Allergi i jula:

Slik lager du et allergivennlig julehjem

Alt fra stearinlysene til juletreet kan gi allergiske reaksjoner, men det finnes allergivennlige alternativer.

ALLERGI: Flere reagerer på julepynten, men det finnes allergivennlige alternativer. FOTO: NTB Scanpix
ALLERGI: Flere reagerer på julepynten, men det finnes allergivennlige alternativer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Klementiner, juleblomster, juletre, stearinlys, fyr i peisen og røkelse. Julestemning for mange, men også kilde til rennende neser og pusteproblemer.

Svært mange av oss reagerer nemlig på julepynten. Noen i større og andre i mindre grad.

- De med lungesykdom, de som er overfølsomme og de som er allergiske kan reagere, forteller helsefaglig rådgiver i Norges Astma og Allergiforbund, Anna Bistrup.

LES OGSÅ: Gjør hjemmet ditt (litt) klart til jul

Oftest planter som er problemet

En del er nemlig overfølsomme for parfyme og sterke dufter. I tillegg vil de med lungesykdom og reaktive slimhinner kunne reagere på røyk, stearin, dufter og støv.Det som gjerne gir mest plager i forbindelse med julefeiringen er imidlertid planter.

- Det er ofte planter som gir reaksjoner. En del får inn blomster de er allergiske mot, og så er det også selve juletreet som kan dra inn både pollen og muggsopp. I tillegg er det røkelse og dufter – det at det skal lukte jul, forteller Bistrup.

Julestjerna er en ganske kjent allergitrigger, som inneholder både luftveis- og hudirriterende stoffer. I tillegg reagerer en del på løkplanter, som svibler og amaryllis. Når juletreet står inne og varmes opp avgir det også terpentingass som kan være irriterende for mange, i tillegg til at det altså gjerne har med seg både småkryp, pollen og muggsopp.

Mye krydder, røkelse, stearinlys, og klementiner hører gjerne julen til, men kan altså også gi reaksjoner. I julemåneden er det også ofte en del alkohol noe som kan både utløse og forsterke matallergier.

De med pollenallergi kan oppleve å få kryssreaksjoner på forskjellige kryddere, og skreller du en klementin ved siden av en som er allergisk kan vedkommende få reaksjoner i form av kløende hud, rennende nese og pusteproblemer.

LES OGSÅ: Bodil (66) blir syk av parfyme

JULESTJERNE: Julestjerna er fast inventar i mange julehjem, men noen blir syke av den. FOTO: Mester Grønn
JULESTJERNE: Julestjerna er fast inventar i mange julehjem, men noen blir syke av den. FOTO: Mester Grønn Vis mer

Skyll juletreet

Det er imidlertid ikke sånn at det er umulig å pynte allergivennlig til jul. Når det gjelder juletreet og stearinlys er det beste selvsagt å gå for plastikk og batteridrevne lys.

- Hvis du skal ha et ekte juletre, og ikke et av plast, så ville jeg spylt juletreet på terrassen - om du har mulighet til det - slik at du får av en del pollen og kanskje noen småkryp og så videre. Så ville jeg latt det temperere i boden eller en vaskekjeller et par dager før jeg tok det med inn.

Unngå mye stearin eller bruk stearin av god kvalitet og hold det rent, råder Bistrup. En god skyll er også anbefalt om du tar inn kongler og kvister, som ellers ikke er noe problem å bruke som pynt i et allergivennlig hjem.

LES OGSÅ: Derfor får du allergier i voksen alder

STUEGRAN: Passer kjempegodt med julepynt, tipser Brekke. FOTO: Mester Grønn
STUEGRAN: Passer kjempegodt med julepynt, tipser Brekke. FOTO: Mester Grønn Vis mer

Allergivennlige planter

Kari Brekke i Mester Grønn forteller at de får mange spørsmål om allergier og planter nå når det nærmer seg jul.

- Stort sett så er det julestjernen og løkplanter som er utfordringen. For allergi så er det julestjerne, men det er mange som er overfølsomme også, og da er ofte løkblomstene Svibel og Amaryllis utfordringen, forteller hun.

For de fleste går det altså greit om en styrer unna disse, sier hun, men påpeker at noen også får reaksjoner på andre planter.

- Men det er mange supre alternativer for de fleste med allergi, eller overfølsomhetsplager, påpeker hun.

For eksempel er hvite Phalaenopsis og julerose (Helleborus) populært.

- Dette er planter som har en veldig ren og fin stil, og derfor nydelig til diverse julepynt. Pynten kan jo også nappes av etter jul, så er de like aktuelle etter jul også, sier hun.

- Stuegran er også en plante som har en enormt stigende popularitet, og er i samme kategori. Den kler veldig godt å bli pyntet, og er fin også etter jul. Dette er derfor supre gaver og allergivennlige juleplanter - uansett hvilken stil du måtte ha hjemme, mener hun.

Brekke minner også om at allergiforbundet råder til å spyle og deretter tørke juletreet før det tas inn i stuen.

Ellers foreslår hun videre både Begonia og juleglede, vintergrønne einer og sypress-varianter, roser uten duft, Azaela og Nellik.

Tåler du løkplanten Amaryllis, så er den også superpopulær i julen, og ellers foreslår Brekke også Ardisia for å få inn litt rødt.

- Ildtoppvarianter er supre alternativer hvis man er på utkikk etter gode røde alternativer til julestjerne, påpeker hun.

KAN GI REAKSJONER: Et alternativ til levende lys er batteridrevne. Ellers gjelder det å velge stearinlys av god kvalitet. FOTO: NTB Scanpix
KAN GI REAKSJONER: Et alternativ til levende lys er batteridrevne. Ellers gjelder det å velge stearinlys av god kvalitet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Allergi hele desember

Bistrup i Naaf forteller at det for mange ikke er like lett å ferdes overalt i julemåneden.- Det er de som føler det ikke er like tilgjengelig å gå i butikker, og at det ikke alltid tas mye hensyn her, forteller hun.

- Men ellers tenker jeg det er viktig å si ifra til omgivelsene. Si ifra om hva som plager deg, og kom gjerne med alternativer, sier hun.

Husk å si ifra på forhånd slik at hverken venninnen din eller arbeidsplassen må ta ned julepynten igjen. Fortell hva du plages av og hva som eventuelt kan brukes i stedet.

- På arbeidsplassen er det jo ekstra viktig å være tidlig ute. Det blir en kommunikasjonsøvelse. Ha god og åpen dialog, slik at det blir enklere å tilrettelegge. Kom gjerne også med noen alternativer, foreslår Bistrup.

ASAELA: Både Naaf og Brekke i Mester Grønn trekker frem Asaela som et alternativ for de som reagerer på juleplantene. FOTO: Mester Grønn
ASAELA: Både Naaf og Brekke i Mester Grønn trekker frem Asaela som et alternativ for de som reagerer på juleplantene. FOTO: Mester Grønn Vis mer

På Naaf.no er det flere råd om allergivennlig julepynt og andre gode forholdsregler. Blant annet Naafs syv enkle tips for en allergifrisk jul:

  1. Bruk tørrmopp og mikrofiber samt en god støvsuger med Hepa-filter til julevasken.
  2. Begrens bruk av kjemiske vaskemidler, spesielt i sprayform. Tørk støv av julepynt som har stått nedpakket.
  3. Velg allergivennlige, duftsvake blomster som asalea, alpefios og duftfrie roser - unngå julestjernen.
  4. Spyl og tørk juletreet før du tar det inn i stua. Eventuelt kan du velge et tre av plastikk.
  5. Bruk gjerne batteridrevne kubbe- eller telys.
  6. Skal du ha gjester, spør om matallergier på forhånd, så du er sikker på å ha gode alternativer i hus.
  7. Unngå unødvendig bruk av sterke dufter som røkelse, eteriske oljer og parfyme. Oppbevar bjørkeveden utenfor huset, eller bruk furu eller or.
    (Kilde: Naaf.no)

LES OGSÅ: Derfor øker forekomsten av astma

LES OGSÅ: Alida (2) hostet konstant i åtte måneder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer