Psykiske Plager

Slik forteller du dine nærmeste at du sliter psykisk

- Bare hopp i det, sier ekspert.

SLITER PSYKISK: I denne saken forteller eksperten hvordan du kan fortelle dine nærmeste at du sliter psykisk.  Foto: Shutterstock / Stokkete
SLITER PSYKISK: I denne saken forteller eksperten hvordan du kan fortelle dine nærmeste at du sliter psykisk. Foto: Shutterstock / Stokkete Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være utfordrende å åpne seg om psykiske problemer, men åpenhet kan være viktig for å overkomme problemene. 

- Si det som det er, fortell om opplevelser og hvordan det påvirker livet ditt, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Hun jobber for et samfunn som bidrar til bedre psykisk helse for alle, og oppfordrer dem som sliter psykisk til å være åpen om problemene sine. For menneskene rundt oss ser og forstår ofte mye mer enn vi aner. 

- Hvis vi ikke deler, er det vanskelig for omgivelsene å forstå. Det er lettere for alle parter når vi deler, sier hun.

Mange frykter reaksjonene til dem rundt seg, men ifølge Gundersen blir mange overrasket over hvor godt sannheten blir tatt imot. 

- Ofte blir man positivt overrasket over hvordan andre tar det vi gruer oss for å si. Vi er alle vår strengeste dommer. Mennesker rundt oss ser og forstår ofte mye mer enn vi aner, og det er sjelden at de konfronterer oss, sier hun og legger til: 

- De fleste har ofte skjønt at det er noe uansett. Livet er et samarbeidsprosjekt som krever åpenhet.  Mange mestrer livene svært godt med plager som kommer og går. Pårørende har en viktig rolle, de er uansett involvert. 

Gevinsten ved åpenhet er ofte uventet støtte og bidrag til å se muligheter.

LES OGSÅ: Bør du fortelle jobben at du er syk eller sliter litt?

- Bare hopp i det

Christine Otterstad, som er KK-coach og mentaltrener, forteller at de fleste vil oppleve at de nærmeste kun vil deg vel.

- Det blir litt som alt annet som er ubehagelig men ikke farlig, man må ofte bare hoppe i det. Det eneste som er helt sikkert er at de nærmeste vil deg bare vel, og mest sannsynlig har de allerede forstått en god del, sier hun og påpeker at mange har nok sett at du sliter, men har ventet på at du er klar for å fortelle det.

- Ofte er det vanskeligst for den det gjelder. Det kan være lurt å tenke på hvor godt det kan føles etter at man har fortalt at man sliter. Det er noe som heter at så fort man har delt en bekymring, så er også bekymringen delt i to. På mange måter avtar den i styrke når man får satt ord på det, sier hun.

Otterstad råder deg til å se an hvem du forteller det til for første gang. 

- Sørg for at du forteller det til en du stoler på, så kan denne personen være med deg når du forteller det til flere, om du ønsker det. 

LES OGSÅ: Mange sliter med å akseptere at de en dag skal dø

- Det finnes ingen fasit

- Nøkkelordet når man skal formidle psykiske utfordringer er tillit. Man er ofte i en sårbar livsfase, og derfor er det avgjørende å henvende seg til mennesker man vet man kan stole på, sier Anlov P. Mathiesen, som er rådgiver i interesseorganisasjonen Mental Helse. 

For mange kan det være noen i nær familie eller blant venner, mens for andre kan det være bedre å prate med noen som står litt lengre unna den daglige bekjentskapskretsen.

- Det finnes ingen fasit på dette, og det er flere faktorer som spiller inn. Det er for eksempel forskjell på om man har en spiseforstyrrelse eller en depresjon, og det kan også påvirke hvem det er mest komfortabelt å prate med. En åpen dialog med fastlege eller psykolog er et godt utgangspunkt. 

Mathiesen forteller videre at åpenhet er viktig fordi de aller fleste er avhengige av innspill og respons fra andre mennesker, for å forstå seg selv og sin egen prosess. 

- Åpenhet kan være helt avgjørende for å starte en bedringsprosess. Hvis man holder sine psykiske problemer for seg seg selv, kan man risikere i større grad å kverne i de samme tankemønstrene, sier han.

Åpenhet gir andre perspektiver, noe som kan være helt avgjørende for å starte en bedringsprosess eller for å bli i stand til å ta de første små skrittene mot erkjennelse og endring.

- I tillegg har det en stor verdi i seg selv å lufte egne tanker, og bringe dagslys inn sitt i mentale univers, sier Mathiesen.

LES OGSÅ: Psykisk sykdom er den vanligste grunnen til at vi går til legen

Her kan du henvende deg

Synes du det er vanskelig å prate med dine nærmeste om problemene? Det finnes mange steder du kan henvende deg:

  • Fastlegen din.
  • Privatpraktiserende psykolog. 
  • Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste.

  • Mental Helse Hjelpetelefonen er en gratis og døgnåpen telefontjeneste som du kan ringe på 116 123. Foretrekker du å skrive i stedet for å ringe, kan du benytte Hjelpetelefonens nettjeneste sidetmedord.no

  • På nettsidene til Rådet for psykisk helse finner du informasjon om psykiske helseplager, og hvor du kan henvende deg hvis du trenger hjelp.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer