Rengjøringsmidler:

Slik kan husvasken skade lungene våre

Hos kvinner kan rengjøringsmidler føre til et fall i lungefunksjon tilsvarende daglig røyking, viser studie.

RENGJØRINGSMIDLER: Det er spesielt rengjøringssprayen det advares mot. FOTO: NTB Scanpix
RENGJØRINGSMIDLER: Det er spesielt rengjøringssprayen det advares mot. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det du som tar deg av mesteparten av vaskingen hjemme? Kanskje bør han ta over litt oftere, for rengjøringsmidler kan være farligere for kvinner enn for menn, og dessuten sannsynligvis langt farligere enn du hadde sett for deg.

- Det vi har sett er at fallet i lungefunksjon tilsvarer det fallet vi ser hos de som har røyket 20 røyk om dagen i 20 år, forteller Øistein Svanes, som er lungelege og stipendiat ved Universitetet i Bergen (UiB).

Sammen med kolleger ved UiB og medforfattere fra flere europeiske land har han analysert data fra den europeiske lungehelseundersøkelsen som blant annet inneholder opplysninger om renhold hjemme og renholdsarbeid. 6230 menn og kvinner har vært fulgt over 20 år, og forskerne har sett at både de som jobber i renholdsbransjen, og de som vasker regelmessig hjemme har et større fall i lungefunksjon enn de som sjeldent vasker.

LES OGSÅ: Festrøyk øker risikoen for sykdom og død

Større fall i lungefunksjon hos kvinner

Det er viktig å påpeke at det kun er fallet i lungekapasiteten forskerne har sett på. Altså er det ikke slik at man kan si at vaskemidler er like farlig som røyk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer