Kresen:

Slik kan du lære deg å ELSKE mat du egentlig hater

- Smak på en matvare minst tre ganger, råder eksperten.

KRESEN I MATVEIEN: Er du kresen? I denne saken forteller ekspertene deg hvordan du kan lære deg å like maten du hater. Foto: Shutterstock / STUDIO GRAND OUEST
KRESEN I MATVEIEN: Er du kresen? I denne saken forteller ekspertene deg hvordan du kan lære deg å like maten du hater. Foto: Shutterstock / STUDIO GRAND OUEST Vis mer
Publisert

Jeg liker ikke fisk. Jeg liker ikke tomat. Jeg liker ikke rømme. Jeg liker ikke ertesuppe. Høres dette ut som deg?

Selv om kresenhet er noe de fleste forbinder med små barn, er det ikke til å stikke under en stol at det også er en god del voksne der ute som benytter seg hyppig av de tre ordene «Jeg liker ikke.......»

Hvorfor er det egentlig slik at noen mer kresne enn andre (også i voksen alder), og er det mulig å lære seg å like maten man ikke liker?

LES OGSÅ: Liker du ikke fisk?

Viktig å la barna smake på flere ting

Beate Rosvoll, som er ernæringsfysiolog og personlig trener, forteller at det er flere ting som avgjør hvorfor noen er kresne og andre ikke.

- Vi vet at mye dannes allerede når vi er baby og begynner med fast føde. Det sies at det viktig at barn får smake på mange forskjellige matvarer, men i sitt tempo. Når man først introduserer babyen for nye matvarer skal man ikke starte med fem forskjellige, men én og én.

- Videre er det viktig å la dem smake på de ulike smakene. De fleste babyer liker søtt, mens bittert og surt må de gjerne vennes til, sier Rosvoll.

Lise von Krogh, som er ernæringsbiolog og en av ekspertene på Bramat.no, mener også at det er viktig å introdusere barna for flere ting.

– Det er slik at jo flinkere foreldrene er til å la barna prøve ulike matsorter, smaker, konsistenser og farger, jo større er sjansen for at de får et barn som er altetende.

VIKTIG Å LA BARNA SMAKE PÅ FLERE MATVARER: Jo flere matvarer barna får smake på, jo større sjanse er det for at de blir altetende.  Foto: Shutterstock / Goodluz
VIKTIG Å LA BARNA SMAKE PÅ FLERE MATVARER: Jo flere matvarer barna får smake på, jo større sjanse er det for at de blir altetende. Foto: Shutterstock / Goodluz Vis mer

LES OGSÅ: Kaster du mye mat?

Noen er mer kresne enn andre

Videre forteller von Krogh at i utgangspunktet skal det være mulig å gjøre alle barn altetende, men så er det slik at noen rett og slett er født mer kresne enn andre, og dette er det ikke noe foreldrene kan gjøre noe med.

- Det er et begrep som heter «supersmakere». Dette betyr at noen mennesker er veldig følsomme for bitre og sure smaker, samt mat med spesiell tekstur som er krevende å like.

– Den maten som er minst krevende å like er den hvite, myke, søte og fete maten som vi gjerne skal ha i oss minst av. Grønnsaker derimot er det vanskelig å lære og like, og barn må på en måte bare finne seg i at de er tvunget til å like det og smake på det flere ganger, sier hun.

MÅ SMAKE PÅ DET DU IKKE LIKER FLERE GANGER: Ifølge Rosvoll må du smake på det du ikke liker tre ganger før du kan avgjøre om du liker det eller ikke. Foto: Shutterstock / Syda Productions
MÅ SMAKE PÅ DET DU IKKE LIKER FLERE GANGER: Ifølge Rosvoll må du smake på det du ikke liker tre ganger før du kan avgjøre om du liker det eller ikke. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer

LES OGSÅ: Ville du spist mat fra søpla?

Viktig å smake minst tre ganger

Når det kommer til voksne personer som er kresne i matveien, gjelder det samme opplegget som for barn. De må smake på det de ikke liker flere ganger.

- Det sies at man må smake på en matvare tre ganger før man kan avgjøre om man liker det eller ikke. Det er noe jeg har erfart selv, i voksen alder. Man må tørre å smake flere ganger selv om det ikke er full klaff første gangen, sier Rosvoll og legger til:

- Gi det flere sjanser og prøv det på forskjellige tilberedingsmåter - men noen ganger må man bare innse at alle kan ikke like alt.

von Krogh tror mye av det sitter i hodet.

– Det sitter nok litt oppi hodet, og man må være mentalt innstilt på å like det og gi det en sjanse. Det er slik at jo mer du pusher deg selv, jo større er sjansen for at du får utvidet utvalget i kosten din.

– For husk: de færreste voksne likte øl eller kaffe noe særlig første gang de smakte det. Men det er et sosialt press om at dette er noe du skal like, så man tvinger seg selv til å like det. Det å tvinge seg selv til å smake litt og litt er en prosess hvor du øver på å tolerere det du ikke liker bedre, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer