Det er dessverre ikke uungåelig for oss mennesker å oppleve dødsfall i nære relasjoner. Sorg er noe av det verste vi kan gå gjennom, men det kan også være tøft for menneskene rundt den pårørende. For hva skal du egentlig si til din beste venninne som brått har mistet sin mor? Hvordan skal du forholde deg til en god kollega som har mistet broren sin?
Atle Dyregrov er psykolog og jobber mye med sorg. Han forklarer at sorg opptrer i en svært stor spennvidde, siden vi alle er forskjellige.
- Sorgreaksjoner avhenger ofte av hvem vi har mistet, når i livet vi mistet, hvilken måte vi mistet på og også hva slags sosial støtte, personlige ressurser og hjelp vi har tilgang på, sier han til KK.no.
LES OGSÅ: Har noen du er glad i fått kreft?
Sorg kan opptre forskjellig hos kvinner og menn
Det finnes likevel noen sorgreaksjoner som går igjen hos de fleste. Sorgen utløser savn og lengsel, og dersom dødsfallet skjedde brått og uventet kan man også slite med traumatiske reaksjoner. Noen kan slite med skyldfølelse.
- De tenker at de skulle sagt, handlet eller tenkt på en annen måte enn de gjorde.
Mange opplever både psykiske og fysiske endringer. Man kan miste energi, få dårlig hukommelse og være mye trøtt. Dyregrov forklarer at mange også opplever kroppslige plager som for eksempel muskelspenninger og hodepine. I tillegg er det sånn at sorg kan opptre forskjellig hos kvinner og menn.
- Menn grubler mindre enn kvinner gjør
- Menn grubler mindre enn kvinner gjør, og det kan bety at kvinner kjenner på sorgen lenger. Menn trykker mer på avknappen og håndterer sorgen mest alene, mens kvinner ofte tenker og grubler mer på det som har hendt, og snakker mer med omgivelsene, forklarer psykologen.
Ikke vær redd for å ta kontakt
Sorg kan altså være altoppslukende og svært vondt. Så hvordan takler du det første møtet med en som sørger? Psykologspesialist Kari Bøckmann jobber mye med pårørende. Det aller første hun trekker frem er at man ikke skal være redd for å ta kontakt.
- Å vise at man bryr seg, er til stede og ser deres situasjon oppleves utrolig godt for de som har mistet noen, sier hun til KK.no
Og ikke vær redd for å sende SMS eller stikke innom med en blomst. Det er veldig lett å la være å ta kontakt i den første tiden fordi man er redd for å rippe opp vonde følelser eller fordi en er usikker på hva en skal si. Noen kan også være redd for å være til bry og tenke at det er andre som er nærmere.
LES OGSÅ: Er du redd for døden?

Det må være du som tar initiativ
Hvordan dødsfallet har hendt har betydning. Et dødsfall etter lang tids sykdom kan oppleves annerledes enn brå død. Bøckmann understreker likevel at det viktigste er at du tar kontakt etter at dødsfallet har skjedd.
- Det er viktig at man er den som tar initiativ. Husk at det er lov til å si at man ikke vet hva man skal si. Men vis at du er der. Ikke la det gå for lang tid før du viser det. Det er aldri feil å fortelle noen som sørger at du tenker på dem.
- De aller fleste som har mistet noen forteller at tiden etter brakte mye oppmerksomhet og sympati, men at støtten ble mindre etter at det hadde gått en stund. Det er fint at du som venn eller kollega fortsetter å ta kontakt og spørre hvordan det går over tid. Sorg tar tid og energi, sier psykologspesialisten.
Om det så bare er en melding der det står at du tenker på vedkommende, kan det varme svært godt for noen som fremdeles er i en tung sorg.

LES OGSÅ: Når en du er glad i får demens
La det være opp til de etterlatte
Vær lydhør overfor behovene til etterlatte. Det er mange måter å sørge på, og ingen reaksjoner er rette eller gale. Noen kan ha behov for å snakke om det som har skjedd i detaljer, mens andre foretrekker stillhet.
- Det er ikke farlig å stille spørsmål, men du kan gjerne spørre om det er greit at du gjør det, sier Bøckmann.
Har du for eksempel en kollega som har opplevd å miste noen, er det en god idé å kontakte vedkommende før han eller hun kommer tilbake på jobb.
- Ring eller send en melding til kollegaen og fortell at du ser frem til personen kommer tilbake igjen. Spør om det er noe du kan bistå med for å hjelpe han eller henne tilbake i rutiner på jobb. Vis omsorg.
Vær oppmerksom på at for noen kan jobben fungere som et fristed der man kan ha fokus på noe annet enn det vonde man har opplevd. Igjen: vær lydhør og ikke vær redd for å spørre hva den etterlatte ønsker.
LES OGSÅ: Så mye koster det å begrave noen
Hjelp til med det praktiske, men vær forsiktig med å gi 'gode råd'
Ved lang tids sykdom vil en god venninne mest sannsynlig ha fulgt hele sykdomsprosessen og har kanskje snakket om hvordan hun kan støtte og være til stedet for de berørte etter dødsfallet.
- Ved brå død er de pårørende oftest mer preget av sjokk og uvirkelighet. Da kan det være behov for praktisk hjelp som å ringe rundt til andre venner og fortelle hva som har hendt. Vær der og ta vare på familien.
Ifølge Bøckmann finnes det ikke mange «regler» så lenge du viser at du er der for personen. Men vær varsom med å si at du vet hvordan de etterlatte har det. Rett etter dødsfallet bør du også unngå å komme med en rekke råd. Lytt, ha mot til å være tilstede og bistå med omsorg og praktisk hjelp.
- Kanskje trenger venninnen din pass av barn eller baking av kaker? Å stikke innom med et grovbrød og brunost kan være det som blir husket i ettertid. Hjelp til med å måke snø. Disse småtingene kan føles uoverkommelige i en periode med stor sorg, og det kan være svært godt å få hjelp og kjenne at en ikke er alene.
LES OGSÅ: Noen sørger mer over kjæledyr enn familiemedlemmer