Forskning viser:

Slik påvirker musikk hjernen vår

- Musikk kan lindre fysisk smerte og psykiske problemer, sier forsker.

MUSIKK: - Det er veldig mye forskning som tyder på at musikk påvirker hjernen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
MUSIKK: - Det er veldig mye forskning som tyder på at musikk påvirker hjernen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste har vel opplevd at en gammel låt kan vekke minner fra ungdomstiden eller barndommen, for eksempel fra din første forelskelse eller en låt som bestefaren din alltid spilte på hytta.

Musikk kan være magisk, og forskning viser at det kan lindre både fysisk og psykisk smerte på en helt unik måte. Så det er ikke så rart at vi mennesker er storforbrukere av musikk. For hva hadde vel 17. mai, julaften, fotballkamper, bryllup, begravelser og filmer vært uten musikk?

- Det er veldig mye forskning som tyder på at musikk påvirker hjernen. Musikk kan både lindre fysisk smerte og forbedre psykiske problemer. Nye studier viser også at riktig bruk av musikk kan ha omtrent like beroligende effekt som beroligende medisiner.

Det sier Viggo Krüger, som er førsteamanuensis i musikkterapi og leder for GAMUT – Griegakademiets senter for musikkterapiforsking ved Universitetet i Bergen til KK.

Som musikkterapeut er han opptatt av at musikken må brukes individuelt. For noen kan trekkspillmusikk virke beroligende, mens det for andre er rock som hjelper dem med å finne roen. Det må være musikk du har et forhold til.

- Hvilken musikk som er lindrende er veldig individuelt fra person til person. Feil bruk av musikk kan rett og slett frembringe angst og uro, forklarer han.

LYKKEFØLELSE: Riktig musikk kan starte produksjonen av lykkehormonet dopamin og kjærlighetshormonet oxytocin. FOTO: NTB Scanpix
LYKKEFØLELSE: Riktig musikk kan starte produksjonen av lykkehormonet dopamin og kjærlighetshormonet oxytocin. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik påvirker musikk hjernen

Forskning viser at musikk ikke påvirker en bestemt del av hjernen, men bidrar til å binde sammen de ulike hjernedelene.

- Musikk kan for eksempel få språkdelen av hjernen til å snakke sammen med motorikkdelen. Du kan se på det som at musikken blir som en rundkjøring, som binder de ulike motorveiene i hjernen sammen, sier Krüger.

Han forteller om pasienter som har mistet taleevnen, men som begynner å prate igjen når de hører musikk som de hadde et sterkt forhold til da de var unge.

I tillegg kan musikk lindre depresjon, angst og andre psykiske problemer.

- Riktig musikk kan starte produksjonen av endorfiner og dopaminer i hjernen, slik at du ser lysere på situasjonen. Folk har ulik musikksmak, og det viktigste er at musikken blir tilpasset pasienten, sier han.

LES OGSÅ: Ifølge ny undersøkelse er vi er de aller mest ivrige på treningsmusikken

MEDFØDT: - Vi mennesker er født med en kommuikativ musikalitet som vi bruker for å uttrykke og dele følelser med verden rundt oss de første årene, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
MEDFØDT: - Vi mennesker er født med en kommuikativ musikalitet som vi bruker for å uttrykke og dele følelser med verden rundt oss de første årene, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Babyer kommuniserer uten ord

Musikk påvirker følelsene og tankene våre på mange og dyptgripende måter.

- Noe av det som knytter musikk så sterkt til følelser, er at livets første samspill er bygget på musikkens byggesteiner. Når mor og barn, eller far og barn, kommuniserer det første leveåret, foregår samtalen uten ord. I stedet kommuniserer vi med lyder, blikk og bevegelser.

Det forteller Hans Petter Solli, som er førsteamanuensis i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole og musikkterapeut ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Disse samtalene inneholder tempo, rytme, tonalitet, struktur og dynamikk, akkurat som i musikken.

- Vi mennesker er nemlig født med en kommunikativ musikalitet som vi bruker for å uttrykke og dele følelser med verden rundt oss de første årene. Dette er en av grunnene til at musikk er så sterkt knyttet til følelsene våre resten av livet, sier han.

Senere i livet kan vi derfor merke at musikk kan uttrykke det som vi ikke klarer å si med ord.

Alle delene av hjernen aktiviseres

Hjerneforskere har funnet ut at alle delene av hjernen aktiviseres når den utsettes for musikk, og at hele hjernen formelig lyser opp.

- Det er fyrverkeri i hjernen, rett og slett. Forskning viser at sang, spill på instrumenter og lytting til musikk er assosiert med bedre konsentrasjon og problemløsning samt økt sosialisering, forklarer Solli.

Vi vet videre at musikk øker produksjon av stoffer som reduserer stress og som gjør at vi føler oss bedre og blir mer sosiale.

- Stadig flere musikkterapeuter ansettes nå ved norske sykehus og andre institusjoner fordi man ser disse gode effektene, og mangelen på bieffekter, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer