Alkohol hud:

Slik påvirker julebordsesongen huden din

Alkoholen i seg selv er én ting. I tillegg kommer dårlig søvn, junk food og slurv med kveldstellet.

ALKOHOL HUD: Alkoholen påvirker huden din mer enn du kanskje skulle tro. FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOL HUD: Alkoholen påvirker huden din mer enn du kanskje skulle tro. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

November og desember er årets festmåneder. Vi tar frem hælene, det blir mange sene kvelder og alkoholinntaket er for mange litt høyere enn det er ellers i året. Dette vil kunne merkes på huden, og det er det flere grunner til.

- Alkohol har flere negative effekter på huden, hvor den viktigste av dem er dehydrering, sier Rolah Osman Lønning, som er kosmetisk lege ved BeWell klinikken i Sandnes og forfatter av boken «Frisk Hud».

Ifølge henne skal det ikke mer enn én kveld på byen til før huden kan fremstå tørr, gusten og slapp, og forteller videre at kveldene på byen kan føre til alt fra eksem til akne, da alkohol er et giftstoff som påvirker leverens detoksifiseringsevne.

- Leveren er ansvarlig for å produsere energi nødvendig for normal cellefunksjon, men er også ansvarlig for å eliminere giftstoffer fra kroppen. Reduseres denne funksjonen vil giftstoffene akkumulere seg uten å skilles ut, sier hun.

Dette kan altså skje i huden, slik at giftstoffene hoper seg opp og fører til betennelser som igjen kan føre til tilstander som eksem, utslett, akne og tidlig aldring, forklarer Lønning.

- Alkohol påvirker også nattesøvnen negativt, slik at hudens reparasjonsprosesser reduseres, påpeker hun videre.

LES OGSÅ: Fettlever er vanligere enn du tror

Gir uren hud i «wine and dine»-området

Ann-Kristin Stokke er hudterapeut og fagsjef hos hudpleieleverandøren Skintific. Hun forteller at mye alkohol vil synes godt på huden, men at også en kveld på julebordet vil kunne gi utslag.

- Ja, det påvirker huden. Alkoholen påvirker blodkar og du vil kunne se at du blir rød og irritert i huden. Du vil også kunne se fuktighetstapet ved at du får kløende, rød hud, forteller hun.

Innen face mapping, som er en metode Skintifics Dermalogica bruker for profesjonell hudanalyse, mener man at områder i ansiktet direkte kan knyttes til organer i kroppen. Det å kartlegge hvor hudproblemene oppstår vil da være viktig for å finne årsaken og rett behandling. For eksempel kan da kviser på haken være hormonelt betinget, mens kviser i pannen kan være tegn på dårlig fordøyelse. Ifølge Stokke skal kviser og uren hud mellom øyenbrynene kunne være tegn på at de stammer fra nettopp alkoholinntak, og området kalles gjerne «wine and dine»-området.

- I face mapping linkes området i ansiktet opp mot de indre organer, og dette området er da linket opp mot leveren, forklarer hun.

Alkoholen vil også kunne synes rundt øyepartiet, ved at du får hovne, røde øyne.

- Det er også enkelte typer alkoholholdige drinker som inneholder mye sukker, og sukker er direkte linket opp mot kviser. Søte drinker der de er blandet med juice eller brus vil kunne trigge talgproduksjonen og kviseutbrudd, forteller Stokke.

Dette vil du kunne merke etter en julebordsesong med mye festing, men du kan også våkne allerede dagen derpå med merkbart dårligere hud.

LES OGSÅ: 24 plagg og tilbehør som skriker fest

DÅRLIG KOMBINASJON: Alkohol, sene kvelder, junk food og sukker er ikke godt nytt for huden. FOTO: NTB Scanpix
DÅRLIG KOMBINASJON: Alkohol, sene kvelder, junk food og sukker er ikke godt nytt for huden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dårlig søvn, nattmat og dehydrering påvirker huden

Men det er ikke bare alkoholen alene som er årsak til at julebordsesongen kan sette sitt preg på huden. Festrøyken er som kjent ikke noe særlig om du vil beholde en ung glød, og dessuten følges gjerne en kveld med mye alkohol av dårlig søvn, samt både nattmat og «dagen derpå»-mat som ikke er særlig sunn.

- Alkohol påvirker jo hjernen slik at du blir fysen på raske karbohydrater, og denne maten inneholder ofte også mye salt, påpeker Stokke.

Har du vært ute en kveld bør du med andre ord komme deg hjem og velge noe litt sunnere i skapet som nattmat, og motstå fristelsen om å hive innpå med junk dagen etter.

LES OGSÅ: Søvn er ekstra viktig om du vil ned i vekt

Slik reduserer du skadene

Det er altså kanskje ikke høysesong for fin hud, men det er ikke sånn at en kveld på byen ødelegge den totalt.

Å holde alkoholinntaket på et moderat nivå er lurt av de fleste grunner, og ellers gjelder det altså å ikke drikke for mye sukker, drikke vann mellom hver enhet med alkohol og å velge sunn mat. Å hoppe til køys uten å rense huden godt når du kommer hjem er heller ikke særlig lurt.

- Det er lurt å heller komme seg hjem, ta en brødskive istedenfor annen nattmat, rense huden godt og tilføre fuktighet, sier Stokke.

Dagen derpå kan du også redusere skadene med en liten quick fix. Her er det også fuktighet som gjelder. Rens, smør og drikk vann – gjerne med litt sitron i.

LES OGSÅ: Sliter du med arr etter kviser?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer