Kroppslukt:

Slik påvirker maten vi spiser kroppslukten vår

Visse matvarer kan gjøre at svetten, ånden og urinen lukter litt rart.

RØDT KJØTT: Mye rødt kjøtt kan gjøre at du svetter mer. FOTO: NTB Scanpix
RØDT KJØTT: Mye rødt kjøtt kan gjøre at du svetter mer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang opplevd at du lukter litt annerledes enn du pleier? Vi skiller ut stoffer som lukter både gjennom svetten, munnen og i forbindelse med dobesøk. I blant kan vi oppleve at kroppslukten vår varierer litt, og én av årsakene er det vi spiser og drikker.

- Det er flere mat- og drikkevarer som påvirker kroppslukten vår. Noen av dem er rødt kjøtt, hvitløk, asparges, karri og spisskummen, kardemomme, alkohol og noen typer grønnsaker som kan gi litt ekstra luft i magen.

Det sier klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik, til KK. Her er en oversikt over hvordan disse matvarene påvirker kroppslukten vår:

LES OGSÅ: Dårlig ånde? Slik blir du kvitt problemet

Rødt kjøtt

Visste du at enkelte matvarer faktisk kan få deg til å svette mer? Rødt kjøtt er en av disse matvarene:

- Spiser du mye rødt kjøtt kan det få deg til å svette litt mer og gi en endret kroppslukt. Rødt kjøtt er tungtfordøyelig for koppen, og den beste måten å redusere lukten på er å kutte litt ned på hvor mye rødt kjøtt man spiser, forklarer Skjølsvik.

PÅVIRKER KROPPSLUKTEN: Hvitløk er en velkjent årsak til dårlig ånde, og kan også påvirke svettelukt. FOTO: Scanpix
PÅVIRKER KROPPSLUKTEN: Hvitløk er en velkjent årsak til dårlig ånde, og kan også påvirke svettelukt. FOTO: Scanpix Vis mer

Hvitløk

Du kjenner helt sikkert til at hvitløk kan gi dårlig ånde. Det er ikke uten grunn at «hvitløksånde» er et eget ord! Hvitløk kan også påvirke svettelukten vår.

- Det er svovelstoffet allicin som finnes i hvitløk som gir den karakteristiske lukten og frigjøres gjennom svette. Tips for å redusere lukten eller hvitløksånden er å spise persille sammen med hvitløk eller drikke et glass melk.

Skjølsvik forklarer at allicin frigjøres når hvitløken knuses eller kuttes opp.

- Allicin brytes raskt ned i kroppen din etter at du har spist hvitløk, og omgjøres til andre stoffer som kommer ut gjennom svetten.

Krydder

Det finnes flere typer krydder som kan gjøre at du lukter litt vondt. Karri og spisskummen er eksempler på slike kryddere:

- Aromaen fra disse krydderne kan slå seg til ro i porene over flere dager, og derfor frigjøres for eksempel ved økt kroppstemperatur. Om du har spist fiskeboller i karrisaus eller en indisk kylling i karri til middag er det ikke til å unngå å forfølges av en karristank etterpå.

Skulle du ta deg en svett økt på treningssenteret etter å ha spist mye karri, kan du være sikker på at andre også vil merke det, forteller Skjølsvik.

Asparges

- Asparges er en anvendelig grønnsak, som kan brukes til mye, men kan dessverre få urinen til å lukte litt rart. Det er asparagessyre, en svovelholdig syre som forårsaker den vonde lukten.

Flere typer grønnsaker

Spiser du mye grønnsaker kan det hende du har merket det i form av luft i magen.

- Grønnsaker som kål, brokkoli og rosenkål er kjent for å skape litt oppblåsthet og tarmgass. Det er fordi de har et høyt innhold av svovel. Et tips kan være å koke dem litt eller spise dem sammen med gurkemeie, karve eller koriander som kan hjelpe til å redusere tarmgassen, tipser ernæringsfysiologen.

Alkohol

Alkohol kan gi en rekke bivirkninger i kroppen, og én av dem er ånden vår.

- Alkohol kan påvirke ånden, både på grunn av alkoholen i seg, men også fordi alkohol dehydrerer kroppen, som kan føre til munntørrhet og dårligere ånde.

LES OGSÅ: Slik kan overdreven svette behandles

DEODORANT: Lukter du mye svette? Prøv forskjellige typer deodoranter og antiperspiranter. FOTO: NTB Scanpix
DEODORANT: Lukter du mye svette? Prøv forskjellige typer deodoranter og antiperspiranter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Derfor lukter vi mer svette i perioder

Alle svetter, og noen svetter mer enn andre. I tillegg til det vi spiser, finnes det mange årsaker til at vi lukter litt ekstra svette i blant:

– Det finnes litt forskjellige typer svettekjertler, og det varier hvilken type svettekjertler man er utstyrt med. Noen skiller ut mer protein og duftstoffer enn andre, slik at noen derfor er mer plaget. Noen har også overaktive svettekjertler og produserer unødvendig mye svette. Noen kan få strammere lukt av svetten hvis de er stresset og nervøse, har Ole Martin Rørdam, hudlege ved Dr. Rørdams Hudklinikk i Trondheim, tidligere uttalt til KK.

Hvor mye du svetter varierer fra person til person, og flere faktorer spiller inn på både mengde og lukt - for eksempel humør, hormoner og stress. KK har tidligere skrevet om at stress kan gi den verste svettelukten.

Fagrådgiver i Apotek 1, Mia Meland, sier til KK at god kroppshygiene og påføring av enten deodorant eller antiperspirant anbefales for å redusere ubehagelig kroppslukt.

- Deodoranter maskerer svettelukten uten å påvirke svetteproduksjonen, mens antiperspiranter reduserer mengden med svette. Start med en vanlig deodorant eller antiperspirant. Hvis disse ikke gir ønsket effekt, kan spesialprodukter med høyere innhold av aluminiumsalter som reduserer svetteproduksjonen forsøkes, forklarer Meland, og legger til:

- Om rådene ikke hjelper, du opplever kraftig svette som hemmer deg i det daglige eller ved plagsom svette om natten over lenger tid anbefaler vi å oppsøke lege.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer