Latskap:

Slik lykkes du selv om du er lat

Ja, det er mulig!

PRØV EN MER LETTVINT LØSNING: Det er ikke slik at den vanskeligste og mest kompliserte løsningen alltid er den beste. I stedet for å lese absolutt alle pensumbøkene som student, kan du for eksempel plukke ut den viktigste boken og lese den grundig. FOTO: NTB
PRØV EN MER LETTVINT LØSNING: Det er ikke slik at den vanskeligste og mest kompliserte løsningen alltid er den beste. I stedet for å lese absolutt alle pensumbøkene som student, kan du for eksempel plukke ut den viktigste boken og lese den grundig. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Vi har alle ulike mål; Å kapre en ny jobb, å velge en utdanning, få flere venner, legge om til et sunnere kosthold, trene mer eller gå ned i vekt. Uansett hva målet ditt er så vil det sannsynligvis kreve en viss innsats.

Hvis du ønsker en ny jobb, tenker du gjerne at det er en lang og tidkrevende prosess der du må sende søknader, ringe rundt, oppsøke bedrifter og bruke nettverket ditt.

Hvis du vil trene mer ser du gjerne for deg at du må melde deg på treningstimer eller kjøpe dyrt treningsutstyr til å ha hjemme. Hvis du leter etter kjærligheten tenker du gjerne at du må opprette profiler på en haug av ulike datingsider.

Blir du sliten av tanken?

Det er ikke slik at det mest kompliserte og tidkrevende alternativet alltid er det beste. Ofte kan den lettvinte og raske løsningen være vel så lur, og det er gode nyheter for deg som ikke har samme pågangsmot og iver som mange andre tilsynelatende har. Det er tross alt vanskelig å endre kjernepersonligheten vår så radikalt.

Det kan for eksempel være lurere å velge én favorittmetode, enn å prøve en haug av ulike tilnærminger.

- Lettvinte løsninger oppleves ofte morsommere og mer gjennomførbare enn mer kompliserte løsninger. Når vi opplever at vi mestrer noe motiverer det oss til å fortsette, og sånn sett kan en lettvint løsning ofte gi oss bedre resultater.

Det sier Ulrikke Moen, psykoterapeut MNGF for Røaterapeutene til KK.

Å fokusere på én løsning på en utfordring, i stedet for å fokusere på flere ulike løsninger, er også mindre stressende og overveldende, og mer effektivt.

SLITSOMT: Hvis du tenker at du skal gjøre alt perfekt, men blir innhentet av din litt late personlighet, kan det være lurt å tenke nytt. FOTO: NTB
SLITSOMT: Hvis du tenker at du skal gjøre alt perfekt, men blir innhentet av din litt late personlighet, kan det være lurt å tenke nytt. FOTO: NTB Vis mer

Slik lykkes du selv om du er lat

Psychology today har samlet 5 områder der du kan lykkes selv om du er lat:

1. Velge en karriere

De fleste som skal velge et yrke bruker lang tid på å vurdere sin egne ferdigheter, interesser, verdier osv, for så å komme frem til et karrieremål.

En lat person vil google seg frem til en sjekkliste, eller bla gjennom en oversikt over karrierer og yrker, og velge det som virker mest spennende.

Den enkle og raske tilnærmingen kan godt føre deg inn i en god og spennende karriere, for mange velger feil fordi de legger for mye vekt på lønn og forventninger fra andre.

2. Få en jobb

Det anbefales ofte å bruke ulike tilnærminger for å få en jobb. Som nettverk, skrive mange jobbsøknader og ringe rundt til ulike bedrifter.

Late mennesker vil velge den enkle tilnærmingen og sender kun søknader til de jobbene som virker mest passende. Det kan også gjøre at de unngår å havne i en jobb som ikke er ideell.

- For eksempel kan det være bedre å lage én god CV og søknad når du er på jobbsøking og velge deg ut et fåtalls stillinger som interesserer deg, enn å måtte tilpasse dette til flere ulike stillinger og gjennomføre det halvhjertet, sier Moen.

3. Dating

Et standardråd når du leter etter kjærligheten er å prøve ulike tilnærminger, som ulike apper, datingsider, sosiale sammenkomster for single, gruppetreningstimer osv.

En lat person vil ofte velge den tilnærmingen som de synes virker lettest og morsomt, og da øker jo sannsynligheten for at du finner en person med samme interesser som deg selv.

- Det kan også tenkes at du går mer helhjertet inn i dating om du velger å fokusere på én datingapp i stedet for å svipe rundt i mange ulike kanaler som du egentlig ikke trives med, sier Moen.

4. Trening

Mange tror at de må investere i dyrt treningsutstyr eller medlemskap på treningssenter for å komme i form.

En lat person vil velge den treningsformen som er morsomst og lettest å gjennomføre, og da øker også sannsynligheten for at interessen ikke dabber av etter få uker.

- Når det kommer til trening er det trolig bedre å investere tid i én lystbetont treningsform enn å erfare at kostbare abonnementer trekkes fra kontoen hver måned uten at de har gjort nytte for seg. Da sitter du heller igjen med lite motivasjon og en dårlig selvfølelse som ikke er et godt utgangspunkt for å fortsette. Fokuser da heller på noe som vil være bærekraftig for deg og som gir deg mersmak, råder Moen.

5. Investering

En lat person vil ikke bruke mye tid på å vurdere hvilke aksjer det er lurest å investere i, og her er den late tilnærmingen ofte den beste.

Mange finansielle rådgivere mener at det beste du kan gjøre er å velge et indeksfond, enkelt og greit.

LURT Å VÆRE LAT: Late mennesker vil velge den enkle tilnærmingen, og ofte er det det beste valget. FOTO: NTB
LURT Å VÆRE LAT: Late mennesker vil velge den enkle tilnærmingen, og ofte er det det beste valget. FOTO: NTB Vis mer

Prøv en gylden middelvei

- I noen tilfeller kan den lettvinte løsningen være den beste. Grubling og uendelig vurdering frem og tilbake kan gjøre deg matt, og etter hvert kan det føles umulig å bestemme seg. Da kan du bli unødvendig sliten.

Det sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle til KK. Hun har nylig gitt ut boken «Å leve i pakt med moder jord» sammen med sin kollega U.S. Sakhi.

Vi tar valg og beslutninger hver dag, hele tiden, men det er ikke alle du trenger å vurdere så grundig.

- Hvis du lurer på om du skal kjøpe det ene grovbrødet eller det andre, er det ikke vits å gruble så lenge. Hvis det derimot er snakk om å kjøpe et hus, bør du tenke litt mer over valget, råder Nordhelle.

Det er heller ikke slik at det mest kompliserte alternativet alltid er det beste. En løpetur kan for eksempel være et bedre valg enn en komplisert dansetime med vanskelig koreografi. En gylden middelvei er ofte det beste i livet.

Kjenn dine egne følelser

- Er det alltid gunstig med en rask og lettvint avgjørelse?

- Hvis det er et vanskelig valg, bør du kjenne etter på dine egne følelser. Føles det riktig for deg? Det beste er om følelsene stemmer med fornuften, sier Nordhelle.

For å finne ut hva du vil, kan det også hjelpe å tenke på hva du ikke vil. Selvkontakt er viktig i livet, og når du er alene med deg selv, går tur eller ligger i sengen og slapper av, kan du kjenne etter hva som føles riktig for deg.

Følelsene våre gir veiledning på hva som er riktig for oss i livet. Derfor er det viktig å ta seg tid til å lytte innover.

- En rask avgjørelse er fint hvis det føles riktig for deg, og i mange tilfeller kan det første valget være det beste, det som føles riktig med én gang. Da bør du gripe muligheten, råder hun.

Av og til må vi altså tørre å handle raskt når muligheten byr seg. og da er det godt å være forberedt på hva som er riktig og viktig for deg.

Med andre ord kan du altså omfavne, og til og med feire, din indre latskap: Du kan faktisk lykkes selv om du er lat!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer