P-piller

Slik kan p-piller påvirke huden din

Kan ha mye å si i forhold til kviser og pigmentering.

FORSKJELL: Det er stor forskjell på typen p-piller og hvordan de påvirker deg og huden din.  Foto: Science Photo Library
FORSKJELL: Det er stor forskjell på typen p-piller og hvordan de påvirker deg og huden din. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

P-pillen er et av de sikreste prevensjonsmetodene som finnes, og derfor brukes den av svært mange. 

Men visste du at den faktisk kan påvirke deg ganske mye?

Allmennlege Arve Halsen ved Legevakt Vest, forklarer hvor komplekst det egentlig er.

- Det med p-piller er et stort tema og nokså omfattende. Bruk av p-piller involverer relativt komplekse hormonelle prosesser som bruker av p-piller utsettes for. Merker man store plager kan man forsøke å slutte, og da kan eventuelle bivirkninger (endret humør, depresjon, redusert libido, kvalme, hodepine, brystspreng,vektøkning, lette genitale blødningsforstyrrelser, smertefulle menstruasjoner) gradvis forsvinne, sier han. 

Men så enkelt er det ikke.

- Likeså vil de eventuelle plager man hadde som årsak til oppstart p-piller, for eksempel uregelmessige vaginalblødninger, mest sannsynlig komme tilbake, advarer Halsen. 

Ingrid Fallet, fagsjef ACO Hud Norge,et selskap som driver med produkter innen hudpleie, forklarer hvorfor også huden din blir såpass påvirket av pillene.

- Det er jo hormoner man tilsetter, og huden påvirkes helt klart av hormoner. Bare se på gravide, de får ofte mange hudforandringer som følge av hormoner. For eksempel kan noen merker hjelpe mot kviser, så det er jo et eksempel på at p-piller påvirker huden, sier hun. 

HUDEN: Hyperpigmentering og økt forekomst av kviser, kan være noen av effektene p-piller har.  Foto: Science Photo Library
HUDEN: Hyperpigmentering og økt forekomst av kviser, kan være noen av effektene p-piller har. Foto: Science Photo Library Vis mer

Men selv om noen er så heldige at huden faktisk blir finere av p-piller, er det også noen som opplever negative effekter. 

- Noen få kan oppleve å få mer kviser når de bruker p-piller, men det er mer vanlig å oppleve det motsatte, altså at det faktisk hjelper. Noen opplever også pigmentforandringer i pannen eller på overleppa slik at man får en liten bart.

LES OGSÅ: Myter rundt p-pillen

Stor forskjell på p-pillemerkene

Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken i Oslo, forklarer hvordan de forskjellige p-pille typene differerer, og hva de gjør for huden. 

- Omtrent 30 prosent kan altså få hyperpigmentering av p-piller og da særlig av kombinasjonspiller, altså de sterkeste, sier hun. 

Diane, Mercilon og Yasmin er kombinasjonspillene hudlegen refererer til. Disse har også studier vist at kan føre til at man lettere får blodproppsdannelse. 

- Kombinasjonspillene er ofte de som gir deg finere hud, men også de som lettere kan gi deg blodpropp, forklarer Strandhagen.

KRAFTIGERE: Yasmin p-piller er blant kombinasjonstypene som lettere gir blodpropp.  Foto: Science Photo Library
KRAFTIGERE: Yasmin p-piller er blant kombinasjonstypene som lettere gir blodpropp. Foto: Science Photo Library Vis mer

LES OGSÅ: Dette visste du kanskje ikke om p-piller

Minipillen har liten innvirkning på huden

Men selv om det er mange typer p-piller som faktisk kan gjøre huden din finere, er det én type som ikke skal påvirke huden din i særlig grad. Nemlig minipillen.

Minipille inneholder hormonet gestagen og den virker først og fremst ved at hormonet gjør at sædceller ikke klarer å komme inn i livmoren, og dermed ikke klarer å befrukte eggcellen.

- Mens p-pillene inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen, inneholder minipillen kun et gestagen. Minipiller vil derfor ikke ha god effekt mot kviser, forklarer Kjersti Johansen  cand.scient og nordisk fagsjef i Amedica, et selskap som driver med hudpleie, til KK.no. 

Oppsummert: Som regel vil altså de fleste av oss få bedre hud av p-piller (dersom dårlig hud er noe du sliter med), men hvis du er sensativ for gestagenet i p-pille, så kan huden altså bli verre. Forhør deg derfor med din gynekolog, eventuelt hudlege, før du bytter merke. 

LES OGSÅ: Visste du om disse bivirkningene?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer