Spare penger

Slik kan du spare mye penger på kjøttdeig, ost og grønnsaker

Disse valgene i butikken er bra for lommeboka!

SPAR PENGER: Med enkle grep kan du redusere kostnadene under handleturen. Her får du gode tips fra Kristoffer Tvilde, som har skrevet boka Sparekokeboka. FOTO: Ida Bjørvik
SPAR PENGER: Med enkle grep kan du redusere kostnadene under handleturen. Her får du gode tips fra Kristoffer Tvilde, som har skrevet boka Sparekokeboka. FOTO: Ida Bjørvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi begynner kanskje å venne oss til økte matvarepriser, men det betyr ikke at vi trenger å bruke mer penger enn det som er absolutt nødvendig.

De aller fleste av oss er på utkikk etter gode sparetips i disse dager.

Nylig kom vi over Kristoffer Tvildes Instagram-post, der han deler fem gode råd til en billigere tur på matbutikken.

Kristoffer er kjent på Instagram som @krisslovesfood. Han er opptatt av å redusere matsvinn, og ikke minst er han skikkelig god på tema «mat på budsjett» - det har han til og med skrevet boka «Sparekokeboka» om.

Vi tok kontakt med Kristoffer for å spørre om han hadde flere gode tips til KKs lesere. Her får du en god liste over ulike matvarer du enkelt kan bytte ut med rimeligere alternativer!

Fem tips: Alternative matvarer

Først og fremst oppsummerer Kristoffer de fem tipsene i hans Instagram-post:

Sammenlign priser på frukt og bær: Én kopp blåbær tilsvarer prisen av fem epler.

Frossen vs. fersk spinat: Fersk spinat er digg, men frossen er overlegen på pris og holdbarhet.

Fersk pasta koster dobbelt så mye som tørket pasta: Fersk pasta har kortere koketid, men den tiden må man uansett bruke på å lage sausen. I tillegg er smaken på den tørre varianten like god etter Kristoffers mening, så her er det mye penger å spare.

Vårløk er tre ganger dyrere enn purreløk: Litt mer jobb med å vaske purreløken, men den er nydelig når den varmebehandles og er et supert og billig alternativ til vårløken.

Gå for hakkede tomater fremfor ferdig pastasaus: Du lager enkelt pastasaus selv med hakkede tomater. Tilsett for eksempel hvitvinseddik, salt og pepper. Kok opp og vipps, så har du en digg pastasaus. Her kan vinrester eller andre eddiker også brukes.

TIPS: Kristoffer Tvilde deler tips til matvarehandelen på Instagram. FOTO: Skjermdump @krisslovesfood
TIPS: Kristoffer Tvilde deler tips til matvarehandelen på Instagram. FOTO: Skjermdump @krisslovesfood Vis mer

Råd til handleturen

Vi spør også om Kristoffer har noen flere lure alternativer til dyre matvarer. Han lister opp:

Knaskerøtter:
Kanskje en pose med små, skrellede gulrøtter er en populær snacks hjemme hos deg? Du kan enkelt lage slike knaskerøtter helt selv!

– Kjøp vanlig gulrot, skrell og skjær i tynne staver. Sett i et glass vann og du har knaskerøtter som er like gode til 1/7 av prisen, tipser Kristoffer.

Revet ost:
Revet ost inneholder ofte mye annet enn ost, påpeker Kristoffer. Ikke minst er det dyrt!

– Bytt med vanlig ost som du river selv. Billigere og bedre råvare. Det egner seg også supert til fryseren, så se etter ost på tilbud, riv opp og frys ned i porsjonspakninger.

Kjøttdeig:
Det aller billigste er å bytte til sorte bønner, men lammekjøttdeig fungerer også supert til tacoen.

– Minimum 50 kroner billigere kiloen for lam istedenfor kjøttdeig, forteller Kristoffer.

Er du redd for «lammesmaken» bør du prøve det til taco, tipser han - tacokrydderet kamuflerer det meste av forskjellene.

Brødkrum (Griljemel):
En pakke koster nå snart 40 kroner, forteller Kristoffer.

Her er det bare å ta vare på brødrestene fra matpakken. Grovhakk og putt i oven 25 minutter på 100 grader. Eller mens ovnen varmer seg ned etter du har stekt noe på 200 grader eller mer i ovnen, tipser Kristoffer - slik sparer du også litt på strøm!

– Kjør deretter i en blender og du har laget eget brødkrum på brød som vanligvis ville gått i søpla.

BILLIGERE: For prisen av en kopp blåbær får du fem epler. FOTO: NTB
BILLIGERE: For prisen av en kopp blåbær får du fem epler. FOTO: NTB Vis mer

Tips til de litt mer kulinariske blant oss

Kristoffer har også to gode råd til de som elsker å lage litt mer «fancy» måltider hjemme.

Skal du lage crispy duck?
Prøv østerssopp eller portebellosopp istedenfor and.

– Det høres kanskje rart ut, men det funker overraskende bra. Også mye raskere å lage. Mariner i krydder og sprøstek i pannen med olje.

Skal du lage sushi hjemme?
Sushiris er kortkornet ris til ofte en høy pris, forteller Kristoffer.

– Visste du at grøtris er samme type ris og egner seg helt supert til sushi? Eneste forskjell etter min mening er prisen.

Er «billigere» mat mindre sunn?

Noen av oss kan imidlertid lure på om billigere matvalg betyr at handleturen blir mindre sunn.

Derfor kobler vi på ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, som også har gode råd for en billigere - men fremdeles sunn - matvarehandel.

Først og fremst spør vi henne om tipsene vi allerede har vært innom. Er det noe vi bør tenke på her, ernæringsmessig?

Når det gjelder pastasaus, påpeker hun at ferdige pastasauser nok er ganske sunne i seg selv, det er jo mest tomat. Men om vi lager den selv med hakkede tomater, kan vi begrense salt- og sukkerinnholdet til null.

– Du må også tilsette litt olje og krydder til dine hakkede tomater, og kanskje løk og hvitløk for smakens skyld, så ernæringsmessig er dette omtrent hipp som happ.

Når det gjelder frosne vs. ferske grønnsaker, slik som spinat, påpeker Arsky at frossen spinat er forvellet.

– I utgangspunktet sier Mattilsynet at vi ikke bør gjenoppvarme allerede oppvarmet spinat. Så om du bruker frossen spinat, bør du i alle fall spise opp din nylagde rett, og ikke varme opp enda en gang. Årsaken er at spinat inneholder nitrat som omdannes til nitritt og videre til nitrosaminer, som er kjent å være kreftfremkallende.

Ellers er det ikke noe problem i å velge fryste grønnsaker og bær - næringsinnholdet er det samme. Mange går også for hermetiserte grønnsaker. Ernæringsmessig kan det imidlertid være lurt å gå for frosne produkter fremfor hermetiske, påpeker Arsky.

– Fryste grønnsaker har bevart det aller meste av vitaminene sine. Hermetiske er gjerne oppvarmet lenger enn forvellingen som frysing krever, så her er gjerne innholdet av vitaminer lavere. Hermetiske grønne erter, for eksempel, har ifølge Matvaretabellen.no mer fett, mindre protein, mindre folat, mindre vitamin C og mindre kalsium enn fryste grønne erter.

GRØNNSAKER: Billigere enn kjøtt, så her kan du prøve å fylle tallerkenen enda mer med ulike stuinger. FOTO: NTB
GRØNNSAKER: Billigere enn kjøtt, så her kan du prøve å fylle tallerkenen enda mer med ulike stuinger. FOTO: NTB Vis mer

Ernæringsfysiologens tips til å spare penger på mat

Arsky har også gode sparetips til KKs lesere.

Først og fremst forteller hun at vi vil spare mye penger på å bytte ut to-tre kjøttmiddager i uka med bønner, linser eller kikerter.

– For ikke å snakke om helsegevinstene ved dette!

– Det er også mye å spare ved å la gulrotstuing, dampet blomkål eller gratinert brokkoli fylle mye av middagstallerkenen og gjøre mindre plass til kjøttet.

Ta også en titt på pålegget ditt, råder Arsky.

– Du lager enkelt en superrimelig hummus eller et nøttesmør å ha på brødskiven, heller enn å bruke skinke og salami. Skivet banan er et rimelig alternativ til søt brunost - og mye sunnere. Alt du trenger, er en food processor med kniv.

Når det kommer til frokosten er havregrøt en supersunn start på dagen, og så mye billigere enn egg og bacon, for eksempel. Og spiser du mye brød, er det litt å tjene på å bake selv også - pluss den deilige duften, legger Arsky til.

– Om du ikke vil investere i mange slags mel, så velg en pose med ferdig brødblanding. Du får ferdig brød for 2/3 av prisen av vanlig brød, om ikke enda rimeligere. Minimer saltmengden for enda sunnere brød!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer