Penisforlengelse

Slik opererer norske menn seg til større penis

En del har så store komplekser for manndommen, at de oppsøker plastisk kirurg for å gjøre den større.

FORSTØRRER PENIS: En del har såkalt mikropenis, men mange har helt normal størrelse, ifølge plastisk kirurg.  Foto: Shutterstock / bikeriderlondon
FORSTØRRER PENIS: En del har såkalt mikropenis, men mange har helt normal størrelse, ifølge plastisk kirurg. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare kvinner som frivillig legger seg på operasjonsbordet for utseende. I flere tiår har norske menn reist utenlands for å forstørre penis, men siden 2012 har de også kunne gjøre det her hjemme.

- I 2015 gjorde vi cirka 40 penisforstørrelser, det er en økning på cirka 30 prosent fra året før, sier spesialist i plastisk kirurgi Bjørn Tvedt, som er medisinsk ansvarlig ved privatklinikken Akademikliniken Norge til KK.no.  
 
Der kan menn for rundt 60.000 kroner operere penis lengre og tykkere. Penisforlengelse gjøres ved å løsne festene ved skambeinet som holder penisroten høyt inne i kroppen. På den måten senkes og forskyves penis slik at den blir mer eksponert. Penisfortykkelse gjøres ved at eget fett fra midje eller buk sprøytes inn i penisskaftet.

- De fleste ønsker forlengelse og fortykkelse i samme operasjon, forteller Tvedt.  

Født med mikropenis

Hvilke menn som har og fortsatt reiser utenlands for å forstørre penisen, er det ingen som sikkert vet. Ved Akademiklinikken, som er det eneste stedet som utfører denne typen plastisk kirurgi i Norge, er de fleste pasientene mellom 20 og 50 år.

- Men vi har operert flere 70-åringer også. Cirka 30 prosent av pasientene har mindre penis enn gjennomsnittet, noen av disse har såpass kort penis at det er påfallende, såkalt mikropenis (medfødt utviklingsforstyrrelse som fører til at penis kun er tre-fire centimeter lang). Noen har også misdannelser, forteller Tvedt.

En annen kategori er ifølge han menn som har gått ned veldig mye i vekt og som har mye overflødig hud i penisområdet (som får manndommen til å virke mindre). En tredje gruppe er menn som er veldig kroppsfikserte.

- Men de er vi forsiktige med å operere. De aller fleste har imidlertid helt normale forhold. Ikke så rent få har vært sene i utviklingen og mange har lite seksuell erfaring. Mange har blitt mobbet og noen har også problemer fordi partner har ertet dem for kort penis, forteller Tvedt. 

Penis-komplekser

Felles for menn som ønsker penisforstørrelse, er det at de har komplekser for størrelsen sin. 

- Problemet med komplekser, er at det er en psykologisk ting, derfor er det viktig å komme til kjernen av årsaken til at de ønsker operasjon. En del får beskjed om at vi ikke bør operere dem, sier Tvedt.

Morten Andersen, spesialist i kirurgi og urologi ved Moelv Spesialistsenter, utfører også penisoperasjoner, men kun korrigering av skjevheter og forhudsproblemer. Han bekrefter at svært mange menn har penis-komplekser.

- Jeg har mange pasienter som lurer på om de har en normal penis. Det kan være at de har fått en kommentar fra en partner eller sett andre menn i fellesdusjen. Det store flertallet er imidlertid helt normale. Det betyr at hos de aller fleste som tror de har en veldig liten penis, så sitter problemet i hodet og da er ikke kirurgi løsningen, sier han til KK.no.

Kan medføre vinglete penis

Andersen forteller at markedet for penisforstørrelser er stort internasjonalt. 

- Det er mye penger å tjene og mange useriøse aktører. Jeg har ikke hatt noen pasienter som har blitt operert i Norge, men jeg har sett veldig mange som har gjort det i Danmark for eksempel, og som har angret. Det vanligste problemet etter en penisforlengelse, er at penis blir vinglete og får mindre stabilitet når den er stiv, noe som fører til at funksjonsevnen blir dårligere, forklarer Andersen.

Jeg har sett veldig mange som har gjort det i Danmark for eksempel, og som har angret. Det vanligste problemet etter en penisforlengelse, er at penis blir vinglete.

I perioden 1991 til 2013 har Norsk pasientskadeerstatning mottatt 31 erstatningskrav fra pasienter som har opplevd plager etter operasjoner på penis. Bare fem av dem har fått medhold. Ingen av klagene gjaldt imidlertid kosmetiske behandlinger eller operasjoner på penis, bekrefter Norsk pasientskadeerstatning overfor KK.no.

Godt resultat kan være vanskelig

Andersen tror det er en fordel for pasienter at det går an operere penis i Norge. Han tror også det er en fordel at få klinikker tilbyr penisforstørrelser.

- Det vil gjøre det lettere for dem få å fortsette og opparbeide seg skikkelig kompetanse, sier han og legger til at grunnen til at ikke flere aktører tilbyr penisforstørrelse sannsynligvis handler om at det er krevende å få et godt resultat. 

Den oppfatningen deler også spesialist i plastikkirurgi, Bjørn E. Rosenberg ved Fana Medisinske Senter og leder av Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi.

- Penisforstørrelse ved kirurgi er ikke så utbredt fordi resultatene ikke alltid har stått i forhold til innsats og forventninger og fordi man i enkelte tilfeller har sett uheldige komplikasjoner. Det er derfor avgjørende at den som utfører inngrepet er kompetent, at man som pasient er innforstått med forventet resultat og at indikasjonen er riktig, sier han til KK.no.

2-3 centimeter lenger penis

Bjørn Tvedt mener imidlertid det er få komplikasjoner forbundet med penisførstørrelser.

- Ingen av inngrepene er omfattende, men ved fettransplantasjon kan det i sjeldne tilfeller oppstå en infeksjon. Vi har hatt én pasient som har fått det her hos oss. Blødning etter penisforlengelse har vi to pasienter som har fått. Helt oppsprekk av sår har vi sett hos tre pasienter. Ujevnt opptak av fett kan også være en risiko, men det har vi ikke opplevd hos oss, sier Tvedt som heller ikke har opplevd at pasienter har vært plaget med dårligere stabilitet når penis er erigert.   

En penisforstørrelse skal ifølge han heller ikke kunne påvirke ereksjon eller følsomhet, da operasjonen ikke foregår i selve penis, men i vevet rundt. 

Og så det store spørsmålet, hvor mye lenger kan man forvente at penis blir?

- Vi sier mellom 1-4 centimeter lengdeøkning i ikke-erigert tilstand. Det er fordi vi har hatt tre pasienter som kun har fått 1 centimeter lengdeøkning. De aller fleste får en lengdeøkning på 2-3 cm i ikke-erigert tilstand, sier Tvedt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer