Immunforsvar:

Slik holder du deg frisk - hele året

En vinter uten tett nese, hosting og feber? Ja, det er mulig! Og det du putter i deg er avgjørende. Her får du ekspertenes beste råd.

IMMUNFORSVAR: Blir du ofte syk? Det er faktisk noe du kan gjøre for å unngå det. FOTO: NTB scanpix
IMMUNFORSVAR: Blir du ofte syk? Det er faktisk noe du kan gjøre for å unngå det. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Du kan beskytte deg uten legemidler og vaksine ved å spise deg til et sterkere immunforsvar. Da kan du unngå å bli forkjølet og smittet av virusinfeksjoner. Et sterkt immunforsvar vil ikke bare hjelpe deg å holde bakterier og virus på avstand, men du vil også føle deg sunn og frisk hele året, sier Fedon Lindberg, indremedisiner og kostholdsekspert.

Å unngå sykdom helt er vanskelig, men et variert og næringsrikt kosthold kan minske symptomene og varigheten av en forkjølelse eller influensa.

– Mange matvarer inneholder virus- og bakteriedrepende emner som kan hjelpe immunforsvaret til å bekjempe nesten alt – som hvitløk og løk, som fungerer som bredspektret antibiotika. Og immunforsvaret styres i stor grad av miljøet i tarmen, så det du spiser og drikker er avgjørende, sier Lindberg.

Han anbefaler å spise massevis av friske grønnsaker, bær og frukt som inneholder store mengder vitaminer og sink som er viktige for immunforsvaret. Riktig fett fra fisk og nøtter kan også bidra til å holde deg frisk. Generelt bør vi ligge unna sukker og mat med høy glykemisk belastning, som gir svingende blodsukker og svekker immunsystemet nesten umiddelbart. Minst like viktig er nok søvn, mindre stress og mer fysisk aktivitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer