre sammen!

Hvis samboeren din aldri har vært fan av jogging eller svømming, er det kanskje ikke disse aktivitetene du skal foreslå for å få vedkommende opp av sofaen.

Her kan det lønne seg å være litt taktisk; Er det aktiviteter du vet at din samboer har hatt glede av før, for eksempel å spille fotball eller å gå på langrennsski, hva med å ymte frempå at dere kan gjenoppta disse aktivitetene, sammen? Dette er kanskje ikke dine førstevalg når det gjelder aktivitet, men her må man gi og ta.

Det kan også være lurt å foreslå lavterskelaktiviteter i begynnelsen, for eksempel gåturer i området der dere bor. På det stadiet din samboer befinner seg på nå, handler det først og fremst om å få hen opp av sofaen, gjør det ikke? Vent litt med å foreslå innmelding på treningssenteret eller testing av yoga for første gang. Alt til sin tid.

Belønning og motivasjon = sant?

En belønning eller gulrot kan være drivende for mange, for andre er det mindre viktig. Her kjenner du din samboer best, du vet hvilke goder som motiverer. Ros og fine motivasjonsord er kanskje nok for noen, mens andre har mer sansen for et besøk på favorittrestauranten.

Har dere satt dere fellesmål for aktiviteten dere bedriver, kan dere bli enige om noe dere skal unne dere når målet er oppnådd. Et restaurantbesøk, en spatime eller en tur til bakeren? Kanskje kan du friste med å ta klesvasken eller å skifte sengetøy (det synes jeg er ekstremt kjedelig) eller hva med at du disker opp med favorittretten?

Håper dette kan bidra til å få din samboer i gang. Men, du trenger kanskje også noen tips til aktivitet du og din kjære kan bedrive? Les videre!

Skrittmål

Sett dere et felles mål om å gå et visst antall skritt i uka. Her kan dere ha individuelle mål, for eksempel at hver og en av dere skal gå 50.000 skritt i uka, eller at dere sammenlagt skal gå 100.000 skritt ukentlig. Tilpass ut fra hvilken form dere er i, ikke legg terskelen for høyt i begynnelsen, det kan gi motsatt effekt. Øk heller antall skritt når dere føler dere klare for det. Bruk en pulsklokke eller aktivitetsmåler for å telle skrittene (de fleste nye telefoner har også en måler).

Fordelen med å ha et felles mål, er at det kan være motiverende, og ikke minst oppmuntrer det til fellesaktivitet. Men er samboeren din av den konkurranselystne typen, kan det være at individuelle mål passer dere best. Hver kveld kan dere avsløre for hverandre hvem som har gått flest skritt. Noter gjerne ned på en liste ved inngangsdøren eller på tavla på kjøkkenet, og se hvem som har flest seiere i løpet av en uke eller måned. Belønning? Ja, det synes jeg vinneren fortjener! Hva det skal være, blir dere enige om i forkant.

Oppdag nye steder sammen

Ikke alle er like opptatt av denne målingen, og da kan det kanskje være et bedre alternativ å sette seg som mål å gå en tur x antall ganger i uka. Gåing kan byttes ut med jogging, svømming, sykling, langrenn eller det som måtte passe dere best i den aktuelle sesongen.

For å gjøre det hele litt mer spennende, bestem dere for at dere skal besøke minst ett nytt sted ukentlig eller gjøre en ny fysisk aktivitet i uka (selv har jeg tatt skøytene fatt i vinter, og i Oslo-området er det mange vann man kan gå på). Slik blir dere bedre kjent med området dere velger å utforske, og kanskje er det grobunn for nye og spennende samtaler.

Turer er også fine (og covid-vennlige) aktiviteter man kan invitere med venner og naboer på. Ta med sitteunderlag, litt ved og noe varmt å drikke, og dere kan legge inn et lite pust i bakken (kanskje rekker du å sette en pinnebrøddeig i forkant, også).

Morgenøkt

I en travel hverdag er det gjerne slik at trening og aktivitet må vike for overtidsarbeid eller sosiale aktiviteter. For å sikre at du får inn litt aktivitet kan det være lurt å komme i gang med en god morgenrutine. Gjør du det sammen med samboeren, er det motiverende for begge.

Bestem dere for hvor mange ukentlige morgenøkter dere skal gjøre og hvor lenge de skal vare (begynn med for eksempel 20 minutter), og sett på vekkerklokka litt før dere normalt sett står opp disse dagene. Finn guidede yogaklasser på YouTube dersom dere vil starte dagen med yoga. Går dere for styrketrening, bestem dere for et sett av øvelser, antall repetisjoner og serier som skal gjennomføres (eksempelvis er knebøy, sit-ups og push-ups gode øvelser som trener de store muskelgruppene og som kan gjøres uten utstyr).

Du tenker kanskje at du heller vil prioritere å sove de 20 minuttene? Jeg kan love deg at de minuttene med søvn du må ofre, vil gi deg ekstremt mye mer enn om du hadde valgt å sove de minuttene. Og hvor deilig er det ikke å nyte en kaffekopp etter en liten treningsøkt på morgenkvisten? Jeg synes i hvert fall at det er en helt nydelig følelse å ha treningen unnagjort før jeg tar dagen fatt!

Meld dere på løp og konkurranser

Trenger man noe å trene mot, eller en motivasjonsfaktor, meld dere på en konkurranse eller løp, for eksempel halvmaraton, trappeløp eller sykkelritt, sammen. De store byene har gjerne organiserte tilbud (i Oslo kan jeg for eksempel nevne Sognsvann Rundt Medsols og Tøyen Park Run). Sjekk ut hvilke tilbud som finnes i området der du bor, og hvis du ikke finner noe, kanskje du og din samboer kan initiere en ukentlig løpetur med venner eller en tur i skogen?

Uansett hvilke grep dere tar og øvelser dere velger, husk å starte i det små, bygg dere gradvis oppover i aktivitetsnivå og sist, men ikke minst, ha det gøy sammen på veien! Hvem vet, kanskje er dette starten på en ny felleshobby?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer