Ensom

Slik får du venner i voksen alder

- By på deg selv, men vær først og fremst interessert i andre, sier ekspert.

VENNSKAP: Det er ikke uvanlig å savne et større nettverk, og en del er også ensomme. Men det finnes heldigvis mange metoder man kan bruke for å skaffe seg flere venner - også i voksen alder. Se alle tipsene nederst i saken! Foto: NTB Scanpix
VENNSKAP: Det er ikke uvanlig å savne et større nettverk, og en del er også ensomme. Men det finnes heldigvis mange metoder man kan bruke for å skaffe seg flere venner - også i voksen alder. Se alle tipsene nederst i saken! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å føle seg litt alene i blant, eller savne flere venner, er ikke uvanlig, og selv om antallet er lavere i Norge enn i andre land, er det heller ikke uvanlig å være ensom. Åpenheten rundt ensomhet har blitt langt større de siste årene, men fortsatt er det et tabubelagt tema. 

Trine Huseby er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, og driver nettstedet trinehuseby.no. Hun forteller at hun ofte møter menn og kvinner som føler seg ensomme og gjerne skulle hatt et større nettverk.

- I mitt arbeid møter jeg sympatiske og interessante mennesker i alle aldre, som ønsker seg flere venner. For noen har det alltid vært sånn, kanskje fordi de ikke er så utadvendt og ikke har grepet muligheter som bød seg. For andre handler det om at kjærestetid eller familieliv har gått på bekostning av venner, og at de ikke har sett betydningen av å prioritere vennskap. Noen mister også venner ved samlivsbrudd. 

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

Mellom fem og 10 prosent kjenner på en alvorlig grad av ensomhet

Noen kan også tilsynelatende ha et stort nettverk, men føler likevel at de ikke har det, og noen føler seg alene i perioder. Det kan for eksempel komme av at man føler seg nedprioritert - at vennene har mer enn nok med seg selv, at man hører om alt det spennende alle andre opplever og sammenligner sitt liv med deres, at man ikke vet hvem man skal invitere med på ting eller at man føler det er flere mennesker rundt, men ingen man egentlig kan betro seg til eller være helt seg selv rundt. 

- Det er heller ikke uvanlig at mennesker føler seg alene på en arbeidsplass hvor en kjerne av kolleger har et sosialt fellesskap som man ikke selv er en del av. Noen føler seg ensom i parforholdet, når de ikke har nærhet til den de lever sammen med, fortsetter Huseby. 

HANDLER OM FORVENTNINGER OG BEHOV: Noen kan være alene, men ha det helt fint, mens andre har flere rundt seg, men føler seg ensomme. Noen har et stort nettverk rundt seg, men savner likevel noen å kunne betro seg til, mens andre har få, men nære relasjoner. Foto: Scanpix
HANDLER OM FORVENTNINGER OG BEHOV: Noen kan være alene, men ha det helt fint, mens andre har flere rundt seg, men føler seg ensomme. Noen har et stort nettverk rundt seg, men savner likevel noen å kunne betro seg til, mens andre har få, men nære relasjoner. Foto: Scanpix Vis mer

Det er selvsagt forskjell på å ønske seg flere venner og på å være ensom i alvorlig grad. Ensomhet er imidlertid ikke en objektiv størrelse og handler blant annet om vårt individuelle sosiale behov, og dessuten kvaliteten på de relasjonene vi har, minner Thomas Hansen, som er forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, om. Noen kan være alene og trives godt med det, mens andre kan ha et stort nettverk, men likevel føle seg ensomme. 

Ifølge ham kjenner mellom 5 og 10 prosent på ensomhet i alvorlig grad.

- Vi finner at andelen som er «ensom» ligger på mellom fem og 10 prosent blant menn og kvinner i alderen 18 til 80 år. Her snakker vi om folk som er ensomme i ganske alvorlig grad, altså ikke de som «føler seg litt ensomme» i blant. Andelene øker jevnt med alderen, til 10 prosent av de som er i 70-åra. Andelene er lave i Norge sammenlignet med andre land utenom Norden, spesielt blant eldre, forteller han. 

LES OGSÅ: Slik forteller du dine nærmeste at du sliter psykisk 

Kvinner er oftere ensomme enn menn

Kvinner har tradisjonelt sett vist seg å være mer ensomme enn menn, særlig når vi blir eldre, og dette forklares gjerne med at kvinner har hatt dårligere økonomi og mer helseplager enn menn. Den viktigste forklaringen er at kvinner lever lengre enn menn, og dermed opplever perioden som enke hyppigere.

En annen forklaring på disse funnene er imidlertid også at kvinner i større grad enn menn er åpne om ensomheten enn det menn er. Kvinner har dessuten i større grad enn menn nære relasjoner utenom familien.  

- Kvinner er tradisjonelt flinkere på å etablere og vedlikeholde nære venner utenom partneren. Mannen har oftere kona som sin eneste nære venn, og er dermed mer sårbar ved skilsmisse eller som etterlatt, sier Thomas Hansen.

LES OGSÅ: Annette ble enke og alenemamma som 28-åring

Vanskelig å snakke om

Men å snakke om ensomhet er vanskelig for mange. Til tross for økt åpenhet og fokus på ensomhet de senere årene er temaet er stadig tabu. 

- Det er sosialt press på å fremstå som vellykket, ikke minst i disse dager med trykk fra sosiale media og kanskje i kulturen for øvrig. Man vil ikke fremstå som mislykket, svak eller upopulær. Å være ensom er selvsagte lite ønskverdig, og det oppleves kanskje skamfullt og flaut, sier Hansen. 

Dette gjør også at ensomhet kan være vanskelig å forske på, fordi alle ikke vil være like ærlige om at de er ensomme. 

LES OGSÅ: De skjulte årsakene til angst og depresjon 

VANSKELIG Å SNAKKE OM: Å være ensom er fortsatt tabu og noe mange synes det er vanskelig å snakke om. Foto: NTB Scanpix
VANSKELIG Å SNAKKE OM: Å være ensom er fortsatt tabu og noe mange synes det er vanskelig å snakke om. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gå systematisk til verks om du vil utnytte nettverket ditt

Det finnes flere nettsider og apper der du kan møte andre, for eksempel utifra interesser dere har til felles. Hos Aktivitetsvenner.no kan du finne mennesker med samme hobby som deg, eller du kan foreslå, eller henge deg med på, én enkeltstående aktivitet. Ellers er Den Norske Turistforening et annet fint sted å starte. 

Huseby mener at om du føler du mangler et godt nettverk og ønsker deg flere venner bør du gå systematisk inn for det. Det er også viktig å ikke gi opp fordi du har vært på en tilstelning uten å ha fått prate med noen.

- Dette er tålmodighetsarbeid, møt opp igjen og igjen. Prøv deg på ulike sosiale arenaer, sier Huseby. 

 • Forhør deg med en offentlig instans om hvor du kan treffe mennesker for eksempel i din aldersgruppe eller livsfase. Hvor kan single treffes? Hva er tilbudet for pensjonister?
 • Møt opp på arrangementer i nærmiljøet. Følg med på kommunens hjemmesider, oppslag på biblioteket og i nærbutikken
 • Vær aktiv på foreldrearenaer, som foreldrekontakt i barnehage/skole, i samarbeidsutvalg, på temakvelder og så videre
 • Delta på dugnader og frivillig arbeid i regi av kommunen, nærmiljøet eller frivillighetssentralen. 
 • Meld deg som ressursperson ved Frivillighetssentralen, som flyktningguide eller besøksvenn hos Røde Kors eller lignende
 • Møt opp på kulturelle arrangementer som konserter, teaterforestillinger og så videre. 
 • Meld deg på et kurs eller en organisasjon som holder på med noe som interesserer deg, for eksempel et dansekurs eller hagelag


Når du går ut på sosiale arenaer for å treffe dine potensielt nye venner gjelder det å ha selvtillit nok til å by på deg selv. 

- Minn deg selv på at andre mennesker kan få like stor glede av ditt bekjentskap som deg - men du må gi dem muligheten, sier Huseby. 

 • Gjør deg fin og få god selvtillit
 • Se glad ut, smil og prat med folk
 • By på deg selv, men vær først og fremst interessert i andre
 • Vær hjelpsom, tilby deg å bidra hvis det trengs

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer