Hodepine:

Slik kan du unngå hodepine - uten piller

Tabletter kan være en velsignelse når hodepinen slår til. Men hva gjør man når man ikke kan ta dem, eller de ikke har noen virkning lenger?

HODEPINE: Hodepine-tabletter kan være en velsignelse når hodepinen slår til. Men hva gjør man når man ikke kan ta dem, eller de ikke har noen virkning lenger? FOTO: NTB Scanpix
HODEPINE: Hodepine-tabletter kan være en velsignelse når hodepinen slår til. Men hva gjør man når man ikke kan ta dem, eller de ikke har noen virkning lenger? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Akkurat som andre legemidler kan smertestillende midler ha bivirkninger. Har man en følsom mage eller magesår, tåler man ikke alltid acetylsalisylsyre, som finnes i flere av de vanlige smertestillende tablettene, som Dispril og Albyl-E. Også høygravide oppfordres til å være forsiktige med acetylsalisylsyre. Og har du høye leververdier, skal du se opp for for mye paracetamol, som finnes i preparater som for eksempel Paracet og Pinex.

Nylig ble det også gjort funn som tyder på at såkalte NSAID-legemidler, som omfatter for eksempel Ibux og Voltarol, kan øke risiko for hjerteinfarkt.

En gruppe som ikke bør ta smertestillende tabletter, er folk som har såkalt legemiddelutløst hodepine. Å ta for mange tabletter kan nemlig føre til kronisk vondt i hodet, og da hjelper jo ikke medisinen lenger. (Psst: - Dessverre er det fortsatt mange som bruker mer smertestillende enn anbefalt)

Så hva gjør man når det føles som om hodet sprenges, men man ikke kan eller bør ta smertestillende? Vi har sett på noen alternative metoder som kan lindre smerte.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste årsakene til hodepine om morgenen

Seks metoder som kan lindre hodepine

1. Akupunktur

Det finnes forskning som tyder på at akupunktur kan både forebygge og behandle hodepine og migrene. Blant annet har man sett at akupunktur kan dempe kroppens stressnivå – og stress er en kjent årsak til hodepine og migrene. Ifølge forskning ved Luleå tekniska universitet blir så mange som 50 prosent bedre av behandling i form av akupunktur. Også Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler akupunktur som behandling ved ulike former for hodepine.

2. Botox

Mange som sliter med hodeverk, forteller at de er blitt bedre med injeksjoner av botox og andre botulinum-produkter. Ifølge noen undersøkelser blir 7 av 10 bedre. Disse stoffene hindrer musklene i det området som har fått injisering i å spenne seg, noe som er årsaken til at de også blir brukt mot rynker i ansiktet.

3. Styrketrening

Å trene skuldre og nakkeparti, den såkalte kappemuskelen, er bra mot tilbakevendende spenningshodepine. Det er dette muskelpartiet som belastes når man gjør monotone bevegelser, for eksempel foran pc-en. Styrketrening tre ganger i uken hjelper, ifølge en studie ved Lunds universitet. (Psst: Sterkere hjerne med styrketrening!)

LES OGSÅ: Så mye kan du øke forbrenningen med styrketrening

4. Øyeyoga

For å få spente øyemuskler til å slappe av, kan du prøve å gjøre rolige bevegelser med øynene. Se først så langt mot venstre du klarer, og så mot høyre på samme måte. Se opp og så ned, slik at du tegner et «kors». Tegn så en «sirkel» og la øyene rulle først mot høyre, så mot venstre.

5. Avslapningsøvelser

Kronisk spenningshodepine lindres effektivt med avslapningsøvelser, viser en avhandling ved Sahlgrenska akademin i Göteborg. Der sammenlignet man behandling med akupunktur, trening og avslapningsøvelser. Alle metodene hjalp, men de som gjorde avslapningsøvelser fikk flere dager uten hodepine og sov bedre enn de andre.

LES OGSÅ: Derfor blir du ofte trøttere av å sove lenge

6. Sjekk livsstilen – og øyne!

Stress, feil og monoton arbeidsstilling, slurv med å få nok god søvn. Det er alt sammen noe som kan trigge hodepine og som du kan gjøre noe med. Andre mulige årsaker er at synet ditt har forandret seg uten at du har fått tilpassede briller eller linser, og at du faktisk har en tendens til bokstavelig talt å bite tennene sammen.

LES OGSÅ: Langt flere kvinner enn menn er plaget med migrene

Til info: Denne saken har vært publisert i magasinet Må Bra, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer