YOGA-EKSPERT: Vibeke Klemetsen er frontfigur for det nye bladet KK Sporty. Her viser hun hvordan du kan gjøre solhilsen. Foto: Ida Bjørvik
YOGA-EKSPERT: Vibeke Klemetsen er frontfigur for det nye bladet KK Sporty. Her viser hun hvordan du kan gjøre solhilsen. Foto: Ida Bjørvik Vis mer

Solhilsen

Slik gjør du «solhilsen»

Yogaøvelser setter blant annet i gang blodsirkulasjonen og varmer opp musklene.

Publisert

KK.NO: En «solhilsen»har alt!

Ifølge yogaekspert og instruktør Vibeke Klemetsen, er det en serie øvelser som stimulerer blodomløpet, varmer opp muskler og ledd, styrker og justerer hele kroppen og dirigerer sinnets fokus innover.

Den fungerer som et verktøy som tjener alle formål, som en hammer som også er en sag og en skrutrekker på samme tid, hvis du kan forestille deg den slags verktøy.

LES OGSÅ: Vondt i nakke eller rygg?

Klassisk solhilsen

En solhilsen inneholder utvidende bevegelser, foroverbøy, trening av kjernemuskulaturen, styrke for overkroppen, den «åpner» hjertet og strekker ut musklene på baksiden av lårene.

Solhilsen finnes i utallige varianter og innenfor mange ulike yogaretninger, her gjelder det bare å lære den du liker best ordentlig, slik at du unngår skader.

Sekvensen som vi viser her, kan betraktes som en av de klassiske solhilsene, og er den som brukes innenfor blant annet Ashtanga Yoga.

Du kan endre denne bestemte varianten av solhilsen ved å leke med tempoet.

Hvis sol­hilsen brukes som oppvarming for din yoga­økt, vil du gjøre den i raskt tempo.

Dette vil gjøre deg ganske varm raskt. Da holder det ofte å gjøre 5-10 solhilsener før du fortsetter med andre øvelser.

Hvis solhilsen gjøres som en egen treningsøkt, kan du prøve å gjøre øvelsene i sakte tempo og med mye mer bevissthet. Da vil du oppleve sekvensen mer som en meditasjon in motion.

LES OGSÅ: Blir du slank av yoga?

Stimulerende eller beroligende

Beveger du deg raskt, vil sekvensen virke mer stimulerende, mens den er mer beroligende om du beveger du deg sakte.

Uansett hvordan du gjør det, kan altså sekvensen være som en selvstendig minipraksis på dager du har mindre tid eller en oppvarming for en lengre økt.

På bildene under ser du hvordan du gjør det, trinn for trinn:

Du skal flyte gjennom hver av disse bevegelsene koordinert med innpust eller utpust. Bare nedovervendt hund holdes i fem innpust.

Når du er ferdig. Hvil godt. Avslutt hele økten med å vie ca. 20-25 prosent av den totale tiden til å ligge rett ut på matten. Ta på et pledd og sørg for at du holder deg varm.

Denne artikkelen er hentet fra KK Sporty ,som er et nytt treningsblad med Vibeke Klemetsen som frontfigur.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer