Rengjøringsmidler:

Slik kan husvasken skade lungene våre

Hos kvinner kan rengjøringsmidler føre til et fall i lungefunksjon tilsvarende daglig røyking, viser studie.

RENGJØRINGSMIDLER: Det er spesielt rengjøringssprayen det advares mot. FOTO: NTB Scanpix
RENGJØRINGSMIDLER: Det er spesielt rengjøringssprayen det advares mot. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det du som tar deg av mesteparten av vaskingen hjemme? Kanskje bør han ta over litt oftere, for rengjøringsmidler kan være farligere for kvinner enn for menn, og dessuten sannsynligvis langt farligere enn du hadde sett for deg.

- Det vi har sett er at fallet i lungefunksjon tilsvarer det fallet vi ser hos de som har røyket 20 røyk om dagen i 20 år, forteller Øistein Svanes, som er lungelege og stipendiat ved Universitetet i Bergen (UiB).

Sammen med kolleger ved UiB og medforfattere fra flere europeiske land har han analysert data fra den europeiske lungehelseundersøkelsen som blant annet inneholder opplysninger om renhold hjemme og renholdsarbeid. 6230 menn og kvinner har vært fulgt over 20 år, og forskerne har sett at både de som jobber i renholdsbransjen, og de som vasker regelmessig hjemme har et større fall i lungefunksjon enn de som sjeldent vasker.

LES OGSÅ: Festrøyk øker risikoen for sykdom og død

Større fall i lungefunksjon hos kvinner

Det er viktig å påpeke at det kun er fallet i lungekapasiteten forskerne har sett på. Altså er det ikke slik at man kan si at vaskemidler er like farlig som røyk.

- Røyking gir en hel del andre skader som vi ikke har sett på, som risikoen for lungekreft og for hjerte- og karsykdom. Men det er altså en effekt der, og den effekten kommer i tillegg til alt annet du utsettes for.

Det var flest kvinner som rapporterte å jobbe i renholdsbransjen eller å være den som tok seg av rengjøringen hjemme, og det store fallet i lungekapasitet ble i hovedsak sett hos kvinner. Hva som er årsaken til det, er ikke helt klart, og Svanes påpeker at det ikke nødvendigvis betyr at menns lunger ikke tar like stor skade som kvinners. Det er imidlertid flere tidligere gjort studier som tyder at kvinners lunger kan være mer sårbare for skadelig påvirkning, som fra røyk, enn menns.

At lungekapasiteten reduseres vil kunne vises ved at du blir mer tungpustet. Ved en spirometriundersøkelse vil man kunne se at du puster et mindre volum. Nedsatt lungefunksjon kan være med på å øke risikoen for blant annet astma og kols.

- Tidligere studier har sett at det er en økt risiko hos både de som jobber med renhold og de som vasker hjemme, og det er også vist at de som jobber med renhold har en økt risiko for å utvikle kols.

LES OGSÅ: Nesten 3 av 4 vet ikke at de har kols

Råder til å gå for tørrvask

Forskerne mener dette ofte er en unødvendig tilleggsrisiko. Det samme påpeker Grethe Amdal, som er helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

- Vi trenger ikke sterke kjemikalier for rengjøring i et vanlig hjem. Det finnes god dokumentasjon på at en tørr eller fuktig mikrofiberkluter kan gjøre samme nytten, sier hun.

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske kjøleskapet

TUNG PUST: Rengjøringsmidlene kan redusere lungekapasiteten din. FOTO: NTB Scanpix
TUNG PUST: Rengjøringsmidlene kan redusere lungekapasiteten din. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Beskytt huden med hansker

Også Norges Astma- og allergiforbund ønsker at vi reduserer bruken av rengjøringsmidler med kjemikalier og heller bruker en tørr mikrofiberklut, eller kun vann, der det er mulig. Fordi en del reagerer på parfymestoffer råder de dessuten til å heller gå for et rengjøringsmiddel som er helt fritt for parfyme eller er parfymesvakt.

- Ved all kontakt med vaskemidler bør man være oppmerksom at de er laget for å løsne og gjerne fett, smuss og skitt. Dette vil også påvirke hendene dine og hudbarrieren der, forteller Kent Hart, fagsjef for biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund.

For å unngå tørre hender, allergier og eksem anbefaler han at vi sørger for å bruke hansker, samt at vi skyller hendene godt og bruker fuktighetskrem etterpå – spesielt nå om vinteren.

- Mange rengjøringsmidler inneholder ofte parfymestoffer og konserveringsmidler som kan føre til allergiutvikling, og det er hovedårsaken til at man bør begrense direkte kontakt med dem, spesielt om man kommer i direkte kontakt med ufortynnet i vaskemiddel.

- Har man sår og sprukken hud, for eksempel eksem, så er hudbarrieren brutt, og man er mye mer sårbar for slike kjemikalier enn om man har hel og uskadet hud, påpeker han.

LES OGSÅ: Triggerne som gjør eksemhuden verre

Advarer mot rengjøringssprayen

Når det gjelder lungene våre, er det spesielt sprayen forbundet mener vi bør være forsiktige med, da kjemikaliene fra en spray i større grad kan spres rundt i lufta.

- Disse er typisk laget som ferdige bruksklare løsninger som er mye mer flytende, og inneholder mange flyktige stoffer som kan irritere luftveiene. I tillegg til at de aller fleste flaskene lager en fin spraytåke. Denne spraytåken vil man kunne puste inn, og man kan oppleve irritasjon i de øvre luftveiene ved bruk.

- Personer med astma kan oppleve å få forverret plagene sine om de enten puster inn spraytåken, eller puster luft som inneholder høye nivåer med løsemidler rett etter at det har vært vasket der, sier Hart.

Også Amdal forteller at det først og fremst er rengjøringssprayen LHL advarer mot.

- Det mange ikke er klar over, er at rett etter at vi sprayer, får vi skyhøye verdier av skadelige partikler og at de vil påvirke luften vi puster inn i hele fire timer etterpå. Spesielt bør du være forsiktig om du allerede har en lungesykdom, sier hun.

- Selv lungefriske kan få problemer med pusten når de bruker rengjøringssprayer med hoste og irritasjon og det sier seg selv at om du har en lungesykdom, bør du holde deg unna bruk av rengjøringskjemikalier fordi det kan forverre sykdommen og gi unødige symptomer.

LES OGSÅ: Lungekreft: Her er de vanligste symptomene

Følger med på forskningen

Hos rengjøringsleverandøren Orkla Home & Personal Care forteller leder for kontroll og trygghet, Randi Midtkandal Edgar at alle landets og EUs regelverk for rengjøringsmidler følges, samtidig som de er i dialog med forskerne av nevnte studie for å få klarhet i akkurat hva som ligger bak deres funn. Hun påpeker at deltakerne i studien kommer fra flere land i Europa, og at rengjøringsvanene, samt andre faktorer som kan ha effekt på lungene våre, som forurensning og livsstil, varierer mellom landene.

- For eksempel er det vanligere å bruke mer klor og andre sterke rengjøringsmidler i andre deler av Europa enn det er her hos oss, sier hun.

Hun forteller også om undersøkelser Statens arbeidsmiljøinstitutt har gjort, og der Lilleborg har bidratt, på eksponeringen forskjellige rengjøringsprodukter og sprayflasker kan gi. Der har de blant annet funnet at selve spraydysen som kontrollerer dråpestørrelsen har betydning.

- Dermed har alle våre spray-produkter dyser som minsker eksponeringen for dråper man kan puste inn når man vasker. Det senker risikoen i forhold til å få skadene det snakkes om i studien. I tillegg har vi nettopp endret på sammensetningen i alle spray-produktene våre slik at de nå kommer i butikkhyllen med mildere formuleringer, men fortsatt er like effektive. Forskjellen kan sees ved at de ikke lenger er merket med faresymboler på etiketten.

LES OGSÅ: Bodil (66) blir syk av parfyme

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer