Liva Ingebrigtsen

Slik fikk Henrik kona Liva Ingebrigtsen opp av sofaen

- Det tok meg ni år å skjønne at det han sa faktisk stemte.

LIVA INGEBRIGTSEN: Liva har fått hjelp fra ektemannen til å komme i form til halvmaraton. Foto: Astrid Waller
LIVA INGEBRIGTSEN: Liva har fått hjelp fra ektemannen til å komme i form til halvmaraton. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Når du først bestemmer deg for å løpe halvmaraton, er det ganske greit å ha en toppidrettsutøver som ektemann.

Liva Ingebrigtsen (27) har løpt et halvmaraton tidligere, så denne gangen har hun satt seg klare mål: Hun skal fullføre på under to timer. Ektemannen Henrik Ingebrigtsen har derimot endret målet til én time og 45 minutter, og han har laget en treningsplan til henne slik at det skal bli mulig å nå målet.

- Hvorfor ønsker du å løpe et halvmaraton igjen?

- Det begynte egentlig med at flere vi kjenner skulle løpe et halvmaraton i høst, og Henrik foreslo at jeg kunne hive meg med. Da sa jeg at han måtte lage et opplegg til meg sånn jeg kom meg i bedre form, sier Liva til KK.

Slitt med høy puls

Liva skriver i et innlegg på Instagram at hun alltid har vært en av dem som sier «jeg har bare høy puls når jeg løper», og trodd at det bare var henne som opplevde det sånn. Men etter å ha luftet disse tankene til følgerne sine, har hun innsett at det er ganske mange som har det på samme måte.

- Dette er typisk symptom på å være «feiltrent». Brutalt, jeg vet. Det tok meg ni år sammen med en toppidrettsutøver å akseptere at det kanskje stemte, for så å innordne meg et nytt treningsopplegg for å teste om det faktisk var mulig å få ned den høye pulsen min, skriver hun i innlegget.

Og det viser seg at Henrik, ikke overraskende, hadde rett.

- Det er veldig inspirerende å bo med en idrettsutøver. Å se hvor mye innsats de legger inn, og hvor mye de ofrer for å nå et mål. Alle valg i løpet av dagen tas av hensyn til trening, restitusjon og dette målet. Man blir ikke bare inspirert til å dra seg opp fra sofaen og på trening, men til å tørre å satse litt mer på sine egne mål i livet, sier Liva.

Slik er treningsprogrammet

Liva beskriver treningsprogrammet som ganske lavterskel, og at hun etter kort tid har opplevd bedring i form og lavere puls, samt at det gir henne treningsglede.

Programmet lyder som følgende: Målet er å ha en gjennomsnittspuls på rundt 135-145 når en jogger rolig.

- Jeg pleide å ligge på rundt 170-180 i gjennomsnitt på mine «joggeturer». Jeg løp tydeligvis for harde livet!

Målet med treningsopplegget går ut på å senke og stabilisere pulsen ved å holde et rolig joggetempo. Man skal løpe kort og ofte, og øke lengden etter hvert som pulsen stabiliseres.

- For meg betydde det å løpe første økt i 20 minutter på 10,5km/t. Jeg økte etter hvert med ett minutt ettersom pulsen begynte å synke og stabilisere seg. Farten en skal holde varierer fra person til person. Jeg kjenner noen som starter på 9km/t, og andre som løper på 11 og så videre. Her må en finne en fart som er komfortabel å jogge på. Om du ikke har løpt noe særlig før, kan du starte med 15 minutter, forklarer Liva.

Dersom pulsen raser opp og bikker 180 slag, kan du stoppe og gå i et halvt minutt før du fortsetter.

Må tilpasses den enkelte

Liva understreker at individuelle forskjeller spiller inn på hva slags treningsopplegg en bør følge. Faktorer som alder, vekt og treningsbakgrunn spiller vil være avgjørende.

Hun anbefaler nybegynnere å starte med å gå i raskt tempo før man starter med joggingen. Selv tar hun en løpeøkt hver dag nå, men det er absolutt ikke nødvendig for å forbedre løpeformen.

Liva har også begynt med intervaller hvor hun løper 1000 meter. Da varmer hun opp i 10 minutter i joggetempo, før hun løper 1000 meter i sin konkurransefart, som er 12km/t. Hun tar ett minutt pause mellom hver, og fem minutter nedjogg i sitt joggetempo.

Progresjonen så langt

- Hvordan går det med treningsopplegget så langt?

- Det går veldig fint - jeg ser progresjon i puls, og kan løpe litt raskere! Det mest utfordrende er å motivere seg hver dag til å møte opp på trening når du fortsatt kjenner den siste økten i kroppen, men erfaringsmessig slipper den følelsen ganske kjapt når jeg først begynner å løpe.

Det som har overrasket Liva mest er hvor fort hun merket forbedring av puls.

- Nå har også flere av følgerne mine testet det samme opplegget, og forteller om samme erfaring og masse løpeglede. Det er skikkelig gøy!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer