Anbefalt Vin

Slik finner du vinen du trenger

Ekspertene deler sine hotteste tips.

OVERVELDENDE: Det er mye å velge i. Noen tommelfingerregler fra ekspertene kan hjelpe i vinjungelen. Ekspertene KK.no har snakket med har flere anbefalinger til viner du bør velge som mat- eller drikkeviner, og hvilke du skal styre unna om du vil unngå histaminer eller tanniner. Foto: NTB scanpix
OVERVELDENDE: Det er mye å velge i. Noen tommelfingerregler fra ekspertene kan hjelpe i vinjungelen. Ekspertene KK.no har snakket med har flere anbefalinger til viner du bør velge som mat- eller drikkeviner, og hvilke du skal styre unna om du vil unngå histaminer eller tanniner. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spanske, italienske og australske. Søte, tørre og halvtørre. Rødt, rosé og hvitt. Det er ikke alltid så lett å bestemme seg for en vin på polet. Noen av oss ønsker å kutte ned på sukkerinnholdet i vinen, og kanskje leter vi etter en vin som kan drikkes uten mat til. Men det er litt skummelt å prøve noe nytt -  og ofte havner den kjente og kjære flasken oppi handlekurven. 

Med tips til ulike viner fra ekspertene blir imidlertid vinjungelen litt mindre overveldende. 

LES OGSÅ: 6 vanlige myter om vin

1. Vin med mindre sukker

Heidi Iren Hansen er sommelier og vinansvarlig hos Kulinarisk Akademi. Hun mener det kan være utfordrende for mange å finne frem til en vin blant bestselgerne som ikke inneholder så mye sukker. EUs standard har nemlig maks fire gram sukker for å karakterisere en vin som tørr - men vinene vi drikker mest av i Norge har langt mer sukker enn dét.

- Vinene som selger mest i Norge inneholder ofte opp mot 15 gram sukker, og det er veldig mye i en rødvin, forklarer eksperten.

De mest populære i Norge har altså ikke bare restsukker, men er tilsatt en del ekstra druesukker, og det påvirker smaken. Ifølge sommelieren gjør sukkeret vinen rundere og lettere å drikke og like for nybegynnere. 

Hun understreker imidlertid at det ofte er misforståelser blant folk når det gjelder sukkerinnhold, og trekker frem den tyske Rieslingen som et eksempel. 

Den tyske vinloven handler nemlig om sukkerinnhold i druene når de høstes, og ikke i sukkerinnhold i ferdig vin. 

- Fakta er at man her har latt det være igjen litt naturlig sukker. I disse tyske vinene er det naturlig at man stopper gjæringen før alt sukkeret er omgjort til alkohol. Fordi vinen har høy syre trenger man å balansere med sukker, sier Hansen.

Hun sier at dersom produsentene ikke hadde tilsatt druesukker, ville enkelte viner herfra vært nesten udrikkelig.

- Man tror at disse vinene er laget for å være croud pleasere. Men man skal ikke avskrive disse vinene som partydrikker, og de kan være blant det beste du kan drikke til for eksempel asiatisk og sterk mat, og spekemat med mye salt, sier Hansen.

LES OGSÅ: Så mye sukker er det i vinen

2. Vin som passer til mat

Hansen sier det er tørre viner som passer best til mat. Når vi tar en bit med mat og drikker en slurk med vin med mye sukker, som eksperten karakteriserer som myke, runde og uten kanter, blir nemlig ikke munnen renset og klar for en ny bit med mat.

- Maten og vinen skal ikke overskygge hverandre, og du skal ikke føle at den ene er mer  tilstede enn den andre, forklarer Hansen.

Blant klassiske viner som passer til mat trekker sommelieren frem viner fra områder som Bordeaux, Barbaresco, Chianti og Brunello.

- Så fort man går litt opp i pris, er man som regel nærmere matviner, anbefaler eksperten.

Ken Engebretsen, vinekspert og daglig leder ved Norsk Sommelier Utdannelse, mener vin under 140 kroner er drikkeviner som har lite motstand i seg og egner seg til lette matretter.

- Jo mer kraft og styrke i vinen, jo kraftigere mat, anbefaler han.

Engebretsen mener det er vanskelig å generalisere, og at vi må prøve oss frem når det gjelder vin. Likevel mener han det er greit å tenke: Lett mat til lett vin og kraftig mat til kraftig vin.

LES OGSÅ: Osten og vinen du ikke bør kombinere

3. Vin som kan drikkes uten mat til

Skal vi imidlertid ha en vin som kan drikkes uten mat til, har vinprodusent Christer Berens, som er utdannet sommelier ved Gastronomisk Institutt og jobber som importør, noen tips.

Fra Italia trekker han frem italienske områder som Valpolicella og Abruzzo, og dessuten Barbera-viner fra Pimonte-regionen, og sier disse er typisk tørr og uten særlig sukker.

- Disse er tre typiske områder som har rimelige og gode viner, og som er gode uten mat. Skal man ha drikkevin fra Frankrike, kan du gjerne velge vin fra Rhône-dalen, som er fyldige og kraftige, sier vineksperten.

Berens mener det er lettere å finne tørre drikkeviner fra Italia enn Frankrike. Sistnevnte har, ifølge ham, nemlig ofte litt strammere smak.

Når det gjelder viner med mindre sukker og som er populære i Norge, nevner Heidi Iren Hansen fra Kulinarisk Akademi at vin fra Côtes du Rhône-distriktet som regel er tørre. Disse pleier, ifølge sommelieren, å ligge på en eller to gram sukker per liter. 

LES OGSÅ: Vin og øl - blir det egentlig krøll?

3. Vin som ikke gir deg hodepine 

Det er ofte snakk om at garvestoffer kan gi hodepine, men ekspertene avfeier dette som en av flere myter om vin som KK.no tidligere har skrevet om.

Heidi Iren Hansen forteller at det fins lite konkret forskning på denne koblingen til garvestoffer, eller tanniner.

- Det fortsetter å være et onde fordi folk snakker om det, men jeg syns det er mengden alkohol og mengden vin som gir hodepinen, sier hun.

Dersom vi vil unngå tanniner, eller vet at vi får en allergisk reaksjon, sier Hansen vi kan styre unna viner fra italienske Barolo, franske Bordeaux, og spanske Rioja. Disse klassiske vinene er produsert for å passe til mat, og er dermed ofte høyere på tanniner. 

Videre sier Hansen at Barbera er en druesort som i seg selv er lav på tanniner.

Vinekspert Christer Berens mener det er forholdet mellom høy alkoholprosent og sukkerinnhold som gir hodepine. Han nevner at viner som er lagret på eikefat faktisk kan forårsake hodepine, fordi de er utsatt for mer luft og utvikler mer histaminer.

Vil du unngå histaminer, kan du også følge disse tipsene fra Berens:

 • Spanske viner er ofte verre enn andre når det gjelder histaminer, fordi det er vanligere å lagre vin på eikefat i Spania.
 • Viner som er et par år gamle er ofte lagret på eikefat og kan inneholde en del histaminer. 
 • Unge og rimelige viner, for eksempel fra 2015, er sjeldent lagret på eikefat - men her kan imidlertid problemet være at det er mye sukker, som igjen kan gi hodepine.
 • Dyrere viner gir ofte mindre hodepine, ifølge Berens, fordi de ofte er produsert slik at de har mindre av stoffene mange reagerer på.
 • En godt lagret, eksklusiv vin vil sjelden gi hodepine. Berens anbefaler vellagrede viner som koster over 200 kroner, som for eksempel en Bordeaux.
 • De fleste reagerer mindre på hvitvin enn rødvin. Hvitvin har ikke vært i kontakt med drueskallet, som rødvin har. Skallet inneholder en del histaminer.


LES OGSÅ: - Jeg drikker et glass vi nesten hver kveld

4. For deg som drikker lite om gangen

Noen ganger skal vi kun ha et lite glass vin av flasken eller dunken. Ønsker vi å kjøpe en vin som ikke krever at vi drikker den opp med en gang, slik at vi unngår å helle ut og kaste bort, har Heidi Iren Hansen noen anbefalinger:

 • Bag-in-box er skapt for at vinen ikke skal komme i kontakt med luft. Skal man sette en holdbarhetstid for vin tappet på bag-in-box, ifølge Hansen, er dette ni måneder. Men etter man har åpnet den, bør den drikkes opp etter maks tre ukers tid!
   

Sommelieren har et godt tips for dem som drikker lite om gangen:

- Kjøp deg en vin som kommer på halvflasker. Når den er tom vasker du flasken og tar vare på den. Når du neste gang bare drikker litt av en flaske kan du helle det som er igjen på den tomme halvflasken. Da holder den seg mye bedre, sier hun.

Vinen oksiderer nemlig, og blir dårlig, når den kommer i kontakt med luft, og prosessen skjer raskere jo mer luft som får tilgang.

Følg dessuten disse tipsene fra Hansen for at vinen skal holde seg:

 • Lagre åpnede flasker i kjøleskap, ikke på kjøkkenbenken. Reaksjoner som oksidering går saktere i kjølen. Men husk å ta rødviner ut i god tid før bruk, så de blir rett temperert. Prøv gjerne dette trikset for kjølig vin på seks minutter!
 • Gå litt opp i pris om du skal lagre vin. - Med dyrere viner har vinprodusenten lagt tid, energi og penger i å lage viner som har egenskaper som gjør at den lagres godt, sier Hansen. 


Ken Engebretsen fra Norsk Sommelier Utdannelse legger til at vin med skrukork også er et godt alternativ her. 

LES OGSÅ: Så lenge holder vinen når den er åpnet

EPLEMOST: Frukt- og bærmoster og juicer er et mye bedre alternativ enn alkoholfrie viner, mener ekspertene KK.no har snakket med. Men drikk det gjerne som vin! Foto: NTB scanpix
EPLEMOST: Frukt- og bærmoster og juicer er et mye bedre alternativ enn alkoholfrie viner, mener ekspertene KK.no har snakket med. Men drikk det gjerne som vin! Foto: NTB scanpix Vis mer

5. Valuta for pengene

Heidi Iren Hansen anbefaler å gå litt opp i pris for et godt kjøp og en god smaksopplevelse.

- Når man skal kjøpe vin, bør man legge seg på rundt 150 kroner og oppover, mener hun.

Hansen erfarer at mange nordmenn kjøper viner for rundt 100 kroner, og mener vi taper hva gjelder kvalitet gjennom det norske avgiftssystemet. Blant annet fordi avgiften går på alkoholprosent.

- Det er lite kvalitetsvin å hente under 150 kroner. Skal jeg ha en god matvin kjøper jeg som regel noe som ligger på rundt 200 kroner og oppover, anbefaler Hansen.

Når det gjelder valuta for pengene, anbefaler eksperten å styre unna de veldig kjente navnene.

- Produsenter fra områder med kjente navn får som regel solgt vinene sine uansett, og da trenger de ikke å ha den samme priskrigen. For å få value for money går jeg ofte til mer ukjente områder og druetyper, forklarer eksperten.

Selv velger hun gjerne rødvin fra Portugal, for eksempel fra Dourodalen eller Dão, og mener man herfra får god vin til hyggelige priser. 

- I Spania er ofte Rioja et trygt valg, men går man litt utenfor alfarvei får man en litt annen stil og gode opplevelser til en rimeligere penge. For eksempel fra naboområdet Navarra eller fra Penedès, legger hun til. 

Ken Engebretsen fra Norsk Sommelier Utdannelse mener vi bør teste oss mer frem for å få valuta for pengene. 

- Kjøp først en tysk Riesling til 100 kr, så en til 125 kr, så en til 150 kroner, og så en til 175 kroner. Gjør det samme med druer som Chardonnay, Merlot, Sangiovese, Barbera og så videre, anbefaler han.

Christer Berens sier at vin fra kjente områder er et sikkert valg, men at man betaler litt ekstra for sikkerheten. Selv leter Berens ofte etter ukjente viner for å finne spennende og uvanlige smaker, men understreker at det kan være vanskelig å bare lete seg frem. Han har disse tipsene:

 • Nord i Frankrike ligger det kjente Chablis-området, som ifølge Berens er pålitelige, men litt dyrere. Han anbefaler sør-Burgund, som er mindre kjent. - Her kan man gjøre meget gode kjøp, avslører Berens om franske viner. 
 • Når det gjelder rimelig og god vin fra Italia, anbefaler Berens å velge sør-Italia over nord-Italia. - Jeg pleier å si at når det gjelder vin under 130 kroner, bør man lete blant sør-italienske viner. Skal du ha dyrere vin, let blant nord-italienske viner. I sør modner druene fortere og det er derfor enkelt å lage vin. I nord er det mer komplisert, men potensialet for riktig god vin er større, avslører Berens.


LES OGSÅ: Reagerer du på rødvin?

6. Lite eller ingen alkohol

Det er en kjent sak at viner med høy alkohol vil gi mer hodepine.

Berens mener imidlertid at man ikke får noen god rødvin som har under 11 prosent alkohol. Da har druene nemlig ikke vært modne nok.

- Let etter 12 prosent alkohol og oppover, anbefaler Berens om rødvin.  

Når det gjelder alkoholfrie alternativer, anbefaler eksperten å styre unna alkoholfri vin, og heller velge frukt- og bærmoster eller juicer med sitt naturlige sukker - da har de et litt syrligere preg som passer bra til mat. Berens egen favoritt er eplemost fra Ringe Gård.

Heidi Iren Hansen fra Kulinarisk Akademi opplyser til KK.no at en del kommersielle produsenter har lansert viner med lavere alkoholprosent, men mener selv det foreløpig er lite god kvalitetsvin uten alkohol. Hun anbefaler også en god jucice eller eplemost, gjerne fra polet, overfor alkoholfrie viner.

- Skal man ha det, så bør man drikke det som vin, og ha vann ved siden av. Noen tenker kanskje at noen flasker er dyr for å være en juice. Men drikk det på samme måte som vin, nyt den og kos deg med den til maten, så vil det være et godt alternativ.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer