Psykopat

Slik forlater du en psykopat

Det kan være vanskelig, men ofte ytterst nødvendig.

BAK LUKKEDE DØRER: Psykopaten kan virke svært sjarmerende og blid for omverdenen, men hjemme bak lukkede dører kommer hans sanne jeg frem. Foto: Shutterstock / LoloStock
BAK LUKKEDE DØRER: Psykopaten kan virke svært sjarmerende og blid for omverdenen, men hjemme bak lukkede dører kommer hans sanne jeg frem. Foto: Shutterstock / LoloStock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Psykopater er like ulike som oss andre, men de er veldig ofte manipulerende. De kan til å begynne med si at de elsker deg og overøse deg med roser – men etter en stund er du «stygg og ubrukelig», sier Aud Dalsegg til KK.no. 

Hun er forfatter av bøkene «Sjarmør og Tyrann» og «Pyskopatens grep», som begge tar for seg mennesker med psykopatiske tendenser og hvordan du kan unnslippe slike personer.

For når du først er dypt inne i et forhold med en psykopat, kan det nemlig føles veldig vanskelig å komme seg ut. Spesielt siden psykopaten sjeldent bare er slem og voldelig, de er nemlig svært gode manipulatorer.

– Det kan være vanskelig når partneren også har sjarmerende og bra sider – og kanskje til og med gråter og lover bot og bedring etter at han/hun har vært psykisk eller fysisk voldelig. De er flinke til å manipulere og overtale, og til å gi deg dårlig samvittighet, forklarer hun. 

I tillegg kan det føles vanskelig å forlate en psykopat som truer med vold og straff av ymse slag, og ganske mange gjør det. 

LES OGSÅ: Slik ser du om noen lyver

Ofre føler det er vanskelig å bli trodd

Psykopaten er gjerne uforutsigbar og ustabil i humøret. Betro deg aldri til dem, det du sier blir gjerne brukt mot deg senere. Dalsegg anbefaler derfor at du holder avstand og er bestemt.  

– Har du en psykopat i familien, så må du først og fremst slutte å tro at vedkommende vil forandre seg. Det vil aldri skje! Det er du som må endre atferd, endre taktikk, gjøre deg sterk og eventuelt komme deg vekk. Er det en partner, må du legge en slagplan for hvordan du kan komme deg unna, sier hun.

FANGET: Når du er dypt inne i et forhold med en psykopat kan det føles vanskelig å komme seg ut, men det er mulig. Foto: Shutterstock / Kiselev Andrey Valerevich
FANGET: Når du er dypt inne i et forhold med en psykopat kan det føles vanskelig å komme seg ut, men det er mulig. Foto: Shutterstock / Kiselev Andrey Valerevich Vis mer

Siden psykopaten ikke alltid viser sitt sanne jeg til omverdenen, forteller Dalsegg at mange kan oppleve at det er vanskelig å bli trodd når de prøver å fortelle om hvordan partneren egentlig er.

– Det er jo fordi psykopater ofte er sjarmerende og overbevisende, blide, hjelpsomme, og så videre. Dette kan være fasaden utad, mens hjemme er de en helt annen person – slemme og nedbrytende, forklarer hun.

Elin Brastein driver Epitel, et hjelpesenter for psykopatofre i Norge. Hun sier til KK.no at svært mange av dem som tar kontakt med Epitel for hjelp, veiledning og råd forteller om langtidssykemeldinger etter psykiske overgrep. Og det på tross av at de i utgangspunktet har vært friske og sterke mennesker.

– Flere forteller at det er vanskelig å få aksept for hvilke konsekvenser psykisk vold gir. Mange blir også sykeliggjort av sin overgriper, samtidig som overgriperen ofte er pådriver for at den utsatte skal få psykiatrisk behandling, sier Brastein.

Samtidig som personen bryter ned offeret sitt, så kan den samme personen utad vise seg som den aller beste hjelper offeret har.

Planlegg godt før du gjennomfører

Å komme seg bort fra psykopaten er ikke alltid så enkelt, men det kan noen ganger være ytterst nødvendig. Her har Brastein flere gode tips.

– Hold kortene tett til brystet i planleggingsfasen. Ikke fortell at du har til hensikt å flytte før så mye som mulig av det praktiske er i orden. Undersøk de økonomiske rammene og andre forhold som er viktige, anbefaler hun. 

LES OGSÅ: Personlighetsforstyrrelsen flest kvinner har

FORTELL: Snakk med legen din, kolleger på jobben og gode venner. I en slik prosess er det nemlig viktig å ha gode støttespillere. Foto: Shutterstock / lightwavemedia
FORTELL: Snakk med legen din, kolleger på jobben og gode venner. I en slik prosess er det nemlig viktig å ha gode støttespillere. Foto: Shutterstock / lightwavemedia Vis mer

Dette betyr for eksempel at du bør sørge for at du har et sted å bo, enten for deg selv eller hos noen i nær familie, før du informerer psykopaten. Er du truet og er redd for angrep kan det være greit å ha en co. adresse til situasjonen har roet seg.

– Vær forberedt på at den andre vil manipulere deg til å bli værende ved å lokke eller true. Et annet maktmiddel er at psykopatiske mennesker gjør seg til offer i situasjonen, slik at alt ser ut til å være din feil, påpeker Brastein.

I denne prosessen trenger man også allierte, mennesker som kanskje vil forstå og kunne være til både psykisk støtte og praktisk hjelp i situasjonen. Du gjør derfor lurt i å finne dine allierte.

– Snakk med legen din. Fortell om faktaepisoder og psykisk vold. Informer kolleger og nærmeste leder om at du har det vanskelig eller kommer til å få endret livssituasjon på grunn av psykisk vold. Disse kan bli uunnværlige støttespillere og kanskje en buffer i forhold til overgriper som kanskje vil forsøke å presse dem for informasjon, sier hun.

Dersom du ønsker mer hjelp og råd til hvordan du kan komme deg ut fra psykopatens grep kan du ta kontakt med Epitel.info, lese mer på nettsiden Psykopaten.info, eller ringe gratis til Støttetelefonen for alle som er rammet av vold, på 800 40 008. På nettsiden Hvorlite.no kan du også få gode, konkrete råd til hva du bør gjøre før du forlater en voldelig partner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer