Fyllesyke:

Slik kan du unngå den verste «hangover'n»

«Øl og vin blir fin, vin og øl blir krøll» - Ja, det ordtaket stemmer, sier ekspert.

FYLLESYKE: Professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning på UiO har gitt KK's lesere fire gode råd for å unngå den verste bakrus-smellen i jula. FOTO: NTB Scanpix.
FYLLESYKE: Professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning på UiO har gitt KK's lesere fire gode råd for å unngå den verste bakrus-smellen i jula. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Julen er høysesong for fest, moro og fyllekuler, og dessverre høysesong for påfølgende «dagen derpå»-form.

Hodepine. Kvalme. Tørr munn. Det er fort gjort å havne i den fella hvor du tenker at du aldri skal drikke igjen.

Men visste du at dine egne valg - når det kommer til å følge et par enkle forholdsregler både før og etter julefesten - i stor grad er med på å avgjøre hvor fyllesyk du faktisk blir?

KK har tatt en prat med professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning på Universitetet i Oslo, Jørgen G. Bramness. Han sier at alkohol er alkohol uansett hvordan man snur og vender på det, men at det er mulig å påvirke bakrusen ved å være litt føre var i julestria.

Giftige stoffer

- Hva er det som gjør oss så bakfulle?

- Når man drikker alkohol så gjør det en del ting med kroppen. Den viktigste og mest vanlige årsaken til fyllesyke er så kjedelig som at kroppen blir dehydrert.

- Det finnes også en del slagstoffer som er spesielt vanlig i enkelte typer viner, og som får oss til å føle oss mer «dagen derpå». Antagelig er det slik at nedbrytnigsstoffet «acetaldehyd» kan være årsaken til de mange negative konsekvensene alkohol medfører, sier Bramness til KK.

LES OGSÅ: Sjekk når fyllesyken blir enda verre

Ikke drikk for mye

Professoren forteller at det stadig blir gjort dyp og innovativ forskning på å finne gode og velfungerende hangover-kurer, men at ingen hittil har klart å komme opp med noe som virkelig kan stå for det de lover.

Han mener imidlertid at den beste måten for å unngå den verste fyllesyken stort sett handler om å redusere mengden alkohol.

- Det er ofte at man opplever å bli mer fyllesyk av de sterkere drikkene, kontra lettvarer som øl og vin. Det har egentlig ingenting med selve alkoholen å gjøre, men mengden man får i seg. Folk bommer på korrigeringen, og drikker like mye selv om alkoholen er sterkere.

Den tendensen ser man også når det kommer til sprudlevann.

- Sprudlevann gjør deg ikke mer bakfull. Det ligger igjen i at man drikker mer og raskere, og får dermed en rask stigning av promille. Høyere promille = mer bakfull.

- Hvordan kan man unngå å bli fyllesyk, da?

- Jeg har noen råd. Selv om de ikke er supergode, så er de gode. Supergode råd finnes ikke, og virker av erfaring i liten grad.

Bramness's fire tips for å unngå den verste fyllesyken:

  1. Kjøp så lite alkohol som mulig.
  2. Pass på at du ikke drikker for mye av det du har kjøpt.
  3. Sørg for at du spiser samtidig som du drikker.
  4. Drikk et glass vann før du går og legger deg.

Øl før vin

Ordtaket «øl og vin blir fin, vin og øl blir krøll» er godt kjent for manges ører. Det er bra, for ifølge Bramness er dette utsagnet helt korrekt.

- «Bobler» i champagne eller øl øker hastigheten på alkoholopptaket fra magen og tarmen. Tar man vin først vil denne være litt lengre i magen og øl deretter vil kunne gi rask økning i promillen.

Stor forskjell

Hvor lenge alkoholen sitter i kroppen avhenger av hvor mye alkohol man inntar. Hvis man drikker mye, sitter det lengre.

- Her er det stor forskjell på menn og kvinner, sier Bramness til KK.

Menn metaboliserer omtrent 0,15 per time, mens kvinner ligger på omtrent 0,10. Det vil si at hvis en mann har 1,5 i promille vil det ta om lag 8-10 timer før alkoholen er ute av kroppen - for kvinner enda lengre.

- Hva er årsaken til denne forskjellen?

- Det er det flere grunner til. Blant annet har menn mer volum og mer vann å fordele det på, som gjør at de får mindre alkohol i blodet. De er også «flinkere» til å metabolisere, som kommer både av naturlige årsaker og at de stort sett er mer vant til å drikke.

Hvis en mann og en kvinne har akkurat like høy promille, så vil kvinnen tåle halvparten av det mannen gjør - og få det dobbelte av de skadevirkningene eller gledene fra alkoholen.

Alder og kroppssammensetning er også relevante faktorer som er med på å påvirke bakrusen.

- Desto mindre man er, jo mindre alkohol tåler man. Desto mer fett man har på kroppen, jo mindre alkohol tåler man. Voksne mennesker tåler også generelt bakrus dårligere enn ungdom, sier Bramness.

LES OGSÅ: Den beste frokosten dagen derpå

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer