Immunforsvar:

Slik holder du deg frisk - hele året

En vinter uten tett nese, hosting og feber? Ja, det er mulig! Og det du putter i deg er avgjørende. Her får du ekspertenes beste råd.

IMMUNFORSVAR: Blir du ofte syk? Det er faktisk noe du kan gjøre for å unngå det. FOTO: NTB scanpix
IMMUNFORSVAR: Blir du ofte syk? Det er faktisk noe du kan gjøre for å unngå det. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Du kan beskytte deg uten legemidler og vaksine ved å spise deg til et sterkere immunforsvar. Da kan du unngå å bli forkjølet og smittet av virusinfeksjoner. Et sterkt immunforsvar vil ikke bare hjelpe deg å holde bakterier og virus på avstand, men du vil også føle deg sunn og frisk hele året, sier Fedon Lindberg, indremedisiner og kostholdsekspert.

Å unngå sykdom helt er vanskelig, men et variert og næringsrikt kosthold kan minske symptomene og varigheten av en forkjølelse eller influensa.

– Mange matvarer inneholder virus- og bakteriedrepende emner som kan hjelpe immunforsvaret til å bekjempe nesten alt – som hvitløk og løk, som fungerer som bredspektret antibiotika. Og immunforsvaret styres i stor grad av miljøet i tarmen, så det du spiser og drikker er avgjørende, sier Lindberg.

Han anbefaler å spise massevis av friske grønnsaker, bær og frukt som inneholder store mengder vitaminer og sink som er viktige for immunforsvaret. Riktig fett fra fisk og nøtter kan også bidra til å holde deg frisk. Generelt bør vi ligge unna sukker og mat med høy glykemisk belastning, som gir svingende blodsukker og svekker immunsystemet nesten umiddelbart. Minst like viktig er nok søvn, mindre stress og mer fysisk aktivitet.

Legen følger sin egen anbefaling for å holde seg frisk.

– Jeg følger et lavglykemisk, smartkarbosmartfett middelhavskosthold, drikker vannkefir daglig og tar tilskudd av multivitaminer og mineraler, vitamin D, omega-3, betaglukan og probiotika, sier Lindberg.

Marianne Rømen, homeopat MNHL og gestaltcoach, deler Lindbergs synspunkter. Som terapeut jobber hun helhetlig, med kost, tilskudd, homeopati og coaching, og legger vekt på sammensetningen av behandlingen. Rømen driver praksis i Røyken og samarbeider ofte med pasientenes leger. For å holde oss friske hele året må vi gjøre en innsats selv, som å spise god kost, få nok mosjon og søvn, påpeker Rømen.

Og hun minner om at stress svekker immunforsvaret. Når det gjelder maten, anbefaler hun basedannende kost med mye grønnsaker, lite sukker og lite raske karbohydrater. Selv spiser hun mye grønnsaker, bær og urter, og ligger unna sukker, søt frukt og har ellers et lavkarbokosthold hvor brød og gjærbakst ikke hører hjemme.

– Turer i skog og mark med hundene mine holder meg i god form. I tillegg tar jeg spirulina, betaglukaner, naturlig C- og D-vitamin i perioder og probiotika. Skulle jeg bli smittet, hjelper Sambucol eller oreganoolje og urteteer meg raskere gjennom forkjølelsen, sier Rømen.

LES OGSÅ: Den beste måten å styrke immunforsvaret på

Tips fra legen og terapeuten

Vitaminer:

Legen: Velg smart, som matvarer som inneholder sink, vitamin A, C, E og B6, samt folsyre. D-vitamin er essensielt for et sterk immunforsvar, og mange nordmenn har mangel på dette. Mangel på D-vitamin koples også til flere kreftformer, diabetes, multippel sklerose, leddgikt, hjertesykdom og osteoporose, blant annet. Få sjekket nivået ditt og ta eventuelt tilskudd.

– Be fastlegen om å teste D-vitaminet ved en blodprøve, mange kan få seg en overraskelse, sier han.

Det skal mye til for å dekke kroppens behov for vitamin D gjennom vanlig trantilskudd om vinteren. I Norge har vi en utbredt mangel av D-vitamin. Det finnes få gode kostkilder for vitamin D, der tran, rogn og fet fisk er vanligst. Fedon anbefaler ikke matvarer beriket med vitaminet – men at vi heller tar tilskudd hvis nivået er for lavt.

C-vitaminer finner du i store mengder i sitrusfrukter og chili. B-vitaminer får du i deg ved å spise de fleste grønnsaker, linser og nøtter. Spinat strutter av antioksidanter og andre gode næringsstoffer, så spis mer av det.

Terapeuten: D-vitamin er viktigst, og mange tilskudd er på markedet. C-vitamin i naturlig form, som i ekstrakter fra bær, inneholder hele C-vitaminkomplekset inkludert bio avonoider, fargestoffer i levende organismer. (De este andre produkter inneholder askorbinsyre som er syntetisk og bare en liten del av C-vitaminet).

LES OGSÅ: 5 vitaminer som beskytter mot aldring

Sink

Legen: Sink hindrer bakterie- og virusvekst, og sinkmangel kan svekke immunforsvaret. Men vær forsiktig, for mye sink kan hindre jernopptaket i kroppen. Spis østers, som er rike på sink, det samme er magert, rødt kjøtt, fjærfe, krabbe, nøtter og bønner.

Terapeuten: Du kan ta en hjemmetest for sinkmangel: «Sink Tally» flytende sink holdes i munnen, og smaksgraden avgjør mangel/ikke mangel. Tilskudd finnes som kapsler, tabletter og i ytende form. Flytende sink har best opptak ved stor mangel. Sugetabletter fungerer også fint.

LES OGSÅ: Sinkmangel kan gjøre at du er lengre syk

Jern

Legen: Med mindre du mister for mye jern på grunn av sterke menstruasjonsblødninger eller hemorroider, er det ikke nødvendig å ta tilskudd før du har reparert tarmfloraen din. Da tas jern fra maten bedre opp.

Terapeuten: Jernnivåene bør måles før du tar tilskudd, forebyggende. For mye jern er heller ikke bra.

LES OGSÅ: Hodepine kan skyldes jernmangel

Løk og hvitløk

Legen: Spis løk og hvitløk regelmessig for å hindre infeksjon. Hvitløk inneholder allicin, ajoene og thiosulfinat, som er antibakterielle. Hvitløk fungerer som bredspektret antibiotika, men uten at bakteriene blir resistente. Bruk fersk hvitløk i maten. Moser du den, er den mer effektiv.

Terapeuten: Bruk hvitløk i maten, men du kan også ta tilskudd som ekstrakter. Jeg foreslår Kyolic eller Kwai som daglige tilskudd, og Weissin ved akutte infeksjoner.

LES OGSÅ: Spis deg til et sunt hjerte

Chilli

Legen: Forkjølelsessymptomer, bronkitt eller bihuleproblemer? Alt kan løses ved å spise chili! Er du blitt syk, spis mat krydret med chili, tabasco, kajennepepper, sennep eller pepperrot. Sterkt krydder og urter fører til at slimet i luftveiene blir mer ytende så det ikke blokkerer. Chili inneholder fire ganger så mye C-vitamin som en appelsin.

Terapeuten: Chili, ingefær og andre varmende krydder inneholder stoffer som bremser utvikling av virus og bakterier samtidig som de er næringsrike, slimløsende og inflammasjonsdempende.

Omega-3

Legen: Fet fisk er en god kilde, så spis mer av laks, sild, sardiner og makrell, samt valnøtter og linfrøolje. Får du ikke i deg minst 500 gram fet fisk hver uke, bør du ta tilskudd som fiskeolje, tran, krill-, sel- eller calanusolje.

Homeopaten: Omega-3 er forholdsvis lett å få gjennom mat, men har du infeksjoner og kroniske sykdommer, kan du trenge tilskudd. Mitt førstevalg er Eskimo-3 fordi den inneholder hele spekteret av fettsyrer fra fisken.

LES OGSÅ: Slik får du i deg nok omega 3 - uten tran og fisk

Til info: Denne saken står publisert i Allers nummer 38, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer