Psykisk helse:

Slik henger immunforsvaret og psyken sammen

Forskere jobber nå med å se om betennelsesdempende medisiner kan være del av behandlingen av psykiske lidelser.

DEPRESJON: Vi vet at deprimerte ofte har en betennelse i kroppen. Nå jobber norske forskere med å teste om behandling med betennelsesdempende medisiner kan bedre de psykiske symptomene. FOTO: NTB Scanpix
DEPRESJON: Vi vet at deprimerte ofte har en betennelse i kroppen. Nå jobber norske forskere med å teste om behandling med betennelsesdempende medisiner kan bedre de psykiske symptomene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

At immunforsvaret og psyken henger sammen er egentlig ikke noe helt nytt, men hvordan det egentlig henger sammen har vi ikke visst. Nå undersøker forskere om vi kan behandle psyken med betennelsesdempende medisiner.

- Utgangspunktet her er at dette er en sammenheng folk flest har visst om lenge. Man har visst at når man er psykisk stresset – om man leser til en eksamen eller opplever et stort traume for eksempel, så får man også lettere influensa eller allergier forverres, påpeker spesialist i psykiatri, Solveig Klæbo Reitan ved Institutt for psykisk helse ved NTNU.

Nå har man begynt å se på hvordan de biologiske sammenhengene er og hvordan kunnskap om denne sammenhengen kan gi muligheter for nye behandlingsmetoder på psykiske lidelser.

Reitan har også bakgrunn fra doktorgradsarbeid i immunologi. Hun ønsket å forske videre og samtidig begynte forskere rundt om i verden å smått se på denne sammenhengen mellom psyken og immunforsvaret.

- Her i Trondheim begynte vi kartlegging av immunforandringer hos pasienter i psykisk helsevern, forteller hun.

For eksempel vet vi at deprimerte gjerne har en betennelse i kroppen. Det samme finner man også hos de med angstlidelser, og også ved psykoselidelser er det immunforandringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer