For et par år siden skrev jeg en sak om mine utallige forsøk på å lage latte art, altså sånne fine mønster med kaffe og melk. Fire liter melk, kanskje mer, hadde gått med da jeg en morgen våknet med vår og virketrang i kroppen og utbrøt: «Unger, nå skal mor bli barista». For nå skulle mannen få proff kaffe på senga. Det var tross alt han som hadde kjøpt inn den nye kaffemaskinen som fylte den ene kjøkkenbenken, og som var kommet ens ærend fra en fabrikk i Milano for å forgylle morgenene våre.
Hvordan det gikk, ganske nøyaktig, kan du lese om her. Jeg lover at det er en historie om hybris, oppgang og fall, og om hvordan kjærligheten overlever alt – til og med livets harde baristaskole.
Men nylig fikk jeg et tips fra en kollega om hvordan man kan steame melk, helt uten hjelp av fancy maskiner med italienske navn. Ja, kun ved hjelp av noe selv bestemor har i skapet. Og det bør jo være inspirerende, om du kanskje skal på ferie på en hytte a la den Ylvis synger om i «My cabin», altså med utedo, tolv forskjellige bestikk i skuffa og dørslag fra 1969.
«I hope you like … spagetti».
Men, for å vende tilbake til trikset.

7 myter og sannheter om alkohol
Skum med syltetøyglass
Alt du trenger for å steame melk er etter sigende et rent syltetøyglass med skrulokk. Jepp. Så enkelt, og likevel så livsavgjørende, vil enkelte si.
Du begynner med å helle varm melk (ikke mer enn 70 grader) i et syltetøyglass. Ikke mer enn halvfullt, siden melken utvider seg når den skummer. Når du har ristet i omtrent 25 sekunder, er skummet ferdig. Store bobler kan du kvitte deg med ved å forsiktig stampe glasset mot benken.
Skum med syltetøyglass og mikro
Ønsker du et skum som holder seg spenstig i koppen litt lenger, kan du helle melk i et syltetøyglass. Sett på lokk og rist i ca. 25 sekunder. Så tar du av lokket og mens skummet fortsatt er spenstig varmer du melken i mikroen i 45 sekunder.

Havregrøt-tabben nesten alle gjør
Skum med presskanne
Har du ikke tomme syltetøyglass eller mikro – eller manuell foaming-kanne for den saks skyld, er det ingen grunn til å gi opp. Da hevder velinformerte kilder nemlig at du bare kan ta en presskanne, helle kannen halvfull med varm melk (ca. 70 grader) og trekke filterstangen opp og ned til det skummer.
OBS. Her er det viktig å merke seg at presskanner av glass kan sprekke ved påkjenninger, og for ikke å skjære seg MÅ man ha grytevotter eller lignende på begge hender.
Når skummet er et faktum lar du melken hvile i ett minutt før du heller den i kaffen.
Skum med visp
Vil du ha det enda enklere? Varm melken til 70 grader i en kjele mens du visper iherdig. Her kan både kjele og visp gjerne være fra 1969, uten at resultatet forringes det minste.
Da gjenstår det bare å ønske en god kaffestund!
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Dette er det beste stedet å oppbevare sjokoladen

Dette er avgjørende for hvor lett egget er å skrelle
