Vintergleder:

Slik finner du gleden over vinteren

- Ytre gleder er like viktige som indre gleder, mener forfatter.

POSITIV PÅVIRKNING: Visste du at det finnes studier som viser at folk med solrike arbeidsplasser sover bedre og ler mer enn kolleger med dårlig belysning på kontorer? FOTO: NTB Scanpix
POSITIV PÅVIRKNING: Visste du at det finnes studier som viser at folk med solrike arbeidsplasser sover bedre og ler mer enn kolleger med dårlig belysning på kontorer? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi kommer ofte over spørsmålet: «Hva gjør deg lykkelig?». Et spørsmål som for veldig mange er vanskelig å svare på. Mens for andre er det helt klart.

Hos noen kan lykkefølelsen komme av «små ting» eller «store ting», materielle eller ikke-materielle ting. Vi har hørt at penger kan gjøre oss lykkelige, at man blir lykkelig av å gi og få gaver eller at single mennesker er de lykkeligste. Men aller oftest får man høre at lykken ligger inne i en selv, og at du finner den ved å vende blikket innover.

Ingrid Fetell Lee, som er forfatter og designer, mener klart og tydelig at lykken også kan komme utenfra. Og at det å vende blikket ut er like viktig.

SKRIBENT: Designer, TED Talk-stjerne og nå også forfatter Ingrid Fetell Lee. FOTO: Olivia Rae James
SKRIBENT: Designer, TED Talk-stjerne og nå også forfatter Ingrid Fetell Lee. FOTO: Olivia Rae James Vis mer

Ti gledesestetikker

- Studier viser for eksempler at folk med solrike arbeidsplasser sover bedre og ler mer enn kolleger med dårlig belysning på kontorer, og at blomster ikke bare setter folk i bedre humør, men også skjerper hukommelsen, skriver hun i boken sin.

Fetell Lee er forfatter av boka «Gleden kommer utenfra. Finn lykkefølelsen i de vanlige tingene rundt deg», og står bak nettsiden The Aesthetics of Joy.

I boka vil hun vise at det er i våre ytre omgivelser at den beste og enkleste veien til lykke ligger. Du finner eksempler på hvordan hverdagslige ting har overraskende stor påvirkning på humøret vårt.

I tillegg viser hun ved hjelp av forskning hvilke farger og former som gjør oss glade.

Hun henviser til det hun kaller «ti gledesestetikker», som hun mener røper en tydelig forbindelse mellom følelser av glede og omgivelsenes konkrete kvaliteter. Boka er også delt opp slik at de ti gledesestetikkene har hvert sitt kapittel, der hun går mer inn i dybden på alle.

Mer farger!

Norge fikk i 2018 2. plass på lista over verdens lykkeligste land. Likevel kan vi ikke legge skjul på at det for noen kan være ganske vanskelig å si seg enig i det når det er snøstorm på utsiden og 15 minusgrader.

Vi synes i hvert fall det ikke er noe særlig motiverende å gå til jobb når snøen pisker deg i ansiktet.

Vi har spurt Fetell Lee om hun hadde noen gode tips å gi oss i denne mørke og kalde tiden.

- Bruk mer farger, sier hun høyt og legger til:

- Det er mange som er redde for å gå med for mye farger, fordi de ikke vil skille seg ut. Men det er nettopp der poenget ligger.

FARGERIKE KLÆR: Bytt ut de mørke vintergenserne dine, med mer fargerike alternativer. FOTO: NTB Scanpix
FARGERIKE KLÆR: Bytt ut de mørke vintergenserne dine, med mer fargerike alternativer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lene har på seg et smykke i forskjellige farger. Bak henne er veggen malt i en lys og varm oransje farge.

- Bytt ut kaffekoppen på jobb med noen fine og varme farger, bytt ut det kjedelige grå vinterskjerfet med et fint rosa eller gult skjerf. Og ikke sist men ikke minst gjør hjemmet ditt mer fargerikt om vinteren. Det hjelper veldig mye å bytte ut forskjellige tekstiler hjemme med mer fargerike alternativer, forteller hun.

LES OGSÅ: Hva med gul kalkmaling i stua?

FARGERIKT HJEM: Ingrid Fetell Lee mener at et mer fargerikt hjem kan gjøre mye med lykkefølelsen din. Kanskje på tide å male stua i noen friske farger? FOTO: NTB Scanpix
FARGERIKT HJEM: Ingrid Fetell Lee mener at et mer fargerikt hjem kan gjøre mye med lykkefølelsen din. Kanskje på tide å male stua i noen friske farger? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Den nordiske lykken

Lykkeforsker ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo, Ragnhild Bang Nes, tror nordmenn finner lykken i det hun kaller «den nordiske lykken», spesielt om vinteren.

- Det er nok mange som finner lykke i vinteraktivitetene – skiturer over glitrende vidde eller susende ned alpinbakker, lyden av votter som klapper eller de ufattelige soloppgangene og solnedgangene som fyller januar, sier hun til KK.

Den nordiske lykken har blitt en internasjonal hygge. Ifølge Nes gir den mest glede nettopp når det er kaldt og hustrig. Folk som kommer fra varmere kanter vil ofte oppsøke den lykken når de besøker kaldere land.

- Om vinteren er det jo ekstra godt foran en knitrende peis, med bena på en skammel mens en leser eller stemning rundt et felles middagsbord med levende lys og prat, forteller Nes.

LES OGSÅ: De beste rådene mot vinterdepresjon

MINNER: Noen ganger er det veldig fint å dele minner, opplevelser og fine stunder med dem man er glad i. FOTO: NTB Scanpix
MINNER: Noen ganger er det veldig fint å dele minner, opplevelser og fine stunder med dem man er glad i. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det indre og det ytre henger sammen

- Ofte er det heller ikke den fargerike solnedgangen i seg selv som gir den dype eller store lykkefølelsen, forteller Nes.

Hun er enig med Fetell Lee, men tror at opplevelsen av ytre glede henger sammen med andre opplevelser.

- Det er sammenhengen med det andre som skaper opplevelsen av lykke. Kanskje er det fargene kombinert med stemningen, med en indre ro eller de du deler opplevelsen med, hvordan været har vært den siste uken, tidligere solnedganger, stillheten ved dagens slutt, det som skjedde på veien eller på jobben, en forelskelse og duften av lyng – opplevelsen av å være bevisst tilstede i øyeblikket, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer