Tinder

Slik kan du avsløre hva en mann EGENTLIG er ute etter på Tinder

- En oppfordring til en rask date er ofte et tegn på at vedkommende vil ha et ligg fremfor å bli bedre kjent.

TINDER OG HAPPN: Mange bruker disse sjekke-appene for å finne kjærligheten. Men ikke la deg lure av folk som kun er ute etter én ting - med mindre du er det selv da...  Foto: NTB Scanpix
TINDER OG HAPPN: Mange bruker disse sjekke-appene for å finne kjærligheten. Men ikke la deg lure av folk som kun er ute etter én ting - med mindre du er det selv da... Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For rundt tre år siden gjorde sjekke-appen Tinder sitt inntog på det norske markedet, og siden har også franske Happn gjort knallsuksess. Men hvem er disse gutta som prøver å fange vår oppmerksomhet via mobilapplikasjonene, og hva skjuler seg EGENTLIG bak alle disse lettkledde profilbildene og de catchy selvbeskrivelsene?  

KK.no tok en prat med sosiale medier-forsker Petter Bae Brandtzæg, og han forklarer hvordan man kan spotte hva fyren du vurderer om du skal sveipe til høyre eller til venstre indikerer med profilen sin:

- En Tinder-profil er ofte veldig minimalistisk og det er bildet som er i fokus. Bar overkropp er jo ofte et tegn på at han kan være ute etter en rask flørt, men man må nok chatte litt med vedkommende for først å skjønne hva han egentlig er ute etter. Men selv da er det vanskelig å vite, fordi mange lyver på nett i slike sammenhenger.

- En oppfordring til en rask date er ofte et tegn på at vedkommende vil ha et ligg fremfor å bli bedre kjent. Mange helgarderer seg også med flere datingavtaler samme kveld, sier Brandtzæg til KK.no.

- Plutselig har man vært gjennom de fleste profilene

Hvordan har Tinder-utviklingen vært de siste månedene? Er det fremdeles like poppis, eller har det dabbet noe av? 

- Jeg er usikker på om det har dabbet veldig av, men Happn har nok tatt over mye siste månedene. Happn er i ferd med å bli stort. I dette markedet som i alle andre markeder er det alltid en popularitetskurve som vokser knyttet til nyhetensinteresse. Tinder er ikke nytt lenger, det kommer heller ikke så mange nye brukere til, og da har man plutselig vært gjennom de fleste profilene. Da er det også naturlig at det flater litt ut. Happn er nytt og man kaster seg på denne i stedet.

SVEIPE SVEIPE: Sjekke-appene har gjort det superenkelt for deg å si yey or ney til kjekke og mindre kjekke potensielle partnere. Foto: NTB Scanpix
SVEIPE SVEIPE: Sjekke-appene har gjort det superenkelt for deg å si yey or ney til kjekke og mindre kjekke potensielle partnere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forskjellen på Tinder og Happn, er at radiusen på potensielle nye dates er en del mindre på Happn (du kan risikere å møte på ham du står i kø med på butikken eller ham som pumper jern ved siden av deg på treningssenteret), i tillegg kan du «charme» kjekkaser som du har lyst til å bli bedre kjent med, uten at de nødvendigvis har «lika» deg først (Tinder kom med funksjonen «superlike» en stund etter at Happn gjorde sitt inntog i fjor).

- Du trenger ikke å bruke tid på folk du ikke synes er attraktive

Vi slo av en prat med en 26 år gammel Oslo-mann (han ønsker å være anonym) som er flittig bruker av Tinder. Han forteller at han bruker appen for å møte folk han mest sannsynlig ikke ville møtt i en «normal» setting. 

- Det er en perfekt måte å komme i kontakt med mennesker på uten at du nødvendigvis må ha sett dem live. Det er samtidig veldig effektivt med tanke på at du ikke trenger å bruke tid på folk du ikke synes er attraktive, for den screeningprosessen tar appen seg av.

Hvor bevisst er du på bruk av tekst og bilder på profilen? Hvordan inntrykk er det du ønsker å gi til potensielle dates som kommer over Tinder-profilen din? 

- Jeg er veldig bevisst på dette. Det er jo det eneste man ser, så da er det naturligvis viktig å presentere seg på en måte man ønsker å bli oppfattet på og som samtidig er noe som reflekterer meg som person. Ikke gi inntrykk av å være noen jeg ikke er, det fører kun til skuffelser og er lite respektfullt overfor den andre personen. Personlig ønsker jeg å gi inntrykk av at jeg er en person som elsker eventyr, har glimt i øyet og som har mest lyst til å møte folk «face-to-face» og ikke ble fanget i en chatteapplikasjon.

Har du bevisst brukt Tinder for å få sex? 

- Jeg går aldri på date med kun dét i tankene, da fremstår man ofte som nervøs og desperat. Det er bedre å gi en ærlig fremvisning av deg som person, så får tiden vise hva det resulterer i, forklarer 26-åringen til KK.no.

YOLO: Husk at vi kun lever én gang, og at det er lov til å utforske og teste ut ting - men ikke la deg lure av folk som kanskje ikke er ute etter det du selv drømmer om! God date! Foto: NTB Scanpix
YOLO: Husk at vi kun lever én gang, og at det er lov til å utforske og teste ut ting - men ikke la deg lure av folk som kanskje ikke er ute etter det du selv drømmer om! God date! Foto: NTB Scanpix Vis mer


- En Tinder-profil kan være utrolig misvisende

Selv har han en bevisst oppfattelse av hva er «den perfekte» Tinder-profilen for ham er, og hva han selv faller for når han bruker datingappen.

- En Tinder-profil kan være utrolig misvisende, det skal sies. Finner du en profil du ved første øyekast går god for, er det obligatorisk å sjekke nærmere på Instagram og Facebook om bildene er representative. Selv liker jeg profiler som viser hele potensialet til en jente; at du kan være stolt av henne når du tar henne med på ball, samtidig som du kan være like stolt når du tar henne med over Hardangervidda uten tilgang til det siste som rører seg på mote- og sminkefronten.

I Tønsberg sitter det en 25 år gammel mann som også ser på Tinder som et morsomt tidsfordriv. 

- Finner du en profil du ved første øyekast går god for, er det obligatorisk å sjekke nærmere på Instagram og Facebook om bildene er representative.

- Jeg vil si at 90 prosent av grunnen til at jeg er der er for å se hva som skjer utenfor de stedene jeg som regel oppholder meg. Eventuelt møte ei som ikke to venner, tre bekjente, postmannen og naboen har vært på, som kan være litt kjipt når man bor på et relativt lite sted. Men jeg har ingen tro på å finne ei på Tinder. Så alt i alt er det et tidsfordriv, sier 25-åringen, som også ønsker å være anonym.

- Vil gi inntrykk av hva man kan forvente av meg som person

Skal vi tro 25-åringen er han ikke så opptatt av hva bildene han har på profilen sin signaliserer.

- Jeg er ikke voldsomt bevisst på bilder nei, men det har nok noe med at jeg er lite glad i å bli tatt bilde av (i edru tilstand) så det finnes ikke veldig mange av meg. Med tanke på teksten så blir det vel enten blank, eller å formidle mine glitrende og fantastiske sider som den perfekte herremannen jeg er, og å bygge litt opp om hva man kan forvente av meg som person. 

Har du bevisst brukt Tinder for å få sex?

- Nei, eller i det minste ikke i edru tilstand. Da prøver jeg som regel å oppføre meg som en gentleman, og heve meg over den ofte dårlige moralen. Det forteller jeg i det minste til meg selv. Men selvfølgelig har jeg «swipa» høyre på ei og tenkt tanken om at hun kun duger for én natt eller to. Full derimot har jeg som regel få til ingen skrupler så definitivt ja. Men da er jeg en jævla ulv. 

Også en 27 år gammel mann fra Hønefoss (som heller ikke vil avsløre sin identitet) har testet ut Tinder i en stund nå, og forteller til KK.no at han hovedsakelig bruker datingappen i et forsøk på å komme i kontakt med andre mennesker som han etter hvert kanskje utvikler et forhold med. For ham er det viktig at damene får et inntrykk av at de har møtt på en jovial kar når de blar gjennom profilbildene hans.

- Når det kommer til bildevalg er jeg bevisst på at jeg skal se sunn, frisk og trivelig ut. Jeg ønsker ikke å fremstå som en skitten slask, uten smil. Tekst er ikke noe jeg bruker i stor grad, og jeg har aldri skrevet noe av betydning i tekstfeltet.

Har du bevisst brukt Tinder for å få sex?

- Både ja og nei. Jeg har aldri gått målrettet inn kun for å ligge med noen, men det har skjedd, sier 27-åringen ærlig, og også han har en klar oppfattning av hva «den perfekte» Tinder-profilen hos det motsatte kjønn er:

- Jenter som gir uttrykk for at de har sunne og friske interesser, og at de liker å være ute er bra. Bilder med glød og farge, og gjerne en profiltekst som viser litt dårlig humor. Det treffer!

- Det kan oppleves som en overfladisk form for sjekking

Forsker Brandtzæg spår at sjekke-appene fremdeles har en fremtid for oss single og nysgjerrige, men at det å møtes fysisk når man treffes for første gang sannsynligvis vil få en renessanse.

- Mobilbaserte sjekke-apper er nok kommet for å bli, men mange opplever nok også at dette er en rastløs og overfladisk form for sjekking, samtidig er dette sjekke-apper som er lokasjonsbaserte og dermed veldig gjennomsiktige på små steder som Norge, hvor Oslo er det eneste stedet hvor man har et ordentlig volum med folk og single. De fysiske møteplassene vil kanskje oppleves viktigere og bedre for mange fremover. Vi kan jo håpe.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer