Psykiske Plager

Slik forteller du dine nærmeste at du sliter psykisk

- Bare hopp i det, sier ekspert.

SLITER PSYKISK: I denne saken forteller eksperten hvordan du kan fortelle dine nærmeste at du sliter psykisk.  Foto: Shutterstock / Stokkete
SLITER PSYKISK: I denne saken forteller eksperten hvordan du kan fortelle dine nærmeste at du sliter psykisk. Foto: Shutterstock / Stokkete Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være utfordrende å åpne seg om psykiske problemer, men åpenhet kan være viktig for å overkomme problemene. 

- Si det som det er, fortell om opplevelser og hvordan det påvirker livet ditt, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Hun jobber for et samfunn som bidrar til bedre psykisk helse for alle, og oppfordrer dem som sliter psykisk til å være åpen om problemene sine. For menneskene rundt oss ser og forstår ofte mye mer enn vi aner. 

- Hvis vi ikke deler, er det vanskelig for omgivelsene å forstå. Det er lettere for alle parter når vi deler, sier hun.

Mange frykter reaksjonene til dem rundt seg, men ifølge Gundersen blir mange overrasket over hvor godt sannheten blir tatt imot. 

- Ofte blir man positivt overrasket over hvordan andre tar det vi gruer oss for å si. Vi er alle vår strengeste dommer. Mennesker rundt oss ser og forstår ofte mye mer enn vi aner, og det er sjelden at de konfronterer oss, sier hun og legger til: 

- De fleste har ofte skjønt at det er noe uansett. Livet er et samarbeidsprosjekt som krever åpenhet.  Mange mestrer livene svært godt med plager som kommer og går. Pårørende har en viktig rolle, de er uansett involvert. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer