Svetter Mye

Slik kan overdreven svetting behandles

- Botox mot svetting er et etterspurt tilbud, og derfor finnes det mange useriøse aktører med dette tilbudet, sier hudlege.

HVA HJELPER MOT SVETTE: Sliter du med overdreven svetting? Ifølge ekspertene er det flere ting du kan prøve!  Foto: NTB scanpix
HVA HJELPER MOT SVETTE: Sliter du med overdreven svetting? Ifølge ekspertene er det flere ting du kan prøve! Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kan vel alle være enige i at det ikke akkurat er morsomt å svette, kanskje annet enn på treningssenteret. Men det er ikke på trening vi blir svette, for du har kanskje opplevd å følt deg klam eller at du har glemt å ta på deg deodorant? Det kan skje, men for noen er svetting et langt større problem i hverdagen.

Så hva gjør man om det renner svette på en litt varm sommerdag? Jo, ekspertene har noen tips - og faktisk går det an å operere bort svetten.

Spesialist ved Fana medisinske senter, Bjørn Rosenberg, forklarer at det finnes generalisert svette og lokalisert svette. Hos Rosenberg behandler de personer med det sistnevnte. 

- Generalisert svette betyr at man svetter over alt, også på rygg og mage. Lokalisert svette er svette på enkelte steder, vanligvis armhuler, håndflater og noen ganger på føttene, sier han til KK.no. 

For de som svetter svært mye kan hverdagen oppleves som vanskelig. Noen må hjem og skifte klær flere ganger om dagen fordi de svetter så mye. 

- De som sliter med overdreven svette kan forsøke flere metoder. Det lureste er å først prøve en spesialdeodorant fra apoteket, men om dette ikke er nok kan det være aktuelt med annen behandling. 

Rosenberg forklarer at den aller vanligste metoden er å bruke botox mot svettingen. 

- Botox er en veldig effektiv behandling for lokalisert svette. Det kan settes botox i håndflatene, armhulene og på fotsålene. Dette er en utrolig effektiv måte å redusere svette på, men det er en forbigående løsning som er ganske kostbar. 

- Jeg anbefaler at man oppsøker hudlege først

Tomm Bjærke, som er plastikkirurg ved Cosmo Clinic, forklarer også at botox er svært effektivt mot svetting. 

- Når man setter botox blir nerveneimpulsene lammet og svettekjertlene nøytraliseres, sier han til KK.no og legger til at det er mye enklere å sette en slik sprøyte i armhulen enn andre steder. 

- På håndflater og føtter blir botox litt mer problematisk fordi det gjør vondt, men det er fullt mulig. Det går også an å skjære bort svettekjertler i armhulen, men dette kan føre til arr og infeksjon

En annen ulempe er at noen kan oppleve å bil tørr i huden. Det beste er å oppnå normal svettefunksjon, ikke å fjerne all svette, forklarer han. 

LES OGSÅ: Bør du si fra om venninnen din lukter svette?

SVETTER MYE: Mange med overdreven svetting må skifte klær flere ganger om dagen.  Foto: dandaman - Fotolia
SVETTER MYE: Mange med overdreven svetting må skifte klær flere ganger om dagen. Foto: dandaman - Fotolia Vis mer

Lege i dermatologi, Hermund Feldborg, forklarer at botox kan hjelpe mot aksillær hyperhidrose, som betyr overdreven svetting i armhulene. Likevel råder han deg til å oppsøke en lege om du har svetteproblemer. 

- Hos noen gir dette svært god symptomkontroll. Erfaringsmessig kan effekten vedvare opptil 1 år, hos andre kun et par måneder. Dersom man mistenker hyperhidrose i armhuler kan du kontakte en hudlege eller fastlege for henvisning, sier legen til KK.no og fortsetter:

- Botox mot svetting er et etterspurt tilbud, og derfor finnes det mange useriøse aktører med dette tilbudet. Jeg anbefaler at man oppsøker hudlege med erfaring i diagnostikk og behandling, slik at man kan unngå feilbehandling.

LES OGSÅ: Bør du si fra om venninnen lukter svette?

Kan «fettsuge» for å bedre svetting 

Det er også mulig å operere seg mot svetting, men dette er gjøres mest for svette i armhulene. Plastikkirurg, Tomm Bjærke, forklarer:

- Metoden jeg bruker er å utføre en form for fettsuging. Svettekjertlene sitter dypt i huden, i den såkalte lærhuden, og ved å skrape i denne huden kan man ødelegge svettekjertlene og dermed redusere svettingen. 

Denne metoden fjerner ikke alle svettekjertlene, og det er heller ikke poenget, forklarer han. Målet er en normal svetteproduksjon. Det er likevel ikke sikkert at en slik operasjon er riktig for alle. 

- Før man kommer så langt som en operasjon er det viktig å bli ordentlig utredet. For noen kan overdreven svetting skyldes en annen bakenforliggende sykdom, og man bør også ha forsøkt andre enklere metoder før man opererer. 

Rosenberg forklarer at svetting også er assosiert med psykisk belastning, og at kun noen få runder med botox kan hjelpe, fordi man slik kan bryte en ond sirkel. 

- De som svetter mye opplever ofte at de blir nervøse før de skal noe spesielt, nettopp fordi de vet de kommer til å svette. Dermed svetter de enda mer. For noen fungerer det å bryte dette mønsteret ved å bruke botox. Hos andre vil en operasjon være det riktige. 

Det er også andre ting man bør tenke på før man legger seg under kniven. Alle kirurgiske inngrep kan by på komplikasjoner, selv om det ifølge Rosenberg er svært lite komplikasjoner forbundet med svetteoperasjon. 

Bjærke forklarer derimot at flere og flere velger botox fremfor operasjon, nettopp fordi botox er effektivt. 

- Botox blir jo hovedsakelig brukt medisinsk, ikke kosmetisk, og det etterlater heller ingen arr, sier han. 

LES OGSÅ: Sliter du med «mensen-svette»?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer