Redd maten:

Slik kan du og din familie bli matreddere

Det er bra for miljøet og lommeboka.

LØNNSOMT: Vi sparer masse penger og miljøet om vi slutter å kaste så mye mat. Foto: NTB Scanpix
LØNNSOMT: Vi sparer masse penger og miljøet om vi slutter å kaste så mye mat. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I 2018 kastet husholdningene i Norge 217 000 tonn mat. Det tilsvarer 42,6 kg per person. Ifølge matvett.no kaster vi mest gryte-og tallerkenrester, men også en god del frukt, brød og bakevarer. Det vil si mat som egentlig kan spises dagen etter.

Norske myndigheter og matbransjen har nå gått sammen for å samarbeide mot FNS bærekraftmål som er å halvere matsvinnet innen 2030.

I høst kunne man se en stor firkantet boks med fem tonn matavfall på Jernbanetorget i Oslo. Dette var et samarbeid mellom Matvett og Findusgruppen.

- Intensjonen var å få bevissthet hos et bredt publikum på hvor mye mat vi kaster og hvor enkelt det er å gjøre noe med det hvis vi følger noen enkle regler, sier Anne Marie Schrøder, som er kommunikasjons sjef for Matvett, til KK.

Trippel effekt i å redusere matsvinn

Mange tenker kanskje at dette ikke angår dem, og at i det store bildet så har det ikke noe å si om man kaster restene fra fredags-tacoen, men faktisk så har det det.

- Matproduksjon står ikke bare for 30 prosent av klimagassutslippene det er også ressurskrevende å produsere mat og det er ikke moralsk riktig at det kastes så mye mat når vi vet at opp mot en milliard mennesker enten sulter eller er feilernærte, trippel effekt i å redusere matsvinn, forteller Schrøder.

LES OGSÅ: Kan du legge på deg av å lukte på mat?

KRAFTIG FORURENSNING: Matproduksjon sammen med matsvinn forurenser faktisk mer enn flytransport. Foto: NTB Scanpix
KRAFTIG FORURENSNING: Matproduksjon sammen med matsvinn forurenser faktisk mer enn flytransport. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Spis opp maten»

Matredder Mette Nygard Havre jobbet i renovasjonsbransjen da hun oppdaget hvor mye mat som ble kastet. Dette provoserte og inspirerte henne til å gjøre en endring hjemme.

- Vi begynte å tenkte mer over hva vi kastet hjemme, og etterhvert begynte jeg med en konto, på Facebook og Instagram for å gi mine tips til bekjente, forteller Havre til KK.

MATREDDER: Mette Nygard Havre og familien har inspirert mange andre familier til å også bli matreddere. Foto:
MATREDDER: Mette Nygard Havre og familien har inspirert mange andre familier til å også bli matreddere. Foto: Vis mer

Instagram-kontoen ble ekstremt populær blant Havres bekjente, og etter hvert også delt videre. I dag har Instagram-profilen med navnet «Spis opp maten» rundt 40 tusen følgere.

Hun og familien har delt tips til gode oppskrifter man kan lage med restemat og tips til hvordan man kan kjøpe mer miljøvennlig mat.

Havre har også belyst plastforbruket på Instagram-kontoen sin, og det er flere av følgerne som sender bilder av unødvendig plast i butikkene.

For å samle alle gode tips, har Havre nå skrevet boken «Spis opp maten», den skal informere om matsvinn, forklare hva en matredder er og inspirere andre til å bli matreddere.

I boken kan du finne mange gode tips på hvordan du skal ivareta maten hjemme, mange gode oppskrifter av restemat, miljøvennlig handling, holdbarthetsmerking på mat og mye mer.

LES OGSÅ: Sunn snacks du virkelig kan kose deg med

Gøy for både voksne og barn

Hun håper boken ikke bare vil inspirere voksne til å bli matreddere, men også barn.

- Før ble det ofte kastet en del rester fra matpakkene til barna her hjemme. Nå har vi ikke det lenger. Barna har begynt med å ha middagsrester eller andre rester med på skolen. Som for eksempel suppe i termos, eller andre middagsretter som også er gode å spise kalde. Dette har faktisk skapt en bølge på skolen, og inspirert de andre barna i klassen til å gjøre det samme, forteller Havre.

Hun sier at det å være en matredder skal være gøy, og ikke en belastning for dem hjemme.

- Dette må folk prøve ut! Det gjør en stor forskjell både for lommeboken og miljøet, avslutter hun.

LES OGSÅ: Nå er den nordiske dietten supertrendy

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer