Frukt:

Slik oppbevarer du frukten best

Ikke all frukt bør oppbevares på fruktfatet.

KJØLESKAP ELLER KJØKKENBENK: Det varierer hvor frukten vil holde seg best! FOTO: NTB Scanpix
KJØLESKAP ELLER KJØKKENBENK: Det varierer hvor frukten vil holde seg best! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvor vi oppbevarer frukten vår er ofte satte rutiner. Noen legger frukten i en skuff i kjøleskapet, mens andre danderer den fint på et fruktfat. Men visste du at noen typer frukt ikke bør legges i kjøleskapet?

Gunn Helene Arsky er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

- Hovedregelen er at frukt og bær som vokser ute i Norge, kan oppbevares i kjøleskapet. Det betyr at epler, pærer, jordbær, blåbær, bringebær, plommer etc kan være i kjøleskapet. Bær bør være i kjøleskap, de forringes fort, sier Arsky til KK.

LES OGSÅ: Høyt kolesterol? Ta deg en banan!

Eksotiske frukter kan få kuldeskader

Epler, pærer og plommer kan godt være på fruktfatet, dersom det ikke er alt for lenge til de skal spises. Men husk at druer er bær, så de har det best i kjøleskapet.

- Appelsiner og annen sitrus tåler fint å være i kjøleskap, men trives like godt på benken. Bananer og ananas, mango og andre eksotiske frukter kan få kuldeskader (bli grå, glassaktige eller sprekke) om de kommer under 11 grader. Så de bør alltid ligge fremme på benken, sier Arsky.

Om det blir supervarmt på kjøkkenet, kan også epler, pærer og plommer flytte inn i kjøleskapet.

LES OGSÅ: Forkjøla? Slik lager du ingefær og sitron-shot!

SKAL IKKE I KJØLESKAP: Bananer liker seg best i 12 grader. FOTO: Shutterstock
SKAL IKKE I KJØLESKAP: Bananer liker seg best i 12 grader. FOTO: Shutterstock Vis mer

Riktig oppbevaring reduserer matsvinn

- Frukt og grønt er ferskvarer og inneholder fra 75 til 96 prosent vann. Riktig håndtering og oppbevaring av produktene er nødvendig for å bevare kvaliteten, hindre uttørking og redusere matsvinn. Den største miljøbelastningen ved frukt og grønt er at produktet blir kastet i stedet for å bli spist, sier Hanne Linnert, som er kommunikasjonssjef i BAMA, til KK.

En tommelfingerregel er altså at alle produkter som vokser ute i Norge, tåler og har det bra i kjøleskap. Det kan være kål, rotgrønnsaker, brokkoli, salat og bær.

- Andre produkter oppbevares forskjellig, avhengig av hvor de trives best og når de skal spises. Kalde produkter kan med fordel tas ut av kjøleskapet slik at smaken og aromaen kommer bedre frem.

Oppbevaringstips

Her finner du noen oppbevaringstips fra BAMA på en del produkter det ofte stilles spørsmål om hvordan skal oppbevares:

Poteter liker seg best i en kald og mørk kjeller, men ikke under 4 grader. Grønnsaksskuffen kan brukes, men ikke over for lang tid.

Bananer må ikke i kjøleskap, da blir de grå i skallet. Bananer trives best i 12 grader og kan holde seg godt på kjøkkenbenken et par dager. Men hold dem unna tomater og epler, det påvirker modningen.

Tomat og agurk kan oppbevares i grønnsaksskuffen i kjøleskapet, men ta dem ut i god tid før de skal spises. På kjøkkenbenken modner de litt fortere, men aromaen og smaken er sterkere.

Paprika liker seg best mellom 8 – 12 grader, gjerne i en plastpose eller boks. Den trives verken på kjøkkenbenken eller i kjøleskap, den smaker bedre i romtemperatur men holder seg best i kjøleskap.

Løk vil ha det tørt og mørk, best i romtemperatur men tåler også grønnsaksskuffen.

Avokado som er spisemoden skal i kjøleskap. Umoden vil gjerne ha kjøkkenbenken, sammen med tomater og epler, da modnes den raskere. Ikke klem på skallet, da blir de brune i kjøttet – gjelder begge varianter.

Asparges oppbevares mellom 2 og 4 ºC i kjøleskap. Om bunten kommer med strikk, fjern den og sett dem i et glass eller bolle med vann.

Epler liker både på kjøkkenbenken og kjøleskapet. De får lengre levetid i kjøleskap, men må ut en stund før spising.

Appelsiner og klementiner tåler godt kjøleskap, men smaker best romtemperert.

Ananas liker ikke kjøleskap, da blir den glassaktig.

LES OGSÅ: Disse matvarene kan du trygt spise selv om de har gått ut på dato

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer