Livsstilsendringer som varer

Slik fikk Jenny Jenssen livsstilsendringene til å vare

Artisten deler sine beste tips – som hun mener alle kan klare.

LIVSSTILSENDRINGER SOM VARER: Jenny Jenssen deler sine beste treningstips med KKs lesere. FOTO: Ida Bergersen
LIVSSTILSENDRINGER SOM VARER: Jenny Jenssen deler sine beste treningstips med KKs lesere. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Da artist Jenny Jenssen deltok i programmet «16 ukers helvete» ble hun så inspirert, at hun halvannet år senere har greid å bevare de gode vanene.

Ikke bare har hun byttet ut det daglige potetgullet med sunnere alternativer, hun har også kommet seg opp av sofaen og går daglige power walks, en treningsform hun mener de fleste kan klare, enten med eller uten vektvest.

Ja, så glad har Jenny blitt i sitt nye aktive liv, at hun like godt utdannet seg til zumbainstruktør! Da KKs utsendte journalist deltok på zumbatime med hele Norges Jenny Jenssen fikk vi både en fartsfylt treningstime, men også servert anekdoter fra Jennys liv som artist.

Selv hevder Jenny at hun i en alder av 60 år har kunnet kutte blodtrykksmedisiner og endelig blitt blodgiver igjen, en drøm hun har båret på lenge.

– Hemmeligheten til min suksess ligger i at jeg har greid å fortsette å trimme, sier Jenny.

– Jeg er 60 år og har aldri følt med sprekere.

SPORTY: Jenny Jenssen har aldri følt seg sprekere enn som 60-åring. FOTO: Ida Bergersen
SPORTY: Jenny Jenssen har aldri følt seg sprekere enn som 60-åring. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Hun forteller at voksne kvinner opplever at muskelmassen avtar med årene, og at styrketrening derfor er spesielt viktig i denne alderen. Hun forsikrer at det ikke krever dyre medlemsskaper å komme i form, eller å få livsstilsendringene til å vare, og hun deler gjerne sine beste treningstips med KKs leser:

Planken

– Planken er en effektiv enkel styrkeøvelse for kjernemuskulaturen, som du kan gjøre hjemme på stuegulvet. Det er viktig at rumpa ikke kommer for høyt, da får du ikke effekt. Og pass på at du heller ikke svaier, slik at det belaster korsryggen.

Slik gjør du: Ligg på magen med underarmer og håndflater rett fram. Skuldre over albuer og hev deg opp på tær, til 90 grader i albuene. Nakke og hode i forlengelse av kroppen og blikket ned. Er du nybegynner kan du gjerne støtte deg på knærne istedenfor tærne.

Hold i ett til tre minutter, og gjenta tre ganger.

KJERNEMUSKLATUR. FOTO: Ida Bergersen
KJERNEMUSKLATUR. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Armøvelse

– Voksne kvinner opplever at muskelmassen minker. Ved å styrke armmuskulaturen på både forsiden og baksiden, tåler du ikke bare belastninger bedre, armene ser også bedre ut.

Slik gjør du: Bruk vekter, f.eks. to halvlitersflasker med vann for å øke intensiteten. Hold albuene inntil kroppen, trekk vektene sakte mot deg og før dem kontrollert ned igjen.

Gjenta 15 ganger, i tre sett.

ARMER. FOTO: Ida Bergersen
ARMER. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
FOTO: Ida Bergersen
FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Øvre del av skuldre og rygg

– En annen viktig muskelgruppe er øvre del av skuldre og rygg, både for holdning, og for å unngå smerter i skuldre og nakke. Denne øvelsen er spesielt effektiv for muskulaturen mellom skulderbladene.

Slik gjør du: Stå med lett bøyde knær og vekter i hendene foran deg. Løft armene opp til 90 graders vinkel.

Gjenta 15 ganger, i tre sett.

ØVRE DEL AV SKULDRE OG RYGG. FOTO: Ida Bergersen
ØVRE DEL AV SKULDRE OG RYGG. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
FOTO: Ida Bergersen
FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Bakside armer

– Ønsker du å trene baksiden av armene, det såkalte «grevinnehenget», tar du utgangspunkt i samme øvelse som for øvre del av skuldre og rygg, se over.

Slik gjør du: I løftet posisjon, strekk armene ut bakover. Se også beskrivelse i video lenger ned i saken.

Gjenta 15 ganger, i tre sett.

Bekken

– En sterk kjernemuskulatur er viktig. Har du lett for å bli sliten i ryggen a å stå, eller har bekkenplager etter graviditet, er dette en viktig øvelse.

Slik gjør du: Ligg på rygg med armene ut til siden og bena i vinkel, med fotsålene mot gulvet. Løft opp hoftene ved å spenne setemusklene, og knip bekkenbunnsmusklene. Hold i noen sekunder og senk så kontrollert mens du trekker inn magen.

Gjenta 15 ganger, i tre sett.

BEKKEN. FOTO: Ida Bergersen
BEKKEN. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
FOTO: Ida Bergersen
FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Knebøy

– Ofte er det ikke så mye som skal til, og knebøy kan føles som en liten filleøvelse. Men tro meg, å styrke sete og lår er viktig, spesielt om du sitter mye. Denne øvelsen aktiviserer kjernemuskulaturen og styrker de ryggstabiliserende musklene.

Slik gjør du: Stå ben bena fra hverandre i hoftebredde. Stram opp kjernemuskulatur, hold ryggen rett, og bøy knærne. Gå ned til 90 graders vinkel i kneleddet. Gå rolig opp igjen. Kjernemuskulaturen skal være stram under hele øvelsen.

Gjenta 15 ganger, i tre sett.

Øk gjerne intensiteten ved bruke vekter.

KNEBØY. FOTO: Ida Bergersen
KNEBØY. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Skuldreøvelser

– Skuldrene er ofte et forsømt område, og mange opplever å få smerter i skuldre og nakke. Å styrke skulderleddet er derfor viktig. Denne øvelsen kan du gjøre med eller uten vekter. Selv bruker jeg to halvlitersflasker med vann for å øke intensiteten.

SKULDERØVELSER. FOTO: Ida Bergersen
SKULDERØVELSER. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
FOTO: Ida Bergersen
FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Slik gjør du: Hold en vekt i hver hånd på strake armer. Roter ut og inn.

Gjenta 15 ganger, i sett på tre.

CROCKS INGEN HINDRING: Jenny Jenssen mener man kan trene overalt, og i de fleste situasjoner. Og noen ganger merker man ikke engang at man trener! FOTO: Ida Bergersen
CROCKS INGEN HINDRING: Jenny Jenssen mener man kan trene overalt, og i de fleste situasjoner. Og noen ganger merker man ikke engang at man trener! FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Video med Jenny Jenssens egne beskrivelser av øvelsene finner du her:

TRENING: Jenny Jenssen viser oss sine sju favorittøvelser. VIDEO: Ida Bergersen Vis mer

Gode tips til å komme igang med treningen finner du her:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet