Menssmerter:

Slik lindrer gynekologene egne menssmerter

Føles det ut som om du har prøvd alt? Her kan du plukke opp et par tips fra de som faktisk er eksperter på alt som foregår der nede!

MENSSMERTER: Prøv gynekologenes personlige tips neste gang menssmertene står på som verst! Foto: NTB Scanpix
MENSSMERTER: Prøv gynekologenes personlige tips neste gang menssmertene står på som verst! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kampen mot symptomene av mensen føles gjerne veldig lang og veldig hard. Og når det endelig er over, er det jammen ikke lenge igjen til neste gang!

Gjennomsnittskvinnen har mensen rundt 450 ganger, noe som betyr at man faktisk blør i over 6 år av livet. Jepp, tenk så stor plass mensen tar i livet vårt... Tante Rød har definitivt kommet for å bli, så sørg for at du er utstyrt med gode tips for å gjøre det lettere å holde ut besøkene! Pssst, har du tenkt over hvor mye det koster deg å ha mensen? Finn det ut her!

Ifølge Gry Warsla, som er gynekolog ved Legevakt Vest i Oslo, deles smertene vi opplever i forbindelse med mensen inn i primære og sekundære menstruasjonssmerter.

De primære smertene er de som folk flest opplever, de naturlige konsekvensene av menstruasjon, som kommer av sammentrekninger i livmorsmuskulaturen. I denne delen av syklusen frigjøres også en økt mengde prostaglandiner, et signalstoff som virker irriterende på blant annet nerver. Muskelsammentrekningene kommer av at livmoren gjør seg klar til en eventuell graviditet ved å først bygge opp slimhinnen - og deretter støtes den ut når det ikke kommer noe befruktet egg.

​- Cirka halvparten av alle kvinner opplever smerter under menstruasjon og eggløsning, og 10 prosent synes også det er vanskelig å være i full jobb under første og andre dag av mensen, forteller Warsla til KK.no.

I mange tilfeller skyldes dette også ulike former for sekundære menstruasjonssmerter, som for eksempel skyldes tilstanden endometriose, eller på grunn av forandringer i livmoren etter operasjon.

Ekstreme smerter eller ei - de aller fleste opplever ubehag i løpet av den røde uken, og heldigvis finnes det tiltak som lindrer!

LES OGSÅ: Tre uker etter fødselen, merket Kristina at noe var galt: - Det var som å ha en ball mellom beina

Hormonell prevensjon

Felles for de hormonelle prevensjonsmetodene er at de fører til en mildere menstruasjon med færre smerter. Avhengig av hvilke produkter du bruker, vil du kunne velge når du skal ha mensen eller også miste den helt eller delvis. Ja takk til valgmuligheter!

Av dagens brede utvalg av hormonell prevensjon, er p-pillen, p-staven og hormonspiralen de mest brukte i Norge, i følge Helsedirektoratet.

Warsla bruker selv hormonspiralen, og er sikker på at hun kommer til å fortsette med den helt til hun kommer i overgangsalderen.

- Spiralen sitter inne i livmoren og gir fra seg små mengder hormoner hele tiden, noe som hindrer slimhinnen fra å gå igjennom oppbyggingsprosessen og holder seg tynn hele tiden, forteller hun.

I tillegg trekker hun frem at spiralen virker noe beskyttende mot livmor- og livmorhalskreft, og at hormonene i hovedsak virker på livmoren, og ikke resten av kroppen. Mange er redde for at det skal være veldig smertefullt å sette inn denne, men Warsla synes ikke det er noe å bekymre seg over.

- Jeg går ikke akkurat og gleder meg til å sette den inn, men det er så verdt det! Jeg har jo gjort det hvert femte år lenge nå. Jeg har ikke syntes at det har vært så vondt at jeg ville velge det bort som alternativ, slår hun fast.

LES OGSÅ: Karoline (18) levde med kroniske underlivssmerter

KUTT NED PÅ SUKKERET: Det er ikke feil å unne seg litt ekstra kos under mensen, men ekspertene råder deg til å droppe sukkeret hvis du sliter med soppinfeksjoner. FOTO: NTB Scanpix
KUTT NED PÅ SUKKERET: Det er ikke feil å unne seg litt ekstra kos under mensen, men ekspertene råder deg til å droppe sukkeret hvis du sliter med soppinfeksjoner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kutt ned på sukkeret

«Å, nei!» tenker du kanskje nå, for hvor ofte er ikke nettopp sukker en sikker redning når Tante Rød atter en gang banker på døren? Vel, mange kvinner er plaget med utbrudd av soppinfeksjon i forbindelse med mensen, og ifølge Warsla kan dette bli bedre av å droppe sukkeret.

- Ikke spis så mye sukker i dagene før og under mensen. Det er klart det er vanskelig i forhold til de typiske cravingsene, men man må nesten ta en vurdering på hva som er viktigst for en selv! sier Warsla.

Ha sex likevel

Mange tenker at de ikke kan ha sex under mensen, fordi det er ekkelt - men visste du at det faktisk kan lindre menstruasjonssmertene dine? Det er bare én måte å finne det ut på!

Stina Karlsson, som er gynekolog ved Metro Legesenter i Oslo, kan bekrefte at dette stemmer.

- Det virker på samme måte som all annen fysisk aktivitet, kanskje noe bedre. Sex øker blodsirkulasjonen til underlivet og gir kraftig stimulering til endorfinproduksjonen, sier hun. Pssst, les mer om sex under mensen her!

Beveg deg

Selv om det kanskje frister mest å bli liggende i fosterstilling, har du godt av å holde deg i fysisk aktivitet. Da Karlsson var ung, slet hun mye med sterke menssmerter, og fikk tidlig erfare at aktivitet hadde lindrende effekt.

- Moren vår ba alltid søsteren min og meg om å bevege oss når vi hadde smerter. Jeg lærte raskt at det var mye bedre å bevege seg enn å ligge stille når det gjorde veldig vondt! forteller hun.

Fysisk aktivitet stimulerer, i likhet med sex, blodsirkulasjonen og produksjonen av endorfiner, et hormon som virker smertestillende på kroppen.

FYSISK AKTIVITET: Det frister kanskje ikke, men en løpe- eller gåtur mens du har menstruasjon kan lindre smertene. FOTO: NTB Scanpix
FYSISK AKTIVITET: Det frister kanskje ikke, men en løpe- eller gåtur mens du har menstruasjon kan lindre smertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Egnet smertestillende

Når det står på som verst kan det være mye hjelp i å ta smertestillende tabletter mot menssmerter. Men det finnes også tabletter som virker ekstra på menstruasjonssmerter, fordi de virker hemmende på prostaglandinene.

Få heller tak i Naproxen, Voltaren eller Ibux, enn å poppe den gode gamle Paraceten du har i skapet.

Et godt tips fra Karlsson:

- Jeg anbefaler å ta Ibux, eller annet prostaglandinhemmende, tidlig - før smertene blir altfor sterke. Da har de bedre effekt! Hvis du vet når du skal få menstruasjon, kan du gjerne begynne dagen før, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor tenker du annerledes når du har mensen

Varmepute

Det er en velkjent sak at varme er smertelindrende. Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog på Medicus i Oslo, anbefaler at du legger en varmepute på magen, og pakker deg inn i pledd og varme klær.

- Varme på magen lindrer godt - også et varmt bad! sverger hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer