My 5-am morning routine

Slik gikk det da vi testet morgenrutinene til Petter Stordalen

Én av oss ble sengeliggende i ukesvis etterpå.

PETTER STORDALEN: Hvordan gikk det da KK-journalistene skulle ha samme morgenrutiner som hele Norges Petter Stordalen? FOTO: Mina Knudsen/Silje Helgesen
PETTER STORDALEN: Hvordan gikk det da KK-journalistene skulle ha samme morgenrutiner som hele Norges Petter Stordalen? FOTO: Mina Knudsen/Silje Helgesen Vis mer
Publisert

Ny morgendisiplin-trend sprer seg i sosiale medier, skriver nrk.no.

Det går ut på at unge står opp grytidlig for å trene før skole og jobb. De har blitt hektet på «My 5-am morning routine», der målet er å få den perfekte dag.

KK-journalistene Mina Knudsen (32) og Silje Helgesen (27) har tidligere testet nettopp dette. Å leve litt annerledes enn man vanligvis gjør i én uke. De sier det er sunt å bryte ut av det vante hverdagsmønsteret noen ganger - gi slipp på de gamle rutinene og gjøre noe helt nytt.

Begge to hadde tidligere lest og blitt mektig inspirert av hotellkongen Petter Stordalens bok «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet». Med sin rigide timeplan, vilje til å gjennomføre og evne til å lykkes kan man jo lure på hva denne mannen gjør for å alltid kunne være så fokusert på de arbeidsoppgavene han har foran seg.

Er det tidspunktet han står opp på? Den daglige joggeturen han løper? Rusen han får av å gutse i jobben med millionbeløp på spill? Eller knekkebrødet med gulost og kaviar som han spiser hver morgen?

Ikke visste vi, men etter litt sparring over en kaffekopp bestemte vi oss i alle fall for å teste hvor stor innvirkning Petters (til tider ekstreme) morgenrutiner hadde på oss - altså på to helt vanlige, jenter i sin beste alder.

Stordalen-uke

Den påfølgende uka satte vi oss derfor noen mål. Noen grytidlig/midt på natten-mål, som vi kalte det. Hver eneste morgen, fra mandag til fredag, skulle vi altså stå opp klokken 05.00. Da skulle dagen starte med en kaffekopp, skumming av de siste nyhetene for å oppdatere seg på hva som har skjedd i verden de siste timene, for så å komme seg ut på trening for å klarne hodet og gjøre kroppen klar til en ny dag.

Deretter sto kontoret for tur mellom klokken 07.00-08.30, før middag og eventuelle andre hverdagsplaner. Leggetiden skulle være mellom 22.00 og 23.00 hver kveld.

Og for å presisere: Vi kopierte kun stå opp-rutinene, morgentreningen og tidspunktet for å legge seg. I vår hverdag er det (naturligvis) ikke like store avgjørelser vi må gjennom eller viktige valg som må tas - ei heller like mye penger i omløp.

Utdrag fra boken

Dette skriver Petter blant annet i boken sin:

«I snitt står jeg opp 05.30. Jeg står opp og pusser tennene. Så går jeg inn på vaskerommet, sjekker det lille termometeret der, for så å kle på meg treningsklær. Hver dag gjør jeg dette. Om det er 20 minus eller en nydelig vårdag – jeg tror jeg kan telle på én hånd de dagene i løpet av mitt voksne liv hvor jeg ikke har jogget. (...) I løpet av joggeturen kjenner jeg hvordan energien kommer. Hvordan hodet mitt klarnes. Hvordan hele kroppen min våkner til liv. Underveis går jeg gjennom dagens program, jeg forbereder meg på hva jeg må gjøre. (...) Løpeturen tar mellom 35 og 45 minutter, alt ettersom hvordan føret er.»

«(...) Vi legger oss sjelden senere enn 22. (...) Det finnes sikkert mange som prøver å unngå en så slavisk og rutinepreget hverdag. Men for meg er det befriende. Det er den eneste måten jeg får gjort alle de tingene jeg skal gjøre i løpet av en dag. Jeg nekter å legge meg med den irriterende stemmen i bakhodet som forteller meg om alt jeg burde ha gjort. Den siste og blant de aller viktigste gjøremålene min hver dag er nemlig foran meg. Og fordi jeg har gjort det jeg trenger å gjøre, sovner jeg som et barn.»

Så full av pepp og veldig motiverte for å teste ut en ny hverdag, la vi oss tidligere enn vanlig søndag kveld, for å være så klar som mulig til å bryne oss på de neste dagene.

Og det startet med et brak. Dag 1 gikk over all forventning!

- Jeg er vanligvis glad i å stå opp tidlig og få treningen unnagjort. Men da står jeg opp mellom 06.00 og 06.30. Ikke 05.00. Samtidig tenkte jeg at denne utfordringen ikke kunne være vanskelig? Vel. Skikkelig motivert til «Stordalen-uka», gikk mandagen bra! Jeg følte meg fresh da jeg nærmest hoppet ut av sengen på morgenen. To kaffekopper, mail, fikse KK.no. Radioen på. Så mye jeg fikk gjort den første timen! Jeg gikk til jobb - 40 min - og var på plass på kontoret klokken 07.15. Fy søren så deilig!, sier Mina.

LEGGETID: Mina var tidlig i seng søndag kveld, og sto opp grytidlig første dag av challengen. FOTO: Privat
LEGGETID: Mina var tidlig i seng søndag kveld, og sto opp grytidlig første dag av challengen. FOTO: Privat Vis mer
TIDLIG MORGEN: Silje var også tidlig oppe første dag - på plass på trening til åpningstid. FOTO: Privat
TIDLIG MORGEN: Silje var også tidlig oppe første dag - på plass på trening til åpningstid. FOTO: Privat Vis mer

Tirsdagen kom, og den gode motivasjonen fortsatte. Vi begynte å lure på om vi skulle fortsette med dette for alltid. Silje sto i kø for å komme inn på Sats klokken 05.50, og følte seg ikke mer trøtt enn vanlig etter to grytidlige morgener.

- De to første dagene var jeg overrasket over hvor lite behov jeg hadde for en powernap på ettermiddagen - noe jeg trodde jeg skulle ryke på. Jeg er jo av den typen som aller helst liker å sove helt til jeg faktisk opp, og som kanskje har en tendens til å legge meg litt for sent - til fordel for å binge en eller annen serie. Men disse rutinene føltes jo plutselig som skapt for meg, sier Silje.

- Det skal sies at jeg var veldig flink til å fylle ettermiddagene med ting å gjøre, så det kan jo være en av grunnene til at jeg klarte å holde energien på topp helt til hodet traff puta på kvelden.

Så kom (første) knekken

Vel, so far so good. Onsdag og midt i uka allerede! Den «nye» hverdagen føles overraskende deilig. Det er motiverende å ha et mål, og det er gøy å bli utfordret på noe så enkelt som å endre hverdagsrutinene - det sitter ganske dypt i oss A4-folk. Dessuten gir det en slags ekstra mestringsfølelse å gå ut av døren før alle andre en onsdags morgen. Det er mørkt, helt stille i gatene og man er straks klar for å gripe en ny dag.

MORGENTRENING: På treningssenteret onsdag morgen. Det er lite folk og god plass mellom apparatene! FOTO: Privat
MORGENTRENING: På treningssenteret onsdag morgen. Det er lite folk og god plass mellom apparatene! FOTO: Privat Vis mer

- Gjennom hele uka føltes det som om jeg levde litt på forskudd. Jeg rakk mye mer enn jeg pleier. Har jeg kanskje fått litt ekstra glød i ansiktet også?, sier Silje.

Og til tross for at Mina bar en smule preg av nattens mareritt, og forsov seg med 30 minutter, var hun likevel på plass på treningssenteret 06.00, og blant de første på kontoret rundt 07.30. Lesing av aviser og frokost måtte vike denne dagen, men hey - det er ikke så verst likevel!

Dagen etter derimot. Torsdag....... den ble tyngre for Mina.

- Jeg kjenner kroppen min godt, og har i løpet av de siste årene lært at jeg trenger minst syv timer søvn hver natt. Legger jeg meg for sent er kroppen likevel innstilt på syv timer, så da risikerer jeg å ikke en gang reagere av vekkerklokken. Det var derfor litt forventet at dette kom til å skje. Onsdag kveld hadde jeg besøk av seks venninner og var ikke i seng før halv tolv på kvelden. Men jeg satte på ti vekkerklokker for å klare målet om å våkne 05.00.

- 06.50 bråvåknet jeg. What!

Som Petter Stordalen skriver i boka: «Jeg legger meg sjeldent etter kl 22», og det er nok det som er nøkkelen for mange.

FORSOV SEG: Nesten to timer etter planlagt alarm sto Mina opp på torsdag. FOTO: Privat
FORSOV SEG: Nesten to timer etter planlagt alarm sto Mina opp på torsdag. FOTO: Privat Vis mer

Siste dag og full ekstase

Etter to seige morgener for Mina gikk denne dagen helt fint. Brått banket fredagen på døra og siste dag med tidliguke sto for tur. Silje kjente på en lett hodepine utover dagen - men om det skyldtes tidlige morgener eller for lite vann vet man jo ikke.

Vi følte oss uansett veldig fornøyde med den litt annerledes uka, og har overraskende nok full forståelse for at Petter, som har så mye som må bli gjort i løpet av en dag, velger en såpass rutinepreget hverdag. Det gir en helt egen ro å ha en fast timeplan å forholde seg til.

Konklusjon

Mina og Silje tok en prat på slutten av uken for å oppsummere hvordan dette eksperimentet hadde vært, og juryens to medlemmer var enstemmige: Dette var deilig!

Det kan kanskje føles både tungt, unødvendig og nesten litt uoverkommelig å skulle stå opp klokken 05.00 en hverdag for å løpe intervaller, når man strengt tatt egentlig ikke hadde trengt å forlate sengen før 07.30. Men vi er helt enige om at når vi først bare gjør det, og har klart å innstille hjernen på at man faktisk skal iverksette litt før man må, så gir det godfølelse.

- Så må jeg ikke glemme å si at jeg uken etterpå klarte å pådra meg en ordentlig influensarunde, og ble sengeliggende i ukesvis med intens hoste, smerter i kroppen og feber. Om det skyldes Petter Stordalen-uke eller bare ren uflaks aner jeg ikke, sier Silje og legger til at det heldigvis ikke var korona-viruset.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer