Gresskar:

Slik kan du bruke gresskar i matlagingen

Det er tross alt noe av det sunneste du kan spise akkurat nå.

Publisert

Oktober betyr Halloween, og stadig flere vindusposter og trappesatser blir prydet med grøsselige gresskarlykter. Men er du blant dem som kaster gresskarkjøttet etter endt utforming? Da går du i så fall glipp av mange viktige vitaminer og mineraler, hevder ekspertene.

- Jeg sier bare: ikke kast det, fordi det er så utrolig sunt! Gresskar er kalorifattig, rikt på kostfiber og en kilde til kalium – og så har det et høyt innhold av antioksidanten betakaroten, sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS.

Betakaroten - som er knallbra for huden (noe vi kvinner er over middels opptatt av), er ifølge Steenbuch Lied et oransje fargestoff som finnes i tomat, gulrot, søtpotet, gresskar og i mange andre grønnsaker, frukter og bær - som blir omdannet til vitamin A i kroppen.

- Vitamin A er viktig for nydannelse og vedlikehold av hud og slimhinner, og det er viktig for synet, styrker huden og fremmer sunt hår - og så er det viktig under fosterutvikling, forklarer Steenbuch Lied.

Også Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog i BAMA gruppen AS, hyller gresskar-fruken som næringsbombe:

- Vitamin C bidrar til normal omsetning av jern. Vitamin A bidrar til å opprettholde normale slimhinner, hud og syn, og kalium bidrar til nervesystemets og musklenes normale funksjon, og å opprettholde normalt blodtrykk også, sier hun til KK.no.

Verdens tyngste gresskar veide 917 kilo

Halloween, slik vi kjenner det i dag, stammer fra USA, og er blitt feiret med «knask og knep» siden begynnelsen av 1900-tallet.

På norsk heter høstfesten allehelgensaften, og har sin tradisjon i den katolske kirke, hvor man skulle minnes helgener og martyrer.

At gresskaret er blitt bruk i Halloween-feiringen er, ifølge Wikipedia, en keltisk tradisjon og stammer fra da irene emigrerte til USA på midten av 1800-tallet.

Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no) skriver på sine nettsider at gresskarfrukten tilhører en storfamilie med 775 arter fordelt på 120 slekter - og at frukten derfor finnes i mange former og fasonger.

Ifølge Frukt.no ble verdens største gresskar målt i 2013, og veide hele 917 kilo. Til sammenligning er de som selges i Norge vanligvis i en størrelse på mellom 4 - 5,5 kilo.

Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt sier til KK.no at de antar at det vil bli solgt ca. 700 tonn gresskar – som vil tilsvare cirka 140 000 gresskar - i Norge i år.

HALLOWEEN: Lyst å lage din egen gresskar-lykt? Slik gjør du det! Video: DinSide Vis mer

Uendelig med bruksområder

Steenbuch Lied i Grete Roede bruker selv gresskar i matlagningen:

- Det er så mye godt man kan lage av innmaten i gresskar! Min favoritt er gresskarsuppe. Og så er det jo gresskarpai (bedre kjent som pumkin pie) – som også hører med til Halloween. Man kan sylte det, ha det i smoothie eller ha det i kakebaksten. Her er det bare å være kreativ!

Skal vi tro ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky begår du derfor en stor tabbe dersom du lar innmaten i gresskaret, som er mykt og litt trevlete, gå rett i søpla:

- Det har så mange bruksområder og egner seg til å kokes, syltes, stekes, dampes og wokkes, brukes i puré og i baking!

Men man kan jo kanskje undres om de gresskarene man kjøper i blomsterforretningen kontra på matbutikken kan være sprøytet med kjemikalier som gjør at man ikke kan spise dem. Ifølge Hege C. Hildeng, som er markedsdirektør i Meste Grønn, er det ingen grunn til bekymring om gresskaret ditt er kjøpt i blomsterbutikken:

- Våre gresskar er spiselige, men vi anbefaler uansett at gresskaret vaskes før det skjæres og innmaten skjæres ut og spises. Jeg lagde selv tilbehør til lammet i går med vårt gresskar, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Her er fy-listen for Halloween

Tomat- og gresskarquiche

Oppskrift fra BAMA gruppen AS
6 porsjoner

Skall:
100 g havremel
100 g sammalt fin hvete
1 ts salt
100 g myk margarin
1 ss sitronsaft
1 ss kaldt vann

Fyll:
4 ss olje
225 g gresskar, renset og i biter
450 g flådde tomater, grovhakket – se hvordan du flår tomater her
1 neve frisk basilikum, finhakket
3 egg, sammenpiskede
3 dl matfløte
50 g gulost, revet
Salt og pepper etter smak

Slik gjør du
Skall: Forvarm stekeovnen til 200 °C. Kna alle ingrediensene til skallet sammen, klem den ut i en godt smurt springform på 23 cm i diameter. La deigen gå et par cm oppover veggen også. Prikk hull i deigen med en gaffel, både i bunnen og på sidene. Stek paiskallet uten fyll midt i ovnen i 20 minutter.

Fyll: Varm oljen i en vid gryte. Fres gresskarbitene i 5-6 minutter. Ha i tomat, basilikum, egg, fløte og ost, bland det hele og det i det ferdigstekte paiskallet. Stek quichen nederst i ovnen i 25 minutter, til den har stivnet.

Servering: Det passer fint med en grønn salat til denne deilige ovnsretten.

Gresskarsuppe med kokosmelk

Oppskrift fra blogger Lindastuhaug.no
2 porsjoner

1 butternut gresskar
3 gulerøtter
1 løk, hakka
2 fedd kvitløk, finhakka
1/2 rød chilli, finhakka
2 dl kokosmelk
8 dl vatn
2 grønnsaksbuljonger
salt&pepper

TID FOR SUPPE: Blant ekspertenes favoritter befinner gresskarsuppe seg på toppen. Foto: lindastuhaug.blogg.no
TID FOR SUPPE: Blant ekspertenes favoritter befinner gresskarsuppe seg på toppen. Foto: lindastuhaug.blogg.no Vis mer

Slik gjer du:
1. Skrell gresskar og gulerøtter, del i biter.
2. Fres løken i litt olje, tilsett chilli og kvitløk og la det surre litt før du tilsetter vatn. Ha i gulerøtter, gresskar og buljong, la det småkoke til grønnsakene er møre, ca. 20 minutter.
3. Kjør suppa glatt med stavmikser. Smaktilsett med kokosmelk, salt og pepper.
4. Server med en klatt creme fraiche eller kokosmelk og gjerne litt frisk koriander. Egg smaker også nydelig som garnityr.

Hugs å kjøpe riktig gresskar på butikken!
Den som egner seg best til matlaging er ikkje det store, flotte utstillings-gresskaret, men den mindre pæreforma typen som blir kalla butternut gresskar.

Linda Stuhaug har også en annen knallgod oppskrift; gresskarpannekaker – sjekk den ut på bloggen hennes!

Kanelristede gresskarfrø

Oppskrift fra blogger Lovelyliller.com

Du trenger:
Gresskarfrø fra 1 gresskar
smeltet kokosolje, smør eller olje
kanel
stevia, sukrin eller lignende

RISTEDE GRESSKARFRØ: Passer perfekt som mellommåltid eller snack - og er rik på proteiner, jern og fiber. Foto: Christina Slette Johnsen / LovelyLiller.com
RISTEDE GRESSKARFRØ: Passer perfekt som mellommåltid eller snack - og er rik på proteiner, jern og fiber. Foto: Christina Slette Johnsen / LovelyLiller.com Vis mer

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 150 grader. Bland gresskarfrøene i en bolle med litt olje, smeltet kokosolje eller smør. Fordel gresskarfrøene på en bakepapirkledd stekeplate. Prøv å få med så lite som mulig av gresskaret. Strø over med kanel og søtt.

Rist i ovnen i ca 45 minutter. Halvveis kan du snu/røre litt i gresskarfrøene slik at de blir ristet på begge sider.

Spis de kanelristede gresskarfrøene som snacks eller bruk i frokostblanding. Utrolig godt – og supersunt!

Christina Slette Johnsen har også en annen knallgod oppskrift; gresskarmuffins med proteinrik kremost – sjekk den ut på bloggen hennes!

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er tatt frem igjen til glede for nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer