Hudormer:

Slik kan du få bukt med sorte prikker

Det er særlig én ting du bør unngå å gjøre.

HUDORMER: Får du ofte sorte prikker, eller hudormer som heter? Slik kan du bli kvitt det! FOTO: NTB
HUDORMER: Får du ofte sorte prikker, eller hudormer som heter? Slik kan du bli kvitt det! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss er plaget med uren hud fra tid til annen - og mange kan nok merke det enda mer nå hvor det har vært varmere i lufta. I tillegg har kanskje merket at huden har forandret seg når du har brukt maske og vært mer inne det siste året?

Flere av oss kan tid til annen være plaget av sorte prikker i huden som man ikke blir kvitt, gjerne over nesa. De sorte prikkene, eller hudormer som det også kalles, er talg som oksiderer når den treffer luften og dermed farges sort.

- Men hvorfor får vi disse hudormene?

- Talget i huden skal flyte rundt i talgkanalene og smøre huden vår. En gjennomfuktet hud er viktig for å bevare god hudhelse. Noen har imidlertid litt høy talgproduksjon. Dette kan være både genetisk, avhengig av matvaner og livsstil, samt hormonelt betinget. Når talget presses opp mot hudoverflaten, ofte blandet med døde hudceller, reagerer det med oksygenet fra hudoverflaten. Talget oksiderer og blir derfor sort. Akkurat som et eple blir brunt om du deler det og lar det ligge en stund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer