Komme Tilbake I Form

Slik kommer du raskt i form etter ferien

Trent litt lite i sommerukene? Her er tipsene som får deg i gang igjen!

TILBAKE I FORM: Vi gir deg tipsene for å komme deg raskt tilbake dit du var før ferien tok overhånd!  Foto: (c) Fab Fernandez/Corbis/All Over Press
TILBAKE I FORM: Vi gir deg tipsene for å komme deg raskt tilbake dit du var før ferien tok overhånd! Foto: (c) Fab Fernandez/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er noe med feriefølelsen som kan gjøre selv de mest aktive av oss litt døsige. Særlig den overveldende varmen vi har vært så heldige å oppleve i sommer, gjør det lett å utsette løpeturer og styrkeøkter. 

Av og til er det greit å ta seg litt fri, men mange skulle nok ønske at formen holdt seg ved like lenger enn den faktisk gjør. 

LES OGSÅ: Så mange treningsøkter bør du ha i ferien

Kardio og styrke

Si at du - i tillegg til å ha slappet av stort sett hele sommeren - har vært i Hellas to uker uten å prioritere treningen, og nå vil du komme deg raskt tilbake dit du var før du slappheten tok overhånd.

KORT, MEN EFFEKTIVT: Du trenger ikke trene så lenge av gangen i begynnelsen. Korte, effektive økter er gjerne veien å gå for å finne tilbake til vårformen.  Foto: George Oze / Alamy/All Over Press
KORT, MEN EFFEKTIVT: Du trenger ikke trene så lenge av gangen i begynnelsen. Korte, effektive økter er gjerne veien å gå for å finne tilbake til vårformen. Foto: George Oze / Alamy/All Over Press Vis mer

Hva bør du gjøre for å trene mest effektivt?

- Hyppige økter slår alt annet. Aller helst en kombinasjon av kardio og styrke, har ernæringsfysiolog og personlig trener Inge Thomas Ravlo, uttalt til KK.no. 

Han forteller at du bør starte rolig for å vende deg til fysisk aktivitet igjen, etter en litt slapp sommer.

- Daglig aktivitet er veien å gå, og det behøver ikke å være så lenge. Når du først har blitt vant til det igjen, kan du lett øke noe på volumet. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om trening i varmen

Gå en tur hver morgen

Helt konkret kan du starte med fem øvelser, eller en tur hver morgen. Situps, rygghev, pushups og planke er gode og enkle øvelser du kan gjøre hjemme i stua. 

- Gå en tur på 15 minutter når du står opp! Gjør dette i en uke eller to, og så er det plutselig ikke noe problem å stå opp tidlig, i tillegg til at du får mer energi og motivasjon. 

Videre kan du begynne å integrere treningsstudioet i rutinene dine igjen. 

- Begynn med to runder på treningsstudio i tillegg til turene dine. Fokuser på progressiv kardio, som sykkel, mølle eller step, før du fortsetter med styrketrening. 

SNOP OG KVELDSNACKING: Klarer du å styre unna snopet og kveldsnacking, vil du raskt merke at du går ned i vekt, ifølge ekspertene.  Foto: (c) Fab Fernandez/Corbis/All Over Press
SNOP OG KVELDSNACKING: Klarer du å styre unna snopet og kveldsnacking, vil du raskt merke at du går ned i vekt, ifølge ekspertene. Foto: (c) Fab Fernandez/Corbis/All Over Press Vis mer

- Gjør du 10 til 20 minutter med øvelser eller turer hver morgen i tillegg til et par dager i uka på treningssenteret, er du tilbake i form innen en måned, garantert! Bare husk å ta det litt etter litt.

Kom i gang fort

- Husk også følgende når det kommer til vekt og fettprosent: det tar deg fem minutter å spise noe, som gjerne tar deg fem timer å forbrenne.

- Har du lagt på deg i sommer, må du komme deg i gang så fort du kan, hvis du ikke vil at det skal legge seg, sier Ravlo. 

Han sier at det viktigste vi kan gjøre for kroppen vår, er å reparere når vi har skeiet ut.

- En av de største årsakene til vektøkning over tid er at vi ferierer uten å reparere. Det klarer vi ikke, med mindre vi trener to timer om dagen. Det er derfor viktig å legge om på spisevaner også.

- Begrens godterinntaket til en dag i uka, og spis så lite som mulig på kvelden. Klarer du det, kombinert med treningstipsene over, vil du forbrenne som en gresk gud og få en super høst!

LES OGSÅ: Får du hodepine etter trening?

TREN SAMMEN: Skaff deg en treningskompis! Det har bevist effekt. Foto: Martinan - Fotolia
TREN SAMMEN: Skaff deg en treningskompis! Det har bevist effekt. Foto: Martinan - Fotolia Vis mer

Tren sammen med noen!

Cathrine Resvoll Holm, som er personlig trener og kostholdsveileder på Treningforglede.no, har også noen gode tips til oss.

Hun sier som Ravlo at å bygge seg sakte opp igjen er veien å gå for å unngå overbelastning, men at typen trening du bør velge også kommer an på målsetningen. 

- Hvis du generelt ønsker å komme i form, er intervalltrening og sirkeltrening en fin måte å øke kondisjonen eller styrken. 

Hun sier at hvis du velger å kjøre intervall- og sirkeltrening, bør du sette opp tre økter i uken, hvor en av dem er en rolig, lang kondisjonsøkt, en er en intensiv intervalløkt og den siste er en sirkeløkt med styrkeøvelser. 

Hun sier at det finnes en svært enkel måte å motivere seg litt ekstra på. 

- Trene sammen med noen! Det gir deg et lite konkurranseinstinkt, samtidig som det er lettere å komme seg opp av sofaen når du har en avtale. 

Følg disse gode tipsene, og ha en aktiv høst!

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer