Fisk:

Slik kan fiskemiddagene holde hjernen din frisk

- Har vist seg å kunne være med på å utsette utviklingen av demens, sier ekspert.

FISK: Omega 3 fra havet er bra for hjernen. FOTO: NTB Scanpix
FISK: Omega 3 fra havet er bra for hjernen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fisk er sunt, og Helsedirektoratet anbefale at vi spiser fisk til middag to til tre ganger i uken, noe som tilsvarer mellom 300 og 450 gram. Minst 200 gram av dette bør være fet fisk. Og det er gode grunner til å gjøre fiskemiddagene til faste ukentlige innslag. Det å inkludere fisk i kostholdet er forbundet med alt fra bedre konsentrasjon til forebygging av demens, og effekten forskes stadig på.

- Fisk skiller seg ut som matvare ved at den inneholder næringsstoffer som du ikke får så mange andre steder, forteller Bente Elisabeth Torstensen, som er divisjonsdirektør ved matforskningsinstituttet Nofima.

Mager fisk er en viktig kilde til jod og det gjøres mye forskning på jod og effekten på hjernefunksjon. Vi vet blant annet at inntak av jod hos gravide er viktig for utviklingen av hjernen til fostre.

Fet fisk er som kjent full av omega 3, og Torstensen forteller at hjernen vår er helt avhengig av disse fettsyrene.

- Marine omega 3-fettsyrer er helt spesielle og bortsett fra fisk så får du det kun fra alger. I omega 3-fettsyrene er det spesielt DHA-fettsyrer som har en spesiell rolle for strukturen i hjernen. De er viktig byggeklosser for hjernen og de er viktige for signalstoffer i hjernen, sier Torstensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer