COTTAGE CHEESE: Det finnes uendelig mange måter du kan bruke cottage cheese på. Hva med å ha den i middagen?  Foto: Peredniankina - Fotolia
COTTAGE CHEESE: Det finnes uendelig mange måter du kan bruke cottage cheese på. Hva med å ha den i middagen? Foto: Peredniankina - Fotolia Vis mer

Cottage Cheese

Slik lurer du cottage cheese inn i middagen

Øker proteininnholdet og holder deg mett lenger.

KK.NO: At cottage cheese har blitt en enormt populær matvare her til lands er kanskje ikke så rart, da fordelene med den magre ferskosten er mange.  

For eksempel er cottage cheese en svært god kilde til protein, rettere bestemt kasein, som er trege proteiner som er viktig for musklene dine. Den inneholder også masse kalsium, små mengder fett og svært lite sukker. 

Og det beste av alt, er at det finnes uendelig mange måter du kan bruke den magre ferskosten på – hva med å lure den inn i middagen for eksempel? 

LES OGSÅ: Så mye protein kan du spise

Holder deg mett lengre 

Randi Eidsmo Flesjø, som er ernæringsfysiolog i Sprudlende Sunn, har tidligere fortalt at cottage cheese passer utmerket i varme middagsretter

- Cottage cheese kan være en god erstatning for mange matvarer i middager, da det er en ferskost som bidrar med en svak, syrlig smak. I tillegg inneholder den lite fett og mye proteiner som metter godt. Osten bidrar også til å stabilisere blodsukkeret og kan redusere eventuelle salt- og søtsug.

- Smak deg frem når du begynner å bruke cottage cheese i maten. Dersom du ikke liker konsistensen kan du bruke stavmikseren for å få en mer flytende og kremete konsistens, har ernæringsfysiologen uttalt. 

Her er noen forslag til varme retter du kan bruke cottage cheese i:

  • I omelett - perfekt for å tilsette litt ekstra protein. Du kan også ha det på omeletten etterpå.
  • I suppe - passer ypperlig til både tomatsuppe, blomkålsuppe og andre varianter.
  • Til pasta - bland hermetiske, hakkede tomater med oregano og basilikum/hvitløk sammen med kvernet pepper og cottage cheese.
  • I pannekaker - sjekk denne oppskriften og server med friske bær.
  • På kokte grønnsaker – for eksempel brokkoli, blomkål, gulrot, søtpotet eller erter.
  • Til laks eller kylling - istedenfor rømme.
  • I lasagne - for proteinbombe av en lasagne. Kombiner gjerne med fullkornspasta.
     
PANNEKAKER MED COTTAGE CHEESE: Hva med å lage pannekaker med cottage cheese til middag?  Foto: Vladimir Voronin - Fotolia
PANNEKAKER MED COTTAGE CHEESE: Hva med å lage pannekaker med cottage cheese til middag? Foto: Vladimir Voronin - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Glad i rømme, kesam og cottage cheese?

Squashlasagne med cottage cheese og tomatsaus.

Trenger du litt inspirasjon? Nedenfor finner du oppskriften på squashlasagne med cottage cheese og tomatsaus.  

Dette trenger du:

  • 4 små squash
  • 1 løk
  • 100 gram parmesan
  • olivenolje til steking
  • 1 stort beger cottage cheese, 400 ml
  • 1 ts muskat
  • salt
  • nymalt pepper
  • 8 dl ferdig pastasaus
  • 1 pakke, 300 g lasagneplater
  • godt brød som tilbehør 
     

Slik gjør du: 

1. Sett ovnen på 220º. 

2. Skyll squash og riv dem på den grove siden på rivjernet. Rensk løk og hakk den fint. Riv parmesan.

3. Varm olje i en panne og stek squash og løk i ca. 5 minutter på middels varme. Tilsett cottage cheese og halvparten av parmesanosten. Rør godt og krydre med muskat, salt og pepper.

4. Legg et lag squashblandingen i bunne av en ildfast form. Fordel et lag tomatsaus over og deretter et lag lasagneplater. Fortsett på samme måte, slik at det blir ca. 4 lag. Avslutt med lasagneplater, smør på tomatsaus og dryss med resten av parmesanosten.

5. Stek retten på nederste rille i ovnen i ca. 20 minutter og server med godt brød som tilbehør. 

LASAGNE: Visste du at cottage cheese egner seg kjempegodt i lasagne?  Foto: Stephanie Frey - Fotolia
LASAGNE: Visste du at cottage cheese egner seg kjempegodt i lasagne? Foto: Stephanie Frey - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ostene du kan spise med god samvittighet

Kan også brukes i bakst

Visste du at Cottage Cheese også egner seg godt i bakst? Det stemmer.  Jeanette Roede, som er konseptsjef i Grete Roede AS, har tidligere delt oppskriften på sin cottage cheese-kake

- Cottage cheese- kake er en litt annerledes kake, som garantert vil overraske. Den har en ostekakelignende konsistens med kjempe god smak. Kaken er full av proteiner, og vil mette godt på en sunn måte, sier hun.

Dette trenger du (16 biter):

  • 1 dl skåldede hakkede mandler 
  • 4 stk egg
  • 1 dl sukker
  • 600 g Cottage Cheese
  • 2 dl hvetemel
  • 1 dl melk
  • 1 1/2 dl rosiner


Slik gjør du: Varm stekeovnen til 170 ̊C. Skåld mandlene ved å legge dem i kokende vann i ca 1 min. Hell av vannet. ”skinnet” på mandlene vil løsne og være lett å fjerne. Hakk mandlene.

Pisk egg og sukker til eggedosis, vend inn cottage cheese, hvetemel, melk og rosiner. Hell røren i en smurt ildfast form og stek i ca 1 time til kaken er gyllen. Kaken smaker best nystekt litt avkjølt. Server gjerne med bær eller en frisk fruktsalat til.

Har du lyst på noe annet godt? Hva med å prøve denne deilige sjokoladekaken med cottage cheese. Oppskriften finner du her! 

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

KAKE MED COTTAGE CHEESE: Er proteinrikt og godt til dessert. Prøv oppskriften i helgen!  Foto: Grete Roede AS
KAKE MED COTTAGE CHEESE: Er proteinrikt og godt til dessert. Prøv oppskriften i helgen! Foto: Grete Roede AS Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: