De fleste har vel opplevd at en gammel låt kan vekke minner fra ungdomstiden eller barndommen, for eksempel fra din første forelskelse eller en låt som bestefaren din alltid spilte på hytta.
Musikk kan være magisk, og forskning viser at det kan lindre både fysisk og psykisk smerte på en helt unik måte. Så det er ikke så rart at vi mennesker er storforbrukere av musikk. For hva hadde vel 17. mai, julaften, fotballkamper, bryllup, begravelser og filmer vært uten musikk?
- Det er veldig mye forskning som tyder på at musikk påvirker hjernen. Musikk kan både lindre fysisk smerte og forbedre psykiske problemer. Nye studier viser også at riktig bruk av musikk kan ha omtrent like beroligende effekt som beroligende medisiner.
Det sier Viggo Krüger, som er førsteamanuensis i musikkterapi og leder for GAMUT – Griegakademiets senter for musikkterapiforsking ved Universitetet i Bergen til KK.
Som musikkterapeut er han opptatt av at musikken må brukes individuelt. For noen kan trekkspillmusikk virke beroligende, mens det for andre er rock som hjelper dem med å finne roen. Det må være musikk du har et forhold til.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger