Psykologi:

Slik kan du la sinnet gli av

Holder du ikke ut å være i samme rom som din venninnes kranglete kjæreste, din passiv-aggressive svigermor eller sjefen som alltid skryter? Psykoterapeuten forteller hvordan du kan la det skli av som på teflon.

ILLUSTRASJON: Anna Adelback-Houplain
ILLUSTRASJON: Anna Adelback-Houplain Vis mer
Publisert

1. OG NÅ TIL NOE HELT ANNET …

«Ja, kvinner og biler er jo ikke noen god match.» Kanskje er du provosert av sidemannens sjåvinistiske kommentarer, og hvis du velger å lufte dine meninger like direkte, så vet du at det raskt vil bli en opptrapping av konflikten, noe som er gift for den gode stemningen. Derfor kan du i stedet fokusere på enkelttemaer ut fra det han sier, der du vet at det ikke er fare på ferde. I eksempelet over kunne det for eksempel være å spørre ham om hvilken bil han selv kjører, eller å rette oppmerksomheten over på noe du vet dere er enige om.

2. HVA TENKER HUN, TRO?

For å bevare den gode stemningen er det viktig å kunne «mentalisere». Å mentalisere handler om å være bevisst på den andres mentale tilstand blant annet ved å kunne sette seg inn i den andres tanker, følelser og behov. Når du er i stand til å se folk innenfra, hjelper det deg til å heve deg over den umiddelbare følelsen hos din motpart.

Så selv om personen kanskje oppfører seg uforskammet, kan du se at vedkommende kanskje ikke har det så bra med seg selv. Når du har satt deg i den andres sted og forstått hva som grunnleggende er på ferde for vedkommende, er du ofte flinkere til å reagere overbærende overfor personens umiddelbare følelse i stedet for eksempelvis å møte uforskammethet med uforskammethet. Tenk dessuten over din egen rolle i situasjonen: «Har jeg selv ansvar for at personen er urimelig? Har jeg vært uoppmerksom, eller har jeg brakt sprengstoff på banen?» Det er alltid flere parter som bidrar til å skape dårlig stemning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer