Hardkoke Egg

Slik lager du perfekte egg på 1-2-3!

Her er triksene du bør kunne.

EGG: Hvordan liker du eggene dine, kokte, stekte, posjerte eller i form av eggerøre? I denne saken får du tipsene som hjelper deg å lage de perfekte eggene!  Foto: Shutterstock / Karpenkov Denis
EGG: Hvordan liker du eggene dine, kokte, stekte, posjerte eller i form av eggerøre? I denne saken får du tipsene som hjelper deg å lage de perfekte eggene! Foto: Shutterstock / Karpenkov Denis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Egg er en sunn matvare som er godt likt av de aller fleste. I tillegg til å smake utrolig godt, er også frokostfavoritten en god og billig kilde til viktige næringsstoffer kroppen vår er avhengig av for å fungere.  

- Egg inneholder mange næringsstoffer, og har et høyt innhold av vitamin D, vitamin E, selen, fosfor og B-vitaminene B12, B2 og folat. Egg inneholder også vitamin A og jern, har Terese Glemminge Arnesen, som er ernæringsfysiolog hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter, tidligere fortalt. 

Det finnes med andre ord en rekke gode grunner til å spise egg - til alle egge-elskeres store glede! Hvordan liker du eggene dine? Dersom du liker dem kokte, som eggerøre eller porsjerte bør du lese videre! Vi har samlet en rekke triks som garantert vil gi deg perfekte egg! 

LES OGSÅ: Så lenge holder kokte egg seg 

Slik koker du egget perfekt  

Hvordan bør du egentlig koke egget for at det skal bli helt perfekt? Det høres jo så enkelt ut, men svært ofte ender du opp med noe helt annet enn det du hadde tenkt deg. Vel, ikke nå lenger.

Det du trenger for å sette i gang er - ikke overraskende - egg, en kjele, vann og en klokke. Det anbefales å bruke romtempererte egg, men siden de fleste av oss oppbevarer eggene i kjøleskapet, og ikke henter dem direkte fra hønsehuset, har vi lagt til ett minutt. 

Slik får du perfekte egg: Legg eggene i kjelen og fyll opp med kaldt vann slik at det dekker eggene med omtrent en centimeter. Når vannet koker, starer du klokken: 

Bløtkokte egg - cirka 3 minutter.
Smilende egg (stivnet plomme i kanten) - cirka 4 minutter.
Hardkokte egg med smøreaktig plomme - cirka 6 minutter.
Hardkokte egg med hard plomme - cirka 8 minutter.

Et godt tips! Visste du at du også kan hardkoke egg i stekeovnen? Dersom du har lyst til å prøve det kan du sjekke ut denne saken!

LES OGSÅ: Syv vanlige eggerøre-feil

Lag store porsjoner med eggerøre i ovnen 

Eggerøre er ypperlig å servere når du skal fø mange til frokost, brunsj eller lunsj. Den er mettende og næringsrik, og passer perfekt i alle slags buffee. 

Det er ikke vanskelig å lage eggerøre, men skal du lage en stor porsjon kan det være stekepannen din ikke rommer alt, og du risikerer å bli stående og røre i opptil 30 minutter før den er ferdig. 

Så da er vårt hete tips å ta i bruk stekeovnen når du skal lage eggerøre. Det er såre enkelt, gir deg perfekt og luftig eggerøre, og frigjør mye tid.

Her er oppskriften om du skal lage eggerøre for en hel bataljon. Du kan selvsagt bruke ovnen til å lage mindre porsjoner, også, men da trenger ikke eggerøren stå like lenge før den er ferdig.

Til 12 porsjoner:

  • 24 egg
  • 100 g smeltet smør
  • 3 ts salt
  • 6 dl melk
  • Eventuelt litt ost eller gressløk som smakstilsetning.
     

Slik gjør du: Sett ovnen på 175 grader. Ha eggene i en stor bolle, og tilsett saltet. Visp godt sammen og spe på melken. Hell smeltet smør i en ildfast form før du heller over eggerøren. Sett den inn midt i ovnen. 
Etter 10 minutter rører du rundt med en sleiv, og har i ost, gressløk eller annet du vil smaksette med. Stek eggerøren i 10 til 15 minutter til. Ferdig!

Har du mer lyst på en omelett? I denne saken forklarer vi hvordan du lager den perfekte omeletten på null komma niks. 

EGGERØRE: Dersom du skal ha mange gjester til frokost kan det lønne seg å lage eggerøren i ovnene. Da får du laget en mye større porsjon!  Foto: Shutterstock / Stepanek Photography
EGGERØRE: Dersom du skal ha mange gjester til frokost kan det lønne seg å lage eggerøren i ovnene. Da får du laget en mye større porsjon! Foto: Shutterstock / Stepanek Photography Vis mer

LES OGSÅ: 5 knallgode middager med egg

Imponer gjestene med posjerte egg 

Tro det eller ei, å posjere egg er veldig mye lettere enn det høres ut. Følger du disse tipsene kan vi garantere deg perfekte posjerte egg! 

Slik gjør du: Kok opp vann i en kasserolle og tilsett eddik og salt. Eddiken gjør at eggehviten samler seg rundt plommen. Knekk eggene du skal posjere i en skål.

Bruk en sleiv eller lignende til å røre vannet slik at det går i en rask sirkel i kasserollen og hell i eggene. Skru ned varmen slik at vannet akkurat er på kokepunktet. La eggene ligge i et sted mellom 3 og 4 minutter. Ta dem opp med en hullsleiv og server dem med en salat, suppe eller godt brød – naaam! 

LES OGSÅ: Derfor bør du alltid ha egg i kjøleskapet

Ikke glem bacon ved siden av eggene

For de fleste er det et must å ha noen baconstriper ved siden av egget – enten det er kokt, stekt eller posjert – og vi er vel enige om at frokostfavoritten bør være godt stekt og skikkelig spretten og sprø.

Du pleier kanskje å steke bacon i stekepanna? Selv om det er skjønt å høre den knitrende lyden, kan det være en ganske grisete affære. Fettet fra pannen spretter til alle kanter, og stekeosen setter seg i klær og tekstiler. Ikke minst kan det ta lang tid å steke opp nok bacon hvis dere er mange.

Dersom du er villig til å prøve noe nytt, bør du heller steke baconskivene dine i ovnen. Her går det både raskere og lettere, og du får faktisk et enda sprøere og bedre resultat. Du trenger bare å ta fram en stekeplate du kler med et bakepapir, der du danderer alle de fine skivene dine side om side. Så setter du platen i ovnen på 200 grader i 15 minutter, mens du koker kaffe og dekker bordet.

Når baconet har fått en helstekt farge, tar du det ut og legger det på en bit tørkerull for å tørke bort smeltet fett.

Et godt tips! Hell fettet som er igjen i stekeplaten i et syltetøyglass, og sett det i kjøleskapet, så har du stekefett med god smak til en annen gang.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer