Vepsestikk:

Slik holder du vepsen unna i sommer

Eksperten gir oss helt konkrete tips for hva vi kan gjøre for å nyte isen vår i fred.

VEPSESTIKK: Det er vondt og er man allergisk kan det være livsfarlig. Dessuten tror mange at vepsen dør etter den har stukket, men det gjør den altså ikke. Det er heller lurt å forebygge enn å drepe den. Foto: NTB
VEPSESTIKK: Det er vondt og er man allergisk kan det være livsfarlig. Dessuten tror mange at vepsen dør etter den har stukket, men det gjør den altså ikke. Det er heller lurt å forebygge enn å drepe den. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Noen er redd for edderkopper, noen frykter stupende måker. Flåtten er en akilleshæl for mange, og enkelte får badegleden ødelagt av brennmaneter.

En ting er sikkert: At selv om vi er på toppen av næringskjeden, så deler vi planeten med mange skapninger som er mindre enn oss, men som kan bite fra seg dersom vi kommer i kontakt med dem.

For min del har en del utendørs-måltider fort mistet sin sjarm som følge at angrep fra en eller flere gule og sorte, flygende soldater. Pinlig nok har det mer enn en gang endt med at undertegnede har flydd fra stedet istedetfor dem.

Vepsen har en viktig rolle i næringskjeden den også, så vi skal helst unngå å drepe den. Men hvordan skal man kunne nyte utepilsen, en kurv med jordbær eller saftisen uten å sette opp dødelige feller, bruke giftig insektsspray eller nyeste nummer av KK som slagvåpen? Jeg skal i alle fall teste ut disse seks tipsene i sommer:

1. Kryddernellik og appelsin

Hva? Ja, for ifølge svenske Allas skal det gjøre susen. Del opp en eller flere appelsiner og tilsett kryddernellik, eller spikernellik som det også kalles. Plasser de juleduftende kreasjonene på strategiske steder i hage eller på veranda.

2. Urter i vann

Forsøk å legge mynteblader i en skål med vann. Tydeligvis skal aromaen fra mynten være noe som vepsen ikke liker noe særlig.

3. Kaffepulver

Veps hater visst nok lukten av kaffe. legg ut en skål med kaffepulver og det skal hjelpe med å holde dem unna.

4. Peppermynteolje:

Bland noen spiseskjeer med peppermynteolje i vann og sett ut på noen plasser i nærheten av der du nyter sommerens grillmat. Den sterke lukten skal kunne virke avskrekkende.

5. Skrem den bort?

Veps er visst konfliktskye skapninger, og liker ikke å oppholde seg der det allerede er veps. Da menes det ikke at vi skal kle oss i sort og gult og summe iltert rundt. Men de kan lures til å tro at det allerede er etablert et annet bol, noe som kan skremme dem fra å komme i nærheten. Bruk en papirpose, fyll den med papir og plasser den oppunder en takbjelke eller liknende i nærheten av sitteplassen.

6. Flytt fokus

Ett annet enkelt tips er å lokke vepsen bort fra der man oppholder seg. Legg litt overmoden frukt eller annet søtt i en skål et stykke unna, så vil vepsen trekke dit.

Arnstein Staverløkk ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) er overingeniør og ekspert på en rekke insekter- der i blant veps. Han utelukker ikke at rådene om å bruke lukt som avskrekkende middel kan fungere.

- Insektenes språk er jo gjerne lukt, så jeg kan ikke avfeie det, siden jeg ikke har prøvd det selv, sier han.

Han mener at dersom man har et bol i nærheten, bør man la de være i fred og fullføre sesongen. Den ene grunnen til det er at vepsen er en viktig del av økosystemet som både pollinator og rovinsekt som spiser skadedyr. Den andre grunnen er at det rett og slett kan være farlig og skulle fjerne det selv.

Ikke lag feller

- Har man først veps i nærheten, gjelder rådet om å ta det helt i ro og ikke begynne å veive rundt. Må man fjerne et bol, bruk et skadedyrfirma som tar seg av det. Ellers er det viktig å ta vare på vepsen, sier han og legger til at det vi absolutt ikke skal gjøre er å lage feller for med tiltrekkende blandinger som dreper et stort antall av dem. Det fører bare til at man tiltrekker seg flere veps og at unødvendig mange nødvendige veps dør.

På sensommeren i august og september er antallet veps høyt og de er mer opptatt med å spise søtt. Da kan de også være mer pågående.

Her kommer noen råd fra vepsekontroll.no for hvordan unngå å bli stukket hvis den først er kommet innenfor sfæren din:

Drikk med sugerør

Spesielt veps tiltrekkes sterkt av sukkerholdige drinker og sitter gjerne i drikkeglass og uforseglede flasker. Det blir farlig hvis du ved et uhell svelger en veps og blir stukket i munnen eller halsen. Derfor: bruk alltid sugerør og ta en titt ned i øl- eller brusboksen din før du setter den til munnen. Dekk også til mat.

Hold avstand fra søppelkasser

Veps liker å være i nærheten av søppelkasser ettersom de finner mat i overflod der. Unngå derfor søppelkasser og i beste fall ikke bruk offentlige søppelkasser. Du kan også ta med søppelet ditt og kaste det hjemme.

Plukk eller fjern moden frukt raskt

Moden frukt er spesielt rik på sukker og tiltrekker seg derfor enda flere insekter. Forsikre deg om at du høster frukttrær og bærbusker i god tid og regelmessig, ellers får du raskt flere insekter enn du ønsker. Og ikke la fruktskålen bli stående på utebordet.

Det er også lurt å bruke lette, tettsittende lyse klær da mange insekter, der i blant veps, tiltrekkes av mørke og fargerike klær. Også mye parfymer kan virke ekstra lokkende.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer