Finne nye venner:

Slik finner du venner som voksen

I dag finnes det mange muligheter for deg som ønsker å utvide ditt sosiale nettverk. Frida treffer nye venner gjennom en egen vennskaps-app.

FINNE NYE VENNER SOM VOKSEN: Frykt for å bli avvist eller å bli sett på som rar, holder oss ofte tilbake fra å knytte nye vennskap. FOTO: NTB Scanpix
FINNE NYE VENNER SOM VOKSEN: Frykt for å bli avvist eller å bli sett på som rar, holder oss ofte tilbake fra å knytte nye vennskap. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Med mindre du går på skole eller har en jobb med mange kollegaer kan det være ganske hardt å treffe nye venner, også for jenter i min alder, sier Frida Helgesen (23).

Da hun for et par år siden helt spontant pakket sakene sine og flyttet fra Stavanger til Oslo, opplevde hun det som så mange gjør når de kommer til en stor by; det er slett ikke så lett å bli kjent med nye mennesker.

Fra å ha et stort nettverk i hjembyen, besto omgangskretsen nå stort sett bare av bestevenninnen som hadde flyttet dit sammen med henne.

– Da jeg etter hvert fikk meg en jobb, arbeidet jeg veldig mye alene. Jeg fikk derfor ikke den samme kontakten med andre som du kanskje får på en større arbeidsplass eller en skole, sier hun.

– Det hendte selvsagt at jeg og venninnen min dro ut på kafé for å søke kontakt med andre, men det er vanskelig å etablere et videre vennskap ut av slike møter. Du kan fort bli sett på som en rar person hvis du går feil frem, det er jo ikke normalt at du treffer folk og helt ut av det blå spør om de vil gjøre noe sammen, smiler hun.

JOBBET MYE ALENE: Frida Helgesen forteller at hun arbeidet mye alene etter at hun fikk seg jobb. Foto: Scanpix
JOBBET MYE ALENE: Frida Helgesen forteller at hun arbeidet mye alene etter at hun fikk seg jobb. Foto: Scanpix Vis mer

Treffer nye venner gjennom en vennskaps-app

Løsningen for Frida ble appen GoFrendly, som er en app for kvinner som ønsker å finne nye venner. HeyVina er en lignende app kun for kvinner, mens appen Bumble kan brukes både til vennskap og dating.

I appen GoFrendly kan du registrere en profil hvor du gir litt opplysninger om deg selv, som sivilstatus og interesser. Du kan også informere om hvilke type treff du er ute etter; om du for eksempel ønsker å møte noen for kinobesøk, naturopplevelser, spaserturer eller bare vil treffe noen for å ta en kaffe.

For mange kan det kanskje virke skummelt å skulle møte ukjente personer på denne måten, men Frida mener at det at alle brukerne har samme mål gjør det hele mye enklere.

TREFFER VENNER VIA EN APP: Da Frida flyttet til Oslo ønsket hun seg flere venner, løsningen ble en vennskapsapp. - I dag har jeg mange venner, men jeg er alltid åpen for å bli kjent med nye mennesker, sier hun. FOTO: Privat
TREFFER VENNER VIA EN APP: Da Frida flyttet til Oslo ønsket hun seg flere venner, løsningen ble en vennskapsapp. - I dag har jeg mange venner, men jeg er alltid åpen for å bli kjent med nye mennesker, sier hun. FOTO: Privat Vis mer

– Alle som bruker appen er klar for å knytte nye vennskap og de fleste er åpne for å ta ting litt på sparket. Det at appen kun er for jenter gjorde at det føltes ekstra trygt, forteller hun.

Til nå har Frida møtt to venninner gjennom appen, men har chattet med mange flere. Om ikke lenge skal hun treffe en ny person som hun skal ta en treningsøkt sammen med.

– Jeg har hatt litt nerver foran de første møtene, man er jo redd for at det kan bli kleint og at vi skal sitte der i stillhet. Men det er bare å stupe inn i det og ha det gøy. Du trenger ikke tenke at det å møte noen skal føre til et evig knyttet vennskapsbånd, dere kan treffes bare for å trene, ta et glass vin eller snakke sammen, sier hun.

– I dag har jeg mange venner her i Oslo, men jeg er alltid åpen for å bli kjent med nye mennesker. Jeg liker å få innblikk i andres liv og se hva de interesserer seg for. Slik får jeg kanskje selv noen nye interesser også, noe som jo bare er bra, smiler hun.

LES OGSÅ: 15 ting alle kvinner bør vite om vennskap

DEL INTERESSER: I appen GoFrendly kan du informere om hvilke type treff du er ute etter; om du for eksempel ønsker å møte noen for kinobesøk, naturopplevelser, spaserturer eller bare vil treffe noen for å ta en kaffe. Foto: Scanpix
DEL INTERESSER: I appen GoFrendly kan du informere om hvilke type treff du er ute etter; om du for eksempel ønsker å møte noen for kinobesøk, naturopplevelser, spaserturer eller bare vil treffe noen for å ta en kaffe. Foto: Scanpix Vis mer

Vanlig å ha perioder i livet hvor vennskap ikke blir prioritert

Tone Hvalsbråten jobber som gestaltterapeut og spesialpedagog, og forteller at hun også møter mange godt voksne kvinner som ønsker seg flere venner.

For mange er det en stor sorg å ikke ha nære venner. Dette oppleves gjerne som å være mislykket, og for noen er det litt skambelagt å snakke om. Husk at du ikke er alene om å ha det sånn, men det er hjelp å få – du må bare be om det, sier hun.

Å opprettholde eller knytte nye vennskap kan være spesielt vanskelig i en fase i livet hvor du har mye å gjøre med barn, familie og arbeid.

– Når tiden går og vi får mer tid til oss selv igjen blir det kanskje tydelig for oss at vi ikke har så mange venner lenger. Vi opplever at vi er blitt litt «rustne» når det gjelder å ta kontakt med andre bare for vår egen del, og kanskje vi ikke har så mange ting vi gjør bare for vår egen del heller, sier Hvalsbråten.

VENNSKAP PREGES AV TIDSKLEMMA: Tone Hvalsbråten opplever at det for mange kan være vanskelig å opprettholde vennskap i faser i livet hvor man har mye å gjøre med barn, familie og arbeid. FOTO: Privat
VENNSKAP PREGES AV TIDSKLEMMA: Tone Hvalsbråten opplever at det for mange kan være vanskelig å opprettholde vennskap i faser i livet hvor man har mye å gjøre med barn, familie og arbeid. FOTO: Privat Vis mer

Et god taktikk for å finne nye venner kan ifølge Hvalsbråten være å finne møtesteder hvor du treffer mennesker med like fritidsinteresser som deg selv.

– Det kan være alt fra å dra på ulike type turer sammen, til å dyrke en lidenskap som for eksempel vinsmaking eller å lære seg et nytt språk.

– Hovedpoenget må være å bli med på noe du har interesse for og glede av å være med på. I slike sammenhenger vil muligheten for å finne potensielle venner være tilstede. Det er lettere å være deltakende og engasjert i samtaler når du har noe felles å snakke om, sier hun.

Mange forum hvor man kan treffe nye venner

Det finnes også flere Facebook-grupper for folk som ønsker seg et rikere sosialt liv, blant andre Venninner<3 og Turvenn.no. For kvinner som ønsker å finne venninner i en litt mer formell setting, kan Ladies Circle være et godt alternativ.

Ladies Circle er en ikke-religiøs og upolitisk venne- og nettverksorganisasjon som finnes over store deler av verden. I Norge har organisasjonen cirka 1000 medlemmer fordelt på 62 klubber, fra Mandal i sør til Hammerfest i nord.

Klubbene har fokus på å utvikle vennskap og at medlemmene skal få innsikt i andres livsforhold, både lokalt og globalt.

Bjørg Egeland, representant for Ladies Circle Norge, forteller at de vanligvis møtes en gang i måneden og de da gjør mange ulike ting sammen.

– Vi drar på bedriftsbesøk, gjør noe kulturelt sammen, prøver oss på nye ting som for eksempel curling, får inn foredragsholdere og driver med veldedig arbeid. Hvert klubbmøte har et innslag som heter «3-minutter» hvor et av medlemmene presenterer en sak som de enten brenner for eller som de har sett i nyhetene og som medlemmene da diskuterer etterpå, forklarer hun.

– Vi har også et kulturelt innslag på hvert møte, det kan enten være opplesing av dikt, synge en sang, fortelle om en bok eller et kunstverk.

KULTURELT INNSLAG: Hver møte hos Ladies Circle kan man lese et dikt, synge en sang eller for eksempel fortelle om et kunstverk man har sett. Foto: Scanpix
KULTURELT INNSLAG: Hver møte hos Ladies Circle kan man lese et dikt, synge en sang eller for eksempel fortelle om et kunstverk man har sett. Foto: Scanpix Vis mer

Ladies Circle er åpen for alle kvinner mellom 18-45 år, men det finnes også tilbud for de som er eldre.

– Klubben Tangent er for alle som har vært i Ladies Circle men som har «gått ut på alder». I samme familie finnes også Agora, som er åpen for alle kvinner over 42, Round Table, som er herreversjonen av Ladies Circle, og 41 som er deres versjon av Tangent, sier Egeland og legger til at de ønsker seg flere medlemmer.

LES OGSÅ: Kajsa (30) opprettet en gruppe for single, ensomme kvinner, og responsen var overveldende

- Ikke vær redd for å virke dum!

Selv om du kanskje treffer mennesker i ulike sosiale sammenhenger, som på barnas skole eller på arbeidsplassen din, kan det være utfordrende å «ta det første steget» for å utvikle et bekjentskap til å bli vennskap. Frykt for å bli avvist eller å bli sett på som rar, holder oss ofte tilbake.

I slike situasjoner er Tone Hvalsbråtens råd at du fokuserer på å ikke tillegge andre personer meninger, holdninger og tanker som de ikke nødvendigvis har.

– Hvis du tenker at den andre sikkert synes du er dum eller rar så er det viktig å minne seg selv på at det er DU som tenker det, ikke den andre. Hvis du for eksempel er redd for at den andre synes at du er for alvorlig er den eneste måten å finne ut av det på å spørre den andre. Det er den andre som har fasiten på hva den tenker, ikke du. Er du usikker, spør! Å kunne tåle å le litt av seg selv vil jeg si er en icebreaker – en god start på et nytt vennskap, sier hun.

– Har du lyst til å bli kjent med noen - ikke vær redd for å ta det første skrittet. Kanskje du blir avvist - eller kanskje du får en ny venn og da vil det være verdt å ta sjansen!

LES OGSÅ: - For veldig mange vil venner være avgjørende for om man trives på et nytt sted

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer